ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Εκτός λειτουργίας στις 26 Απριλίου αρκετά ασανσέρ σε πολλές επιχειρήσεις και κτίρια της Ελλάδας

Εκτός λειτουργίας στις 26 Απριλίου αρκετά ασανσέρ σε πολλές επιχειρήσεις και κτίρια της Ελλάδας Facebook Twitter
5

"Ανεβείτε από τις σκάλες" προτρέπει τον κόσμο ο Διεθνής Οργανισμός για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, ξεκινώντας από τις 26 Απριλίου, που είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ και υιοθετώντας αυτή τη συνήθεια για μια ζωή.

Την ημέρα αυτή, σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες θα είναι εκτός λειτουργίας προσκαλώντας τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες, ενθαρρύνοντας ακόμα και τους πιο πολυάσχολους να κινηθούν. (Εννοείται ότι η μετακίνηση από τις σκάλες θα είναι εθελοντική, και πως ανελκυστήρες θα λειτουργούν για άτομα με αναπηρία ή για όσους θέλουν οπωσδήποτε να πάρουν το ασανσέρ). 


Τις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Πράσινες Διαδρομές", καλώντας τις επιχειρήσεις, τους φορείς, τα καταστήματα, να κλείσουν μερικούς από τους ανελκυστήρες στις εγκαταστάσεις τους και να καλέσουν τους επισκέπτες και τους υπαλλήλους να κινηθούν τη συγκεκριμένη ημέρα, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τις απαιτήσεις προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία ή ιατρικές παθήσεις.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού θα συμμετέχει στο No elevators Day, κλείνοντας τους ανελκυστήρες στα 2 κεντρικά κτίρια, όπως και οι δήμοι Σκύδρας και Καρδίτσας. Επίσης, 12 ανελκυστήρες θα είναι κλειστοί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στο κεντρικό κτίριο της Πρυτανείας, στη σχολή Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών, στη σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών και στη σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Εκτός λειτουργίας θα είναι και οι ανελκυστήρες στο κτίριο Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και στο δημαρχείο Κομοτηνής.


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ είναι μέρος της εκστρατείας NowWeMove που υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τον Αθλητισμό.

Ελλάδα
5

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Συνήθως τέτοιου είδους ακτιβιστικές πρωτοβουλίες τις παίρνουν κάποιοι που ούτε εργάζονται ούτε κάποια άλλη τακτική επαφή έχουν με την καθημερινότητα. Επειδή λοιπόν θεωρούν ότι αυτοί γνωρίζουν καλύτερα, πρέπει σώνει και καλά να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους.
Ποιος οργανώνει την Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ ;Η Ημέρα χωρίς Ασανσέρ οργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Αθλητισμού καιΠολιτισμού (ISCA) με εθνικό εταίρο την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρησης ΠράσινεςΔιαδρομές, πλήρες μέλος της ISCA. Είναι μέρος της εκστρατείας της ISCA NowWeMOVE, ηοποία είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία στην Ευρώπη για την προαγωγή του αθλητισμού και τηςσωματικής άσκησης, η οποία ξεκίνησε το 2012.Οι γενικοί στόχοι της εκστρατείας είναι α) να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλητου αθλητισμού και της σωματικής άσκησης μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών, β) να προωθήσειπερισσότερες ευκαιρίες για δραστηριοποίηση στον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση και γ)να επιτρέψει την βιώσιμη και καινοτόμο ανάπτυξη ικανοτήτων στους φορείς που παρέχουνπρωτοβουλίες σωματικής άσκησης μέσω της υπεράσπισης και παροχής λύσεων με ελεύθερηπρόσβαση.Ο Διεθνής Οργανισμός Αθλητισμού και Πολιτισμού (ISCA) είναι μια παγκόσμια πλατφόρμαανοικτή σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού για όλους και τηςφυσικής δραστηριότητας. Δημιουργήθηκε το 1995, και συνεργάζεται με 180 οργανώσεις μέλητης, διεθνείς ΜΚΟ και δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Έχει 40 εκατομμύρια μεμονωμέναμέλη από 74 χώρες, που αντιπροσωπεύουν μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων πουδραστηριοποιούνται με την νεολαία, τις αθλητικές και τις πολιτιστικές δραστηριότητες.
Είναι ανάγκη να τους κλείσουν; Δεν φτάνει που τα μισά δημόσια κτίρια δεν έχουν καν, τώρα θα κλείσουν και τους λιγοστούς που λειτουργούν;Και τα άτομα με αναπηρία πώς θα εξυπηρετηθούν; Ας κολλήσουν ένα χαρτί που να προτρέπει τον κόσμο που μπορεί, να πάει με τα πόδια, ΄λογω της ημέρας.
Αυτο ακριβως, μια ειδοποιηση για προτροπη μη χρησης και ειμαστε κομπλε. Με το να τα κλεινουν δεν τους περναει καθολου απο το μυαλο οτι υποτιμανε τον κοσμο?Εχουμε γεμισει με τον καθε πα@#ρα που κανει οτι θελει χωρις να σκεφεται πως αυτο μπορει να επηρεασει τους υπολοιπους, τι θα κανουν οσοι αντιμετωπιζουν προβληματα και το ασανσερ γ' αυτους ειναι η μονη λυση. Και στην τελικη, καμια "πρασινη διαδρομη" δεν με πειθει να κανω κατι οταν απλα εγραψαν στα γρηγορα ενα δελτιο τυπου και το εστειλαν σε μια ντουζινα μεηλς.Εαν το εγραφαν με μολυβι, για το καθε μεσο ξεχωριστα χωρις καμια χρηση υπολογιστη και το πηγαιναν στα γραφεια καθε μεσου με τα ποδαρακια τους οργωνοντας τους δρομους (για να υποστηριξουν τον αθλητισμο) μη χρησιμοποιωντας ουτε αμαξι ουτε τιποτα, ισως το συζητουσαμε.Οπως θα κανουν μαρτυριο ενα απλο πραγματακι για πολλους συμπολιτες μας, ας μαθουν και αυτοι πρωτα πως μπορει κατι πολυ απλο να γινει ολοκληρο βασανο.
1. Τι είναι η Ημέρα χωρίς Ασανσέρ;Η Ημέρα χωρίς Ασανσέρ είναι μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο να εστιάσει τηνπροσοχή του κοινού στην σημασία της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία και την ευεξίατου και να αποδείξει πόσο εύκολο είναι για τους ανθρώπους να είναι σωματικά δραστήριοιπαρά την πολυάσχολη καθημερινή ζωή τους.2. Ποιος μπορεί να συμμετάσχει;Καλούμε τους πολίτες, δήμους, οργανώσεις, ιδρύματα και εταιρείες να ενθαρρύνουν τουςεργαζόμενους ή τους συναδέλφους τους να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες αντί του ασανσέρ ή τιςκυλιόμενες σκάλες την Ημέρα χωρίς Ασανσέρ.3. Γιατί να συμμετέχω;Η σωματική δραστηριότητα διαδραματίζει έναν προληπτικό ρόλο σε πολλές πτυχές πουσχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία. Όσο περισσότεροι υποστηρικτέςυπάρχουν, τόσο περισσότεροι άνθρωποι πρόκειται να επανεξετάσουν την καθημερινή τουςρουτίνα και να αρχίσουν να κινούνται4. Μπορεί η σωματική αδράνεια να βλάψει τους ανθρώπους ;Η επιδημία της σωματικής αδράνειας στην Ευρώπη επηρεάζει σημαντικά την υγεία τωνανθρώπων και τους προϋπολογισμούς των χωρών. Περίπου το 63% του ευρωπαϊκούπληθυσμού δεν είναι σωματικά δραστήριο ή αδυνατεί να φτάσει τα συνιστώμενα επίπεδασωματικής δραστηριότητα μέτριας έντασης των 150 λεπτών την εβδομάδα (σύμφωνα με τονΠαγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).Η σωματική αδράνεια ορίζεται ως ο τέταρτος κορυφαίος παράγοντας κινδύνου για τηνπαγκόσμια θνησιμότητα, μαζί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, την υψηλήγλυκόζη στο αίμα, το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία (Π.Ο.Υ.).5. Τι γίνεται με εκείνους που δεν θέλουν να αναλάβουν τις σκάλες;Η Ημέρα χωρίς Ασανσέρ είναι μια εθελοντική ενεργοποίηση. Σας συμβουλεύουμε νακρατήσετε κάποιους ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες σε λειτουργία για τα άτομα μεαναπηρίες κα