ΟΟΣΑ: Δαπάνες και οικονομική ασφάλεια στα γηρατειά είναι οι φόβοι των Ελλήνων

ΟΟΣΑ: Δαπάνες και οικονομική ασφάλεια στα γηρατειά είναι οι φόβοι των Ελλήνων Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Τη δυσκολία να καλύψουν τις δαπάνες τους θεωρούν οι Έλληνες ως τον σημαντικότερο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο αναδεικνύει νέα έρευνα του ΟΟΣΑ που πραγματοποιήθηκε σε 21 χώρες.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη οι Έλληνες μακροπρόθεσμα θεωρούν ως μεγαλύτερο κίνδυνο την οικονομική ασφάλειά τους στα γηρατειά. Η έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε σε 21 χώρες μέλη το 2018, αφορά στους κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους που αισθάνονται οι πολίτες τους (Risks that matter) και έγινε σε δείγμα 22.000 πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, το 70,5% των Ελλήνων θεωρούν τη δυσκολία να καλύψουν τις δαπάνες τους ως έναν από τους τρεις μεγαλύτερους βραχυπρόθεσμους (για τα επόμενα 1-2 χρόνια) κινδύνους για τους ίδιους ή τις οικογένειές τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 47,3%.

Οι δύο άλλοι μεγαλύτεροι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι που αισθάνονται οι Έλληνες είναι η ασθένεια ή η αναπηρία τους (46,1% έναντι 54% κατά μέσο όρο στις 21 χώρες) και η απώλεια της εργασίας τους (42,4% έναντι μέσου όρου 35,5%).


Ακολουθεί ο κίνδυνος από τη βία ή το έγκλημα (33% έναντι μέσου όρου 34%). Πολύ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά που αναφέρθηκαν για τον κίνδυνο ανεπαρκούς κατοικίας (20,3% έναντι μέσου όρου 27,5%), πρόσβασης σε φροντίδα ή εκπαίδευση των παιδιών (28,2% έναντι μέσου όρου 15,8%) και πρόσβασης σε μακροπρόθεσμη περίθαλψη (20,3% έναντι 26,3%).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι πολίτες των 21 χωρών ανησυχούν για τις συντάξεις τους. Για το 77% των Ελλήνων, η οικονομική ασφάλεια στα γηρατειά αποτελεί έναν από τους τρεις μεγαλύτερους μακροπρόθεσμους (πέραν της επόμενης δεκαετίας) κινδύνους για τους ίδιους ή τις οικογένειές τους.


Πολύ υψηλό είναι και το μέσο ποσοστό στις 21 χώρες (72,1%). Οι άλλοι δύο μεγαλύτεροι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για τους Έλληνες είναι να μην αποκτήσουν τα παιδιά τους στάτους και ευημερία (62,1% έναντι μέσου όρου 43,5%) και να μην αποκτήσουν οι ίδιοι στάτους και ευημερία (50,9% που είναι επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό έναντι μέσου όρου 42,2%).

Στις περισσότερες χώρες, πολλοί από τους ερωτηθέντες αισθάνονται ότι οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν όπως πρέπει υπόψη τις απόψεις τους κατά τη διαμόρφωση των κοινωνικών παροχών.

Το 70% των Ελλήνων διαφωνούν με την άποψη ότι «η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των πολιτών κατά τον σχεδιασμό/μεταρρύθμιση των κοινωνικών παροχών», έναντι μέσου όρου 61,1% στις 21 χώρες που έγινε η έρευνα.

Το 73,2% διαφωνούν με την άποψη ότι «θα μπορούσαν να έχουν εύκολα πρόσβαση σε δημόσιες παροχές, αν τις χρειάζονταν» έναντι 55,9% που είναι ο μέσος όρος.

Η πλειονότητα των πολιτών στις 21 χώρες θεωρούν ότι δεν λαμβάνουν τις παροχές που θα έπρεπε, με δεδομένο το ύψος των φόρων που πληρώνουν.Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82,1% έναντι μέσου όρου 58,5%.

Παράλληλα, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι άλλοι λαμβάνουν παροχές χωρίς να τις αξίζουν. Το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν την άποψη αυτή ανέρχεται στο 77,8% έναντι 66,6% που είναι το μέσο ποσοστό.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων στις 21 χώρες τάσσονται υπέρ της υψηλότερης φορολογίας των πλουσίων για να στηριχθούν οι φτωχοί. Το 79,4% των Ελλήνων συμφωνούν με την άποψη αυτή έναντι μέσου όρου 67,8%.

«Αυτή (η έρευνα) είναι καμπανάκι για τους διαμορφωτές της πολιτικής», ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, προσθέτοντας ότι «οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν ορισμένα από τα πιο αναπτυγμένα και γενναιόδωρα συστήματα κοινωνικής προστασίας στον κόσμο.

Δαπανούν, κατά μέσο όρο, περισσότερο από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ τους σε κοινωνικές πολιτικές. Ωστόσο, πολλοί πολίτες αισθάνονται ότι δεν μπορούν να στηριχθούν πλήρως στις κυβερνήσεις τους, όταν χρειάζονται βοήθεια.

Μία καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που καθοδηγούν την αντίληψη αυτή και τού γιατί οι πολίτες αισθάνονται ότι δυσκολεύονται, είναι σημαντική, για να γίνει πιο αποτελεσματική και αποδοτική η κοινωνική προστασία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο κράτος και να προωθήσουμε ίσες ευκαιρίες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Η οικογένεια της Κυριακής καταγγέλλει παρεμπόδιση των Αρχών

Ελλάδα / Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Η οικογένεια της Κυριακής καταγγέλλει παρεμπόδιση των Αρχών

Οι συνήγοροι της οικογένειας της δολοφονηθείσας Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, υποστηρίζουν ό,τι παρακωλύθηκε η έγκαιρη εξέταση του κατηγορουμένου καθώς και η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη
NEWSROOM
Αίτημα αποφυλάκισης Κασιδιάρη: «Εκκρεμεί ποινική δίωξή του» υπενθυμίζουν οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων

Ελλάδα / Αίτημα αποφυλάκισης Κασιδιάρη: «Εκκρεμεί ποινική δίωξή του» υπενθυμίζουν οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων

Τα πεπραγμένα του Ηλία Κασιδιάρη κατά την έκτιση της ποινής του για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», υπενθυμίζουν οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων
NEWSROOM
Πάρις Καρβουνόπουλος μετά το εγκεφαλικό στην Πάρο: Είναι δυνατόν το νησί να έχει αξονικό χωρίς χειριστές;

Ελλάδα / Πάρις Καρβουνόπουλος μετά το εγκεφαλικό στην Πάρο: «Είναι δυνατόν το νησί να έχει αξονικό χωρίς χειριστές;»

«Είναι δυνατόν ένα πλούσιο νησί των Κυκλάδων να διαθέτει ένα ασθενοφόρο; Έζησα ως ασθενής την αγωνία του πληρώματος που έπρεπε να διαχειριστεί 1,2 και 3 περιστατικά μαζί… Πραγματικός εφιάλτης» ανέφερε ο Πάρις Καρβουνόπουλος
NEWSROOM
Πετρούπολη: Συνελήφθη στη Λιόν ο 39χρονος που πυροβόλησε άνδρα έξω απο νυχτερινό κέντρο

Ελλάδα / Πετρούπολη: Συνελήφθη στη Λιόν ο 39χρονος που πυροβόλησε άνδρα έξω απο νυχτερινό κέντρο

Στη Λιόν της Γαλλίας εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 39χρονος δράστης της απόπειρας ανθρωποκτονίας ενός 33χρονου, στις 10 Σεπτεμβρίου 2023, έξω από νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην Πετρούπολη
NEWSROOM
Μαγιορκίνης για AstraZeneca: Το όφελος από τον εμβολιασμό ήταν κατά χιλιάδες φορές υψηλότερο

Ελλάδα / Μαγιορκίνης για AstraZeneca: Το όφελος από τον εμβολιασμό ήταν κατά χιλιάδες φορές υψηλότερο

«Εξαιρετικά σπάνια η παρενέργεια των θρομβώσεων» διευκρινίζει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, βάλλοντας εναντίον της αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας που επανέρχεται στο προσκήνιο.
NEWSROOM