Τέλος στις διαφημίσεις με στερεότυπα για τα δύο φύλα, όπως άντρες που δεν κάνουν δουλειές του σπιτιού

Τέλος στις διαφημίσεις με στερεότυπα για τα δύο φύλα, όπως άντρες που δεν κάνουν δουλειές του σπιτιού Facebook Twitter
2

Ο οργανισμός ASA (Advertising Standards Authority) που επιβλέπει τις διαφημίσεις στη Βρετανία αποφάσισε να απαγορεύσει τις διαφημίσεις που διαιωνίζουν στερεότυπα, ανάμεσά τους κι αυτές που δείχνουν άντρες να αποτυγχάνουν σε απλές οικιακές δουλειές. 

Οι νέοι κανονισμοί αφορούν διαφημιστικά σποτ που αποδίδουν συγκεκριμένες δραστηριότητες σε ένα συγκεκριμένο φύλο και εκείνα που χλευάζουν ανθρώπους, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στα στερεότυπα γύρω από τα δύο φύλα.

Στόχος του οργανισμού είναι να υπογραμμίσει το «ενδεχόμενο βλάβης ή προσβολής» που γεννούν τέτοιου είδους στερεότυπα, όταν αναπαράγονται στις διαφημίσεις. «Τα νέα στάνταρ δεν έχουν σκοπό να απαγορευτούν όλες οι μορφές στερεοτύπων γύρω από τα δύο φύλα και θα ήταν ακατάλληλο και μη ρεαλιστικό να εμποδίσουμε διαφημίσεις να προβάλλουν μια γυναίκα να καθαρίζει ή έναν άντρα να φτιάχνει κατασκευές. Αφορούν διαφημίσεις με "προβληματικά" στερεότυπα που θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσουν κακό», αναφέρει ο ASA. 

Σύμφωνα με τον οργανισμό, τα «προβληματικά στερεότυπα» περιλαμβάνουν:

- Διαφημίσεις που απεικονίζουν μέλη της οικογένειας να τα κάνουν άνω κάτω ενώ μια γυναίκα έχει την αποκλειστική ευθύνη στο να καθαρίσει.

- Διαφημίσεις που υπονοούν πως «μια συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ακατάλληλη για αγόρια επειδή είναι στερεοτυπικά συνδεδεμένη με κορίτσια, κι αντίστροφα.

- Διαφημίσεις με άντρες να «προσπαθούν και να αποτυγχάνουν» στο να βγάλουν εις πέρας «απλές εργασίες για γονείς ή του νοικοκυριού». 

Ο οργανισμός εντόπισε και κατονομάζει έξι στερεότυπα φύλου, που προβάλλονται στις διαφημίσεις, ανάμεσά τους «επαγγέλματα ή θέσεις» και «χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές» που συνδέονται με ένα συγκεκριμένο φύλο αλλά και το να χλευάζονται άνθρωποι επειδή έχουν «μη στερεοτυπική» συμπεριφορά ή εμφάνιση. Ως στερεοτυπικές αναγνωρίστηκαν επίσης και διαφημίσεις που περιέχουν σεξουαλικοποίηση και με αντικειμενοποίηση. 

«Παρόλο που η διαφήμιση είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν σε ανισότητα ανάμεσα στα φύλα, οι αυστηρότεροι κανόνες γύρω από τον τομέα μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της κατάστασης τόσο για κάθε άτομο ξεχωριστά όσο και για την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολο», Guy Parker, γενικός διευθυντής της ASA. 

TV & Media
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΙΜΠΕΡΛΙ ΓΚΙΛΦΟΙΛ ΤΖΙΜΙ ΚΙΜΕΛ

TV & Media / Τζίμι Κίμελ κατά Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: «Την έστειλαν στην Ελλάδα για να γλιτώσει η οικογένεια Τραμπ»

«Ξέρετε, είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που την παράτησαν τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ. Έφαγε διπλή χυλόπιτα από τους Τραμπ, κι αυτό πρέπει να πονάει» σχολίασε ο Τζίμι Κίμελ
THE LIFO TEAM
Το BBC ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και τις απόψεις τηςγια τα τρανς δικαιώματα

TV & Media / Το BBC ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και τις απόψεις της για τα τρανς δικαιώματα

Η ζωή και η αμφιλεγόμενη δημόσια πορεία της δημιουργού του «Χάρι Πότερ» γίνονται ντοκιμαντέρ δύο επεισοδίων, που θα εξετάζει τόσο την τεράστια λογοτεχνική επιτυχία της όσο και τις συγκρούσεις γύρω από τις απόψεις της.
THE LIFO TEAM
New York Times, Economist και AFP ενώνουν δυνάμεις κατά της δωρεάν χρήσης των άρθρων τους από την AI

TV & Media / New York Times, Economist και AFP ενώνουν δυνάμεις κατά της δωρεάν χρήσης των άρθρων τους από την AI

Περισσότεροι από 40 εκδοτικοί οργανισμοί προσχωρούν σε διεθνή συμμαχία που επιδιώκει να ελέγξει τη χρήση δημοσιογραφικού περιεχομένου από την τεχνητή νοημοσύνη και να καθιερώσει κοινούς κανόνες αδειοδότησης.
THE LIFO TEAM
Σταμάτης Ζαχαρός: Τέλος από το One Channel ο δημοσιογράφος

TV & Media / Σταμάτης Ζαχαρός: Τέλος από το One Channel ο δημοσιογράφος

«Μετά από εκατοντάδες εκπομπές, αμέτρητες συνεντεύξεις και ρεπορτάζ αλλά και χιλιάδες καλεσμένους, χθες αργα το βραδυ, μου ανακοινωθηκε- αιφνιδίως και αναιτιολόγητα- η διακοπή της συνεργασίας μου με το One Channel» έγραψε μεταξύ άλλων
THE LIFO TEAM
Ο Νταν Λέβι κατά του Σέιν Γκίλις για τον σεξιστικό μονόλογό του στο SNL: «Πρέπει να αντιδρούν περισσότεροι άνδρες»

TV & Media / Ο Νταν Λέβι κατά του Σέιν Γκίλις για τον σεξιστικό μονόλογό του στο SNL: «Πρέπει να αντιδρούν περισσότεροι άνδρες»

Ο δημιουργός του «Schitt’s Creek» χαρακτήρισε μισογυνικά τα σχόλια του κωμικού για τις γυναίκες στα γυμναστήρια και ζήτησε από τους άνδρες να μη μένουν σιωπηλοί όταν οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως σεξουαλικά αντικείμενα.
THE LIFO TEAM
Η νέα εμμονή των ανδρών με την τεστοστερόνη μπαίνει στο μικροσκόπιο του BBC

TV & Media / Η νέα εμμονή των ανδρών με την τεστοστερόνη μπαίνει στο μικροσκόπιο του BBC

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC εξετάζει την τάση που συνδέει την ανδρική ταυτότητα με τα επίπεδα μιας ορμόνης, ενώ επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν την εμπορική αγορά πίσω από την ανασφάλεια των ανδρών
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Πολυ καλη η πρωτοβουλια. Δυστυχως μεγαλο μερος των διαφημισεων στηριζεται σε αρνητικα στερεοτυπα, συχνα παρουσιαζεται ο γκαφατζης αντρας και η εξυπνη γυναικα του, και αλλα αναλογα. Μακαρι να γινει καυι αντιστοιχο και για τα κινουμενα σχεδια που προβαλουν πολλα παρομοια στερεοτυπα.
Θα ήθελα πολυ να δω περισσότερες διαφημίσεις με άνδρες να κάνουν δουλειές ή να χρησιμοποιούν το "τάδε απορρυπαντικό" με χαρά. Πολλοί δυστυχώς που μένουν μόνοι τους ντρέπονται να παραδεχτούν οτι τους αρέσουν τα σχετικά με το σπίτι ψώνια ή ακομα ντρέπονται να "χαζεψουν" στο μάρκετ τέτοια προϊόντα.