Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, σχετικά με κρούσματα ρατσισμού και εγκλήματα μίσους που διαπίστωσε ότι συμβαίνουν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη χώρα, και που συνδέονται με μέλη, υποστηρικτές αλλά και βουλευτές του νεοναζιστικού -όπως το χαρακτηρίζει- πολιτικού κόμματος Χρυσή Αυγή.

 

Ο επίτροπος υπογραμμίζει ότι «η Διεθνής Σύμβαση για την Κατάργηση Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που έχουν επικυρωθεί και έχουν υπερνομοθετική ισχύ στην Ελλάδα, κάνουν δυνατή την επιβολή αποτρεπτικών, ποινικών και άλλων κυρώσεων και περιορισμών στις δραστηριότητες ατόμων που υποστηρίζουν και εμπλέκονται σε υποθέσεις ρατσιστικών και άλλων εγκλημάτων μίσους», σύμφωνα με το Βήμα.

 

Το ίδιο ισχύει και για τέτοιου είδους δραστηριότητες πολιτικών οργανώσεων, περιλαμβανομένων και κομμάτων όπως η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, στις οποίες είναι δυνατό να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις ή απαγόρευση, εάν χρειάζεται, καταλήγει ο επίτροπος.

 

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, στην έκθεσή του ο επίτροπος εκφράζει τη λύπη του γιατί η ρητορική που στιγματίζει μετανάστες χρησιμοποιείται ευρέως και από πολιτικούς άλλων κομμάτων, την ώρα που τα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης έχουν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο στιγματισμό των μεταναστών.

 

Ο επίτροπος σχολιάζει και τη μη-εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, λέγοντας «ακόμη και η υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία, παρόλο που δεν έχει εφαρμοστεί επαρκώς ή δεν έχει εφαρμοστεί καθόλου ως τώρα, έχει τη δυνατότητα να καταστείλει και να αποτρέψει εκδηλώσεις ρατσιστικών και άλλων μορφών διάκρισης, από άτομα και πολιτικές οργανώσεις».

 

O επίτροπος αναφέρεται και στο θέμα της κακομεταχείρισης και των βασανιστηρίων που διαπράττουν αστυνομικοί κυρίως εναντίον μεταναστών και Ρομά, και εκφράζει ανησυχίες για τη χρησιμοποίηση της πρακτικής του «εθνοτικού προφίλ» από την ελληνική αστυνομία και τα ρατσιστικά κίνητρα των οργάνων επιβολής της τάξης.

 

Στο στόχαστρο του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε μπει από τον Ιανουάριο του 2013 η βουλευτής της ΧΑ Ελένη Ζαρούλια αλλά και ο Tamas Gaudi Nagy, από το Ουγγρικό κόμμα Jobbik. Σύμφωνα με το International Business Times, το Συμβούλιο εξέτασε από τότε το ενδεχόμενο να αποπέμψει από τους κόλπους του όσα μέλη ανήκουν σε ναζιστικές και ρατσιστικές πολιτικές παρατάξεις.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr