Tι συμβαίνει στον οργανισμό μετά από 60 μέρες δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη

Tι συμβαίνει στον οργανισμό μετά από 60 μέρες δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη Facebook Twitter
6

Ο αυστραλός Damon Gameua, σκηνοθέτης του "That Sugar Film", ήταν ένας υγιής άνδρας πριν ξεκινήσει μία δίαιτα, η οποία υπόσχονταν ότι θα βελτίωνε την υγεία και την ευεξία του.


Αντίθετα, τα αποτελέσματα των εξετάσεών μετά την ολοκλήρωσή της ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά, ο ίδιος βίωνε τρομερές εναλλαγές διάθεσης και τελικά πήρε βάρος. Αυτά ακολουθώντας μία δίαιτα χαμηλών λιπαρών, αλλά υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη για 60 μέρες.


«Δεν κατανάλωσα αναψυκτικά, σοκολάτες, παγωτά ή ζαχαρωτά», δήλωσε ο Gameua στο Yahoo για το project του "That Sugar Film". Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ κατά κάποιο τρόπο αντίστροφο του γνωστού "Super-Size me", του Morgan Spurlock, στο οποίο δεν τρώει τίποτα άλλο εκτός από MacDonald's.


«Όλη η ζάχαρη που κατανάλωνα προερχόταν από θεωρητικά υγιεινές τροφές, όπως γιούρτια χαμηλών λιπαρών, μπάρες από μούσλι, δημητριακά, χυμούς και ενεργητικά ποτά. Όλα όσα δίνουν συνήθως οι γονείς στα παιδιά τους θεωρώντας ότι είναι κατάλληλα για τη διατροφή τους».


Το αξιοπερίεργο είναι ότι μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, ο γιατρός του Gameau του ανακοίνωσε ότι είχε αναπτύξει λιπώδη νόσο του ήπατος, η πιο ακραία κατάληξη της οποίας είναι η ηπατική ανεπάρκεια. Ο ίδιος γιατρός χαρακτήρισε και την πνευματική κατάσταση του σκηνοθέτη «ασταθή».


Σύμφωνα με το News.com.au, ο Gameua κατανάλωνε καθημερινά 40 κουταλιές του γλυκού κατά μέσο όρο, ποσότητα ελαφρώς περισσότερη από όση καταναλώνει ο μέσος έφηβος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο μέσος ενήλικας δεν πρέπει να καταναλώνει πάνω από 25 γραμμάρια ζάχαρης ή έξι κουταλιές του γλυκού.


Το τελευταίο γεύμα του Gameua για το project περιελάμβανε ό,τι παίρνει ένα παιδί στο σχολείο για μεσημεριανό: σάντουιτς, χυμό, μπισκότο και άλλα σνακ. «Με το τελευταίο μου γεύμα απευθυνόμουν κυρίως σε όλους τους ανθρώπους και ειδικά στους γονείς που οδηγούνται στο να πιστεύουν ότι κάνουν το πιο σωστό και υγιές πράγμα για το παιδί τους. Κάνουν μια προσπάθεια, η οποία είναι καθοδηγούμενη από έλλειψη ειλικρίνειας των διαφημίσεων», είπε.


Πα' όλα αυτά, ο Gameua διευκρίνησε πως τα ευρήματα δε σημαίνουν ότι πρέπει να καταργήσουμε τελείως τη ζάχαρη από τη διατροφή μας, αλλά πως πρέπει να είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με το πού συναντάται. «Πλέον η ζάχαρη βρίσκεται στο 80% των επεξεργασμένων τροφών που καταναλώνουμε. Αν μπορούσαμε να την αφαιρέσουμε, θα ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα».


Επιπρόσθετα, οι άμεσες επιπτώσεις την υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης στην υγεία, τη συνδέουν και με αυξημένο ρίσκο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Στο φιλμ"That Sugar Film" εμφανίζονται μεταξύ άλλων ο Stephen Fry και το μοντέλο Isabel Lucas.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

σχόλια

2 σχόλια
Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορούσα να καταλάβω τι έλεγε το άρθρο, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν άνθρωποι που αυτά τα θεωρούν υγιεινά. Τελικά υπάρχει τόσο λίγη ενημέρωση για τόσο απλά αλλά σημαντικά πράγματα.
Πιο άκυρο πείραμα δε παίζει να υπάρχει.Και μόνο που λέει μπάρες δημητριακών, ενεργειακά ποτά, χυμούς συσκευασμένους και προφανώς επιδόρπια γιαουρτιού (που κυκλοφορούν στο εξωτερικό αντί απλού γιαουρτιού και τα οποία φυσικά περιέχουν ζάχαρη).Ίσα να δημιουργηθεί ντόρος ότι έκανε "υγιεινή διατροφή".Καλύτερα να έβαζε επικεφαλίδα προσοχή τι νομίζετε ότι δίνεται ως υγιεινά στα παιδιά σας.
αυτο ακριβως ελεγε και το αρθρο,αν το διαβασες και δεν εβγαλες βιαστικα συμπερασματα,ολα αυτα τα τροφιμα που νομιζουμε οτι ειναι υγιεινα!
Για την ενημέρωση σου δεν έβγαλα βιαστικά συμπεράσματα. Το αντίθετο με σένα...Αν κάποιος θεωρεί ότι αυτά που έτρωγε ο τύπος είναι υγιεινά τότε μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι έχουμε διάσταση απόψεων σε ότι αφορά την υγιεινή διατροφή.Προσωπικά μιλώντας τα θεωρώ σκουπίδια που ξεχειλίζουν από ζάχαρη και για ξηγηθώ ενίοτε τα καταναλώνω αλλά γι' αυτό που είναι, junk food.Αν κατανοούσες τι έγραφα θα διαπίστωνες ότι η ένσταση μου είναι στο τίτλο της "έρευνας" και στην εντύπωση που αφήνει σε κάποιον που δε διαβάσει κι απλά δει - ακούσει την επικεφαλίδα.Είναι τραγικό να πρέπει να βάζω υπότιτλους σε αυτά που γράφω και δεν έχει βγάλει και λυσάρι ο Σαββάλας για το άτομο μου...
για να μην νομίζουμε λοιπόν καλό θα ήταν απλά να κοιτάμε τις ετικέτες πριν τα αγοράσουμε . Κανένα από τα παραπάνω δεν είναι υγιεινό (μπαρες δημητριακών , ετοιμοι χυμοί και ενεργητικά ποτά ). Αν προσπάθήσουμε μια εβδομάδα μόνο να διαβάσουμε τις ετικέτες απο τα τρόφιμα που καταναλώναμε , θα διαπιστωναμε με εκπληξη πως η ζαχαρη κρύβεται παντού . Αν θέλουμε να λεμε οτι τρωμε υγιεινές τροφές , ειναι αυτές που φτιάχνουμε μόνοι μας και ξέρουμε τι βάζουμε μέσα !
οχι μονο βγαζεις βιαστικά συμεράσματα αλλά δεν έχεις ιδέα και τι έγραψα.ούτε βέβαια γνωρίζεις τι θεωρώ υγιεινό και τι όχι.το όλο πείραμα ήθελε να δείξει ότι πολλά από αυτά που θεωρούμε υγιεινά,και όταν λέω θεωρούμε αναφέρομαι στην πλειονότητα του πληθυσμού για να μην το παρεξηγήσεις πάλι,έχουν υπερβολικά πολύ ζάχαρη.και ο τίτλος του άρθρου αναφ'ερεται σε δίαιτα με πολύ ζάχαρη.το τραγικό είναι η επιθετικότητα που βγάζεις στον αντίλογο....