Νίκος Δένδιας για στρατιωτική θητεία: Θα ακολουθήσουμε το φινλανδικό μοντέλο

Νίκος Δένδιας για στρατιωτική θητεία: Θα ακολουθήσουμε το φινλανδικό μοντέλο Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Η Ελλάδα θα προσαρμόσει στις δικές της ανάγκες το φινλανδικό μοντέλο για τη στρατιωτική θητεία, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας

Αυτό το μοντέλο, εξήγησε ο υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» σημαίνει ότι η στρατιωτική θητεία «προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη,  αλλά επίσης του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες». 

Η αλλαγή αυτή για τη στρατιωτική θητεία θα υλοποιηθεί σταδιακά, συμπλήρωσε ο Νίκος Δένδιας. «Αλλά αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα, με μονάδες που έχουν πληρότητα 25% και 30% διεσπαρμένες ανά τη χώρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι η πραγματικότητα του 21ου αιώνα, αν θέλουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τις ανάγκες της πατρίδας μας. Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πάψει να διαπιστώνεται από παρελάσεις», τόνισε. 

«Αυτό δεν σημαίνει αύξηση στον χρόνο της θητείας», επεσήμανε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, διότι αντιμετωπίζει υπαρκτές απειλές», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι μια επιλογή θα ήταν ένας αμιγώς επαγγελματικός στρατός. «Η δική μου προσωπική απάντηση και η κυβερνητική απάντηση είναι αρνητική», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στις αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα απαιτούν μια ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση. 

«Η παρουσία στο πεδίο της μάχης μιας σειράς νέων συστημάτων –όπως μας έχει δείξει η εμπειρία σε Ουκρανία, Καύκασο και στις τελευταίες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας– αποδεικνύει ότι τα δόγματα τα οποία ακολουθούν σήμερα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να μελετηθούν και σε έναν μεγάλο βαθμό να αναθεωρηθούν», ανέφερε σχετικά.  

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί να σταθεί χωρίς μία ΕΑΒ η οποία θα λειτουργεί κανονικά, ενώ αναφερόμενος στα F-35 είπε «θα τα αποκτήσουμε, αλλά δεν είναι απαραίτητο να τα πάρουμε αύριο το πρωί». 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Αριστερή, με καταγωγή από Εβραίους της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, η Σέινμπαουν γίνεται η πρώτη πρόεδρος στην 200ετή ιστορία του Μεξικού, με ελπίδες να αλλάξει την κατάσταση για τις γυναίκες της χώρας
NEWSROOM
Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Διεθνή / Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, μετά από μία προεκλογική περίοδο κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 υποψήφιοι βουλευτές
NEWSROOM
Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM