Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς οι επενδυτές ξεπουλούν τίτλους εν μέσω αβεβαιότητας για τις συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα.

 

Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει καταρρεύσει, σημειώνοντας πτώση 12,24% και πέφτοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων, στις 484,40, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 63,3 εκατομμύρια ευρώ. Τεράστιες είναι και οι απώλειες του δείκτη Dax στη Φρανκφούρτη(7,49%) αλλά και στο Παρίσι (9%). 

 

Η απόδοση στο ελληνικό 10ετές αυξάνεται κατακόρυφα στο 2,37% έχοντας αυξηθεί κατά 160% από το 0,92% που στα μέσα Φεβρουαρίου, πριν το σπασμωδικό sell-off λόγω κορονοϊού. Το spread έναντι τον γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται πλέον στις 290 μονάδες βάσης, από μόλις 135 μ.β πριν μερικές εβδομάδες.

 

Εν τω μεταξύ, χαμηλές παραμένουν οι προσδοκίες από το σημερινό Eurogroup, ακόμη και αν αποφασιστεί ισχυρή στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το Eurogroup πώς θα γίνει η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, με βάση τα όσα πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή.

 

Από την έναρξη της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκε αρκετές φορές η διαδικασία των δημοπρασιών (ΑΜΕΜ) για τις μετοχές, όπου γίνεται αυτόματη διακοπή της διαπραγμάτευσης ενός χρεόγραφου. Η διαρκής ενεργοποίηση των ΑΜΕΜ στις περισσότερες μετοχές του FTSE 25 και το «σπάσιμο» πολλών ακόμη margins είναι ενδεικτικά μίας ακόμα ημέρας που οι περισσότεροι τίτλοι πλήττονται από νέο «κύμα» sell off.

 

Αναρίθμητες χώρες στην Ευρώπη βρίσκονται σε καραντίνα και, παρά τη νέα παρέμβαση της Fed, οι οικονομικές συνέπειες αναμένεται να είναι ανυπολόγιστες. Μέσα σε αυτό το κλίμα αρκετοί επενδυτές επιλέγουν να πουλήσουν τα ομόλογα, άλλωστε, μέσα σε μία εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε το 20% της αξίας του, με τον τραπεζικό κλάδο να «φλερτάρει» και πάλι με ιστορικό χαμηλό.