Τι έγραψε η (περίπου ενθουσιώδης) διεθνής κριτική για τη νέα ταινία του Λάνθιμου

Τι έγραψε η (περίπου ενθουσιώδης) διεθνής κριτική για τη νέα ταινία του Λάνθιμου Facebook Twitter
The Killing of a Sacred Deer
1

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «The Killing of a Sacred Deer», προκαλώντας, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, ποικίλα σχόλια από όσους την παρακολούθησαν. 

Το ιδιαίτερο ύφος του Έλληνα δημιουργού, που εδώ συνεργάζεται εκ νέου με τον Ευθύμη Φιλίππου στο σενάριο, κάνοντας «μεταμόσχευση της "Ιφιγένειας" του Ευριπίδη στο σύμπαν της "Λάμψης" του Κιούμπρικ», όπως σχολίασε νωρίτερα ο κριτικός της LiFO, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος στο κείμενό του για την ταινία, δεν περνά απαρατήρητο και συνηθίζει να πολώνει κοινό και κριτικούς.

Τα σχόλια στα μεγάλα διεθνή μίντια πάντως κυμαίνονται από καλά έως εξαιρετικά (ΔΕΝ περιλαμβάνονται spoilers), κάνοντας λόγο για ταινία τρόμου με στοιχεία από το σινεμά του Κιούμπρικ και του Χάνεκε:

«Ο Έλληνας σκηνοθέτης κατοχυρώνει τη θέση του ανάμεσα στους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους κινηματογραφιστές παγκοσμίως, γεννώντας προσμονή για την επόμενη αγγλόφωνη ταινία του, «The Favourite», που ήδη έχει ολοκληρώσει γυρίσματα και στην οποία πρωταγωνιστούν οι Έμα Στόουν, Ρέιτσελ Γουάιζ και Ολίβια Κόλμαν», γράφει ο Ντέιβιντ Ρούνι του Hollywood Reporter.

«Λανθιμανία. Αστικός εφιάλτης / Ιατρικό θρίλερ, απρόβλεπτο, κάνει τον "Κυνόδοντα" να μοιάζει βαρετός», κουοτάρει ο Έρικ Κον του Indiewire, ενώ ο Ντέιβιντ Έρλιχ από το ίδιο κινηματογραφικό site θεωρεί πως είναι «η πιο τρομακτική ταινία της καριέρας του» και βάζει 4 αστεράκια.

«Όπως σε όλες τις καλύτερες δουλειές του, ο Λάνθιμος είναι έξοχος στη δημιουργία ενός ολόκληρου σύμπαντος στο οποίο μας βυθίζει» αναφέρει ο Πίτερ Μπράντσο του Guardian, χαρίζοντας επίσης 4 αστεράκια στην ταινία, ενώ ο Ρόμπι Κόλιν της Telegraph τη χαρακτηρίζει «άγρια άβολη, δηλητηριώδη, αστεία ελληνική τραγωδία».

Ο Ντέιβιντ Σέξτον της Evening Standard θεωρεί πως πρόκειται για την πιο σκοτεινή δουλειά του σκηνοθέτη και της δίνει 5 αστεράκια, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στο γιουχάισμα της πρωινής δημοσιογραφικής προβολής από κάποιους κριτικούς. Ο Γκάι Λοτζ του Variety θεωρεί πως το γιουχάισμα ήταν αναμενόμενο από «κριτικούς που αντιστέκονται στην πρόκληση» ενώ χαρακτηρίζει την ταινία μεγαλειώδη.

Ο Τζόναθαν Ρόμνι του Screen Daily εξαίρει την ερμηνεία της Νικόλ Κίντμαν, χαρακτηρίζοντάς τη μια από τις καλύτερές της εδώ και πολλά χρόνια.

Από την άλλη, κάπως πιο μετριοπαθής είναι ο Καλίμ Αφτάμπ του Independent που θεωρεί ότι η ταινία είναι «απίστευτα καλοφτιαγμένη» και πιστεύει ότι θα διεκδικήσει ένα από τα μεγάλα βραβεία, αλλά τη θεωρεί «πολύ κλινική» και της δίνει 3 αστεράκια.

Το «The Killing of a Sacred Deer έχει ήδη λάβει ημερομηνία διανομής στην Αμερική (3 Νοεμβρίου). Μέχρι την επόμενη Κυριακή που θα μάθουμε αν (και ποιο) βραβείο θα κερδίσει από την κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού των Καννών, στην οποία φέτος προεδρεύει ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, δείτε ακόμα ένα σύντομο κλιπ από την ταινία που μόλις κυκλοφόρησε:

 
TV & Media
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γωγώ Μαστροκώστα και η Ελλάδα που έμαθε να κοιτάζει πρώτα το σώμα

TV & Media / Η Γωγώ Μαστροκώστα και η Ελλάδα που έμαθε να κοιτάζει πρώτα το σώμα

Ο θάνατος της Γωγώς Μαστροκώστα κουβαλά κάτι μεγαλύτερο από μια προσωπική διαδρομή: μια ολόκληρη ελληνική εποχή που έμαθε τις γυναίκες των μίντια να λειτουργούν πρώτα ως εικόνες, σώματα και φαντασιώσεις, ακόμη κι όταν προσποιούνταν ότι τις έβλεπε ως ανθρώπους.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Τομ Χανκς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πολιτισμός / Ο Τομ Χανκς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Με αφορμή τη νέα σειρά World War II With Tom Hanks, ο ηθοποιός και παραγωγός εξηγεί γιατί επιστρέφει ξανά και ξανά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: όχι από νοσταλγία, αλλά επειδή βλέπει στα διλήμματά του κάτι τρομακτικά σημερινό.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Κόλμπερτ ξαναβγήκε στο πιο απρόσμενο τηλεοπτικό σταθμό της Αμερικής, 23 ώρες μετά το τέλος του Late Show μαζί με τον Eminem

TV & Media / Ο Στίβεν Κόλμπερτ ξαναβγήκε στο πιο απρόσμενο τηλεοπτικό σταθμό της Αμερικής, 23 ώρες μετά το τέλος του Late Show μαζί με τον Eminem

Μία μέρα μετά το τέλος του Late Show, ο Στίβεν Κόλμπερτ έκανε την πιο απρόσμενη τηλεοπτική επιστροφή: σε ένα τοπικό κανάλι στο Μίσιγκαν, με Eminem, Jack White και Jeff Daniels, και ένα φινάλε όπου το σκηνικό έγινε στάχτη.
THE LIFO TEAM
Ο Stephen Colbert έσβησε τα φώτα του Late Show με τον Paul McCartney

TV & Media / Ο Στίβεν Κόλμπερτ έριξε αυλαία στο Late Show με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ

Το ιστορικό late-night franchise του CBS αποχαιρέτησε το κοινό του ύστερα από 33 χρόνια, με ένα φινάλε γεμάτο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Έλβις Κοστέλο, Τζον Μπατίστ, διάσημα cameos, μια μάυρη τρύπα που κατάπιε το Ed Sullivan Theater και σχεδόν καμία ευθεία αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ.
THE LIFO TEAM
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα και ο Μπεν Στίλερ αποχαιρέτησαν τον Στίβεν Κόλμπερτ λίγο πριν το τέλος του Late Show

TV & Media / Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα και ο Μπεν Στίλερ αποχαιρέτησαν τον Στίβεν Κόλμπερτ λίγο πριν το τέλος του Late Show

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα, ο Μπεν Στίλερ, η Μάρθα Στιούαρτ και άλλοι διάσημοι φίλοι του The Late Show εμφανίστηκαν στο προτελευταίο επεισόδιο της εκπομπής, όπου ο Στίβεν Κόλμπερτ απάντησε επιτέλους στις ερωτήσεις που έκανε τόσα χρόνια στους καλεσμένους του.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια