Η αναζήτηση της ευτυχίας σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Σχεδόν ποτέ κανείς δεν είναι απόλυτα ευτυχισμένος και σχεδόν όλοι κάποτε διερωτώνται αν θα γίνουν ποτέ. Οι ερευνητές προσπάθησαν να δώσουν μια απάντηση και η απάντηση είναι πως ναι. Ενδεχομένως όμως όταν θα είμαστε πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία.

 

 Σε πρόσφατη έρευνα του Office for National Statistics στη Βρετανία, ζήτησαν στους πολίτες να βαθμολογήσουν μέχρι το 10 πόσο ικανοποιημένοι είναι με τη ζωή τους αλλά και πόσο αγχωμένοι ή χαρούμενοι νιώθουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνθρωποι ηλικίας 65-79 σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης και ευτυχίας και τα χαμηλότερα επίπεδα άγχους. 

 

Στις ηλικίες 45-59 τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα, καθώς οι περισσότεροι απάντησαν πως είναι ελάχιστα ικανοποιημένοι από τη ζωής τους.  

 

 

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εξέτασε περισσότερους από 300.000 ενήλικες στο διάστημα 2012-2015 κι όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, η κρίση της μέσης ηλικίας είναι παραπάνω από υπαρκτή. 

 

Το παράδοξο είναι πως η ικανοποίηση που βιώνει κάποιος για τη ζωή του ξεκινά στην ηλικία των 16-19 ετών, οπότε και βρίσκεται στο απόγειό της, αλλά στη συνέχεια αρχίζει να φθίνει, ξεκινώντας από την ηλικία των 20 και μετά. Τα χρόνια περνούν, η ικανοποίηση πέφτει, αλλά σε κάποιο σημείο αρχίζει να ανεβαίνει ξανά, αγγίζοντας σε πολύ μεγάλη ηλικία τα υψηλά επίπεδα της πολύ νεαρής ηλικίας. 

 

 

Το γιατί ο συγκεκριμένος δείκτης σχηματίζει τόσο μεγάλη καμπύλη είναι ακόμη σαφές. Οι ερευνητές πιθανολογούν πως οι απολύσεις ενδεχομένως οφείλονται σε κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Οι πολύ νεαρής ηλικίας και εκείνοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό- έχουν λιγότερες ευθύνες και περισσότερο ελεύθερο χρόνο, συνεπώς είναι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Όσοι είναι μεταξύ 45-54 ετών παλεύουν ακόμη να καταφέρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και τις οικογενειακές υποχρεώσεις. 

 

Ένα άλλο συμπέρασμα είναι πως παρόλο που οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σχέση με τους άντρες, την ίδια στιγμή εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από εκείνους. Επίσης, αν και σε γενικές γραμμές δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ εθνικοτήτων, οι άνθρωποι της Αραβικής Κοινότητας στη Βρετανία σημείωσαν τα υψηλότερα επίπεδα άγχους και τα χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας σε όλες τις ηλικίες. 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr