Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς χαιρέτισε σήμερα τις "απίστευτες" όπως τις χαρακτήρισε προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.


Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση των Βρυξελλών για το επίπεδο συνεργασίας των ελληνικών υπηρεσιών με τις ευρωπαϊκές.


Ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, τις νομικές πτυχές της και το δημοκρατικό της έλεγχο, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση σχετικά με τα κριτήρια για το καθεστώς απελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζα).


Παράλληλα πολλοί υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της συμφωνίας λόγω της αδυναμίας των κρατών μελών της ΕΕ να αναλάβουν έμπρακτα την ευθύνη για την προσφυγική κρίση και να αναλάβουν δράση. Άλλοι ήταν πιο επικριτικοί, κατηγορώντας την ΕΕ για την προσπάθεια της να μεταθέσει σε άλλους τα προβλήματά της και εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των προσφύγων, την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και την έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.


Πολλοί αμφισβήτησαν επίσης τη νομική βάση της συμφωνίας και το κατά πόσο συνάδει με το διεθνές δίκαιο, ιδίως με τη Σύμβαση της Γενεύης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και απείλησαν να φέρουν τη συμφωνία ενώπιον του το Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr