Πέθανε ο πρώην εκδότης της εφημερίδας New York Times Άρθουρ Σουλτσμπέργκερ

0

Ο πρώην εκδότης και διευθύνων σύμβουλος των New York Times, Άρθουρ Σουλτσμπέργκερ πέθανε το Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 86 ετών, μετά από μακρά ασθένεια, όπως ανακοίνωσε η εφημερίδα.

Ο Σουλτσμπέργκερ ξεκίνησε το 1963 ως εκδότης της εφημερίδας, καθώς και ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «The New York Times Company». Παραιτήθηκε από εκδότης το 1992 και από διευθύνων σύμβουλος το 1997, παραδίδοντας τα ηνία στο γιο του, Άρθουρ Οξ Σουλτσμπέργκερ Τζούνιορ.

Η οικογένεια Σουλτσμπέργκερ είναι στο τιμόνι της εφημερίδας από το 1896, όταν και αγοράστηκε από τον παππού του Άρθουρ Σουλτσμπέργκερ, Άντολφ Οξ.

 

Πέθανε ο πρώην εκδότης της εφημερίδας New York Times Άρθουρ Σουλτσμπέργκερ Facebook Twitter


Όπως αναφέρει στο άρθρο-αφιέρωμά του το CNN, η εφημερίδα είχε μεν κύρος και επιρροή όταν αγοράστηκε από τον Άρθουρ Σουλτσμπέργκερ το 1963, είχε όμως παράλληλα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Υπό την καθοδήγηση του Σουλτσμπέργκερ, οι NY Times μεταμορφώθηκαν σε ένα μέσο εθνικής εμβέλειας, με εκδοτική αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων με την προσθήκη και άλλων εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

Η επιμονή του Άρθουρ Σουλτσμπέργκερ στο θέμα της ανεξαρτησίας του τύπου αποτυπώθηκε στην απόφαση του 1971 να δημοσιεύσει σειρά απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν τον πόλεμο του Βιετνάμ και που είναι γνωστά ως «Pentagon Papers». Η κυβέρνηση του Νίξον απαίτησε από τους NY Times να σταματήσουν τη δημοσίευση αυτών των στοιχείων, επικαλούμενη ζητήματα εθνικής ασφάλειας, όμως η εφημερίδα αρνήθηκε. Τελικά η υπόθεση λύθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου η εφημερίδα κέρδισε στη βάση της ελευθερίας του τύπου.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Σουλτσμπέργκερ, η εφημερίδα κέρδισε 31 βραβεία Πούλιτζερ.

Ο γιος του, Άρθουρ Οξ Σουλτσμπέργκερ Τζούνιορ, δήλωσε για το θάνατο του πατέρα του ότι «θα λείψει τόσο στην οικογένεια όσο και στους πολλούς φίλους του, αλλά μπορούμε να αντλήσουμε παρηγοριά από το γεγονός ότι η κληρονομιά του και η πίστη του στην αξία της ποιοτικής ενημέρωσης και πληροφόρησης, θα είναι πάντα μαζί μας».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM