Κατάρρευση στο Χρηματιστήριο: Πτώση 12% στον γενικό δείκτη

Κατάρρευση στο Χρηματιστήριο: Πτώση 12% στον γενικό δείκτη Facebook Twitter
ΕUROKINISSI
2

Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς οι επενδυτές ξεπουλούν τίτλους εν μέσω αβεβαιότητας για τις συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει καταρρεύσει, σημειώνοντας πτώση 12,24% και πέφτοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων, στις 484,40, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 63,3 εκατομμύρια ευρώ. Τεράστιες είναι και οι απώλειες του δείκτη Dax στη Φρανκφούρτη(7,49%) αλλά και στο Παρίσι (9%). 

Η απόδοση στο ελληνικό 10ετές αυξάνεται κατακόρυφα στο 2,37% έχοντας αυξηθεί κατά 160% από το 0,92% που στα μέσα Φεβρουαρίου, πριν το σπασμωδικό sell-off λόγω κορονοϊού. Το spread έναντι τον γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται πλέον στις 290 μονάδες βάσης, από μόλις 135 μ.β πριν μερικές εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, χαμηλές παραμένουν οι προσδοκίες από το σημερινό Eurogroup, ακόμη και αν αποφασιστεί ισχυρή στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το Eurogroup πώς θα γίνει η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, με βάση τα όσα πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκε αρκετές φορές η διαδικασία των δημοπρασιών (ΑΜΕΜ) για τις μετοχές, όπου γίνεται αυτόματη διακοπή της διαπραγμάτευσης ενός χρεόγραφου. Η διαρκής ενεργοποίηση των ΑΜΕΜ στις περισσότερες μετοχές του FTSE 25 και το «σπάσιμο» πολλών ακόμη margins είναι ενδεικτικά μίας ακόμα ημέρας που οι περισσότεροι τίτλοι πλήττονται από νέο «κύμα» sell off.

Αναρίθμητες χώρες στην Ευρώπη βρίσκονται σε καραντίνα και, παρά τη νέα παρέμβαση της Fed, οι οικονομικές συνέπειες αναμένεται να είναι ανυπολόγιστες. Μέσα σε αυτό το κλίμα αρκετοί επενδυτές επιλέγουν να πουλήσουν τα ομόλογα, άλλωστε, μέσα σε μία εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε το 20% της αξίας του, με τον τραπεζικό κλάδο να «φλερτάρει» και πάλι με ιστορικό χαμηλό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 16.3.2020

Οικονομία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM
 Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οικονομία / Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαθεσιμότητα κατοικιών επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με τα 2,28 εκατομμύρια κενά σπίτια που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Χρεώσεις ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οικονομία / ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Μήνυμα Μητσοτάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις

«Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψή σου από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου», λέει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια