Γιατί πίνουν όλοι φρέσκους χυμούς;

Γιατί πίνουν όλοι φρέσκους χυμούς; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
1

Η σχέση των Ελλήνων με τον καφέ είναι κάτι παραπάνω από μια σχέση εξάρτησης. Δεν είναι τυχαίο πoυ τα χρόνια της κρίσης ο κλάδος που υπέστη τις μικρότερες απώλειες είναι αυτός του καφέ, ενώ οι περισσότεροι νέοι χώροι που άνοιξαν προσανατολίστηκαν γύρω από τον καφέ και τα παράγωγά του. Eδώ και έναν περίπου χρόνο, όμως, παρατηρείται μια μάλλον καλοδεχούμενη κι ευχάριστη αλλαγή, αφού σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου έχουν ξεφυτρώσει μερικοί μοντέρνοι και πολύ προσεγμένοι χώροι που προτείνουν έναν εναλλακτικό, πιο υγιεινό τρόπο ζωής και ενθαρρύνουν τους Αθηναίους να βάλουν στη διατροφή τους περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα juice bars που θα βρείτε στο κέντρο της πόλης.

Χυμοποιείο

Γιατί πίνουν όλοι φρέσκους χυμούς; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Άνοιξε πέρσι εκεί περί τα τέλη Ιουλίου με έναν βασικό στόχο: να λειτουργήσει ως μια κοινωνική-συνεργατική επιχείρηση (μια κολεκτίβα εργασίας) που θα προσφέρει φυσικούς χυμούς από ντόπια φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής (εκτός από τις μπανάνες και τον ανανά, που έρχονται από την Κόστα Ρίκα) σε πολύ χαμηλές τιμές. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπαίνουν στο σέικερ τη στιγμή που θα κάνετε την παραγγελία σας και βγαίνουν ως ολόφρεσκοι χυμοί, γεμάτοι βιταμίνες. Από απλές εκδοχές, όπως ο φυσικός χυμός πορτοκάλι, μέχρι πιο σύνθετες, όπως ο ανάμεικτος με καρότο, αχλάδι, μήλο και τζίντζερ, στο Χυμοποιείο θα βρείτε πάνω από 15 συνδυασμούς φρούτων και λαχανικών που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών και κυμαίνονται μεταξύ 1 και 2,5 ευρώ. Εκτός από τους φυσικούς χυμούς, σερβίρει δροσιστικά smoothies (με στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι, γάλα, μέλι και φρέσκα φρούτα), σπιτική λεμονάδα, φρουτοσαλάτες, γιαούρτια με φρούτα, μέλι κ.ά.

Πανδρόσου 64, Μοναστηράκι, facebook.com/pages/Χυμοποιείο


Vitamin Point

Γιατί πίνουν όλοι φρέσκους χυμούς; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Άρχισε να λειτουργεί πριν από δύο περίπου μήνες και, όπως παραδέχονται οι άνθρωποί του, η ανταπόκριση του κόσμου τούς εξέπληξε. Στόχος τους ήταν να δημιουργηθεί ένα «σημείο βιταμίνης» που θα προσφέρει φρεσκοστυμμένους χυμούς (πορτοκάλι, καρότο, μήλο, αχλάδι, μανταρίνι, ντομάτα) που φτιάχνονται από ελληνικά φρούτα εποχής, τα οποία έρχονται κατευθείαν από τα κτήματα όπου καλλιεργούνται, υπερτροφές σε σκόνη που μπαίνουν μέσα στους χυμούς φρούτων και βοηθούν στην ενίσχυση του οργανισμού, όπως σπιρουλίνα, καρπός άγριου τριαντάφυλλου, σιταρόχορτο κ.ά., ενώ στο Vitamin Point θα βρείτε ακόμη βιολογικά βότανα, βιολογικό καφέ από κριθάρι, ποικιλίες τσαγιών και νερό.

Σταδίου 10, Σύνταγμα, 210 3222030

Fresh Juice bar

Γιατί πίνουν όλοι φρέσκους χυμούς; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Mε το μότο «Drink smart, live well» τοποθετημένο σε περίοπτη θέση στην ταμπέλα του, φανερώνει από την πρώτη στιγμή στους περαστικούς τη φιλοσοφία του περί ευζωίας και καλής διατροφής. Στο Fresh Juice Bar στην Περικλέους θα βρείτε χυμούς που ξεκινούν από €0,80 (φυσικός χυμός πορτοκάλι), λεμονάδα με μέντα, φυσικό χυμό πορτοκάλι με δύο ακόμη φρούτα της επιλογής σας (π.χ. μήλο, καρότο) ή χυμούς που περιέχουν τρία φρούτα εποχής (μήλο, μπανάνα, αχλάδι) αλλά και πιο σπέσιαλ προτάσεις, όπως, για παράδειγμα, ο χυμός πορτοκάλι - καρότο - λωτός. Αν, πάλι, δεν ξέρετε τι να επιλέξετε, η εξειδικευμένη ομάδα του Fresh Juice Bar θα σας βοηθήσει να διαλέξετε τον ιδανικό χυμό για εσάς, ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τις υποχρεώσεις σας.

Περικλέους 24, Σύνταγμα, 211 4113865, facebook.com/pages/Fresh-Juice-Bar

Fontana

Γιατί πίνουν όλοι φρέσκους χυμούς; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Εκτός από μια μόνιμη πηγή ζωής και ευεξίας, είναι και ένα από τα πιο καλαίσθητα μαγαζάκια γύρω από την Αιόλου. Το Fontana είναι γνωστό για τη μεγάλη ποικιλία σε υπερτροφές και βότανα που μπορείτε να δοκιμάσετε μέσα σε τσάι, αφεψήματα και θρεπτικά κρύα ή ζεστά ροφήματα, ωστόσο εξειδικεύεται και σε έναν ακόμη τομέα, στους δυναμωτικούς χυμούς που συνδυάζουν φρέσκα φρούτα εποχής, βότανα και υπερτροφές (όπως ο χυμός με γάλα αμυγδάλου, μπανάνα, φράουλες, μέλι και ρίζα μάκας) και μπορούν να αποτοξινώνουν και να αναζωογονούν τον οργανισμό.

Ερμού & Αιόλου 17, 210 3254112, fontana-store.com, facebook.com/pages/Fontana-Living-well-store

 

Γιατί πίνουν όλοι φρέσκους χυμούς; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Γιατί πίνουν όλοι φρέσκους χυμούς; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Γιατί πίνουν όλοι φρέσκους χυμούς; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Γιατί πίνουν όλοι φρέσκους χυμούς; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Ελπίζω τα χυμάδικα να μην περάσουν ως μόδα όπως τα ποδήλατα -και μετά ξεφουσκώνουν τα λάστιχά τους στην πίσω αυλή, σάπια φρούτα με τελάρα- αν και πάντα κάτι καλό μένει από τέτοιες φυσικές ιστορίες. Μπράβο σε όσους ασχολούνται με τις βιταμίνες, εργάζονται, περιεργάζονται και ας στύβουν και το μυαλό τους για κάτι καλύτερο. Δροσιά στην Πανδρόσου από το Χυμοποιείο "Φ", μπράβο στο team!