Δίκη Χρυσής Αυγής: Νέα σύνθεση δικαστών εξετάζει το αίτημα του Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου

Δίκη Χρυσής Αυγής: Νέα σύνθεση δικαστών εξετάζει το αίτημα του Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην δίκη της Χρυσής Αυγής, με τις αποφάσεις επί των ποινών να φαίνεται πως θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο, εξαιτίας του αιτήματος που κατέθεσε ο καταδικασθέντας ευρωβουλευτής Γιάννης Λάγους για εξαίρεση του δικαστηρίου.

Νέα σύνθεση δικαστών ανέβηκε στην έδρα για να κρίνει το αίτημα εξαίρεσης των μελών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, πλην της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, που κατέθεσε ο συνήγορος του Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Η πρόεδρος της νέας σύνθεσης, Μαρία Βετούλα- Σιμιτζή δήλωσε κώλυμα, γιατί όπως είπε είχε οριστεί δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στη κύρια ανάκριση. Το κώλυμα της προέδρου θα πρέπει να κριθεί από άλλη σύνθεση. Επί της ουσίας, αυτό θα οδηγήσει σε νέα καθυστέρηση για την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου. 

Το δικαστήριο ανέβηκε στην έδρα με νέα πρόεδρο που ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτή η αίτηση εξαίρεσης της κυρίας Βετούλα- Σιμιτζή. Το δικαστήριο υπό την νέα πρόεδρό εξετάζει το αίτημα του Λαγού με την εισαγγελέα να ζητά να απορριφθεί ως αόριστο και αβάσιμο. Όπως είπε η εισαγγελέας για την αίτηση εξαίρεσης του Ιω. Λαγού: «δεν προβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα αλλά στηρίζεται σε βάση υπονοιών. Να κριθεί αόριστη και απαράδεκτη γιατί ασκείται καταχρηστικά»

Το πρωί, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε την απόφασή του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επί των ελαφρυντικών, τονίζοντας πως δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό στη διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Για την ηγετική ομάδα που κρίθηκε ένοχη για εγκληματική οργάνωση προβλέπεται κάθειρξη από 5 έως 15 έτη, ενώ για τα μέλη από 5 έως 10.

Επιπλέον, δεν αναγνωρίστηκε κανέναν ελαφρυντικό στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά και στους περισσότερους βουλευτές που έχουν κριθεί ένοχοι μόνο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Αναλυτικά , το δικαστήριο αποφάσισε τη χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στους βουλευτές Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Νίκο Μίχο και του σύννομου προτέρου βίου στον Μιχάλη Αβράμη-Αρβανίτη.

Επίσης, αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για ένταξη και υπόθεση του Παύλου Φύσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Τέλος, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μαρουσάκης είπε ότι σίγουρα θα πιάσουμε «τους 50 βαθμούς που δεν πιάσαμε πέρυσι» - Νέα ανάρτηση με διευκρινήσεις

Ελλάδα / Ο Μαρουσάκης είπε ότι σίγουρα θα πιάσουμε «τους 50 βαθμούς που δεν πιάσαμε πέρυσι» - Νέα ανάρτηση με διευκρινίσεις

«Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε και είμαι βέβαιος ότι τους 50 βαθμούς που δεν πιάσαμε πέρυσι (στον αέρα κι όχι στα τσιμέντα και τις λαμαρίνες), σίγουρα φέτος θα τους πιάσουμε», είχε γράψει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης
NEWSROOM