Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στις αφίξεις τουριστών, αλλά και στα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο οκτάμηνο του έτους.

 

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, άρα σε αυτήν περιλαμβάνεται και η θερινή σεζόν, έφτασαν στη χώρα μας σχεδόν 18,9 εκατομμύρια επισκέπτες, δηλαδή 9,9% περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν και τα έσοδα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 9,1% σε σχέση με το περσινό οκτάμηνο και ξεπέρασαν τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Αύγουστος ειδικά αποδείχτηκε μήνας εξαιρετικών επιδόσεων, με τις αφίξεις να υπερβαίνουν τα 5,8 εκατομμύρια – δηλαδή πάνω από 30% του συνόλου – παρουσιάζοντας αύξηση 14,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

 

Τα ταξιδιωτικά έσοδα τον Αύγουστο ξεπέρασαν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 500 εκατομμύρια καλύτερα σε συγκριτικά με πέρυσι. Αυξήσεις τόσο στον αριθμό των επισκεπτών όσο και στα έσοδα παρατηρήθηκαν από τις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι συνεχίζεται με επιτυχία το «μπάσιμο» της Ελλάδας στην αγορά της Ρωσίας, αντισταθμίζοντας τη μικρή πτώση στις αφίξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Συγκεκριμένα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία το πρώτο οκτάμηνο αυξήθηκε κατά 15,4%, με τους επισκέπτες να φτάνουν τους 456.000. Παρά τη δύναμη του ευρώ στην ισοτιμία με το ρούβλι, όπου το ευρωπαϊκό νόμισμα κέρδισε απότομα έδαφος το καλοκαίρι, οι εισπράξεις από ρώσους τουρίστες διαμορφώθηκαν στα 340 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 11,2%.

 

Η πορεία των ταξιδιωτικών εσόδων θα έχει βαρύτητα και στην πορεία του προϋπολογισμού, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της εν εξελίξει τρίτης αξιολόγησης με από τους θεσμούς.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εάν οι πιστωτές θα ζητήσουν επιπλέον μέτρα το επόμενο έτος για την κάλυψη τυχόν δημοσιονομικού κενού θα εξαρτηθεί εν μέρει από τα στοιχεία προϋπολογισμού του Νοεμβρίου, όπου θα αποτυπώνονται και οι εισπράξεις φόρων από τον τουρισμό την θερινή σεζόν.

 

Σε μία ένδειξη του πόσο σημαντική βιομηχανία είναι ο τουρισμός για την Ελλάδα, το πλεόνασμα του τουριστικού ισοζυγίου για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου ήταν 9,24 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι 11,3% υψηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr