ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Novartis-Άρειος Πάγος: «Σαράφης» και «Κελέση» θα καταθέσουν όπως επιθυμούν

Novartis-Άρειος Πάγος: «Σαράφης» και «Κελέση» θα καταθέσουν όπως επιθυμούν Facebook Twitter
Ο Άρειος Πάγος απάντησε στα ερωτήματα της προανακριτικής επιτροπής (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
1

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Αυτό απάντησε ο εποπτεύων εισαγγελέας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, που έθεσαν σχετικά ερωτήματα την Πέμπτη. Ο κ. Μπρακουμάτσος απάντησε στο ένα σκέλος των ερωτημάτων της προανακριτικής επιτροπής, το οποίο αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Τι αναφέρει ο αντιεισαγγελέας

Στο έγγραφό του, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενισχύει το περιεχόμενο της απάντησης που είχε δώσει την Τετάρτη στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ. Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες δεν προσήλθαν στη ΓΑΔΑ για να καταθέσουν ενώπιον κλιμακίου της προανακριτικής επιτροπής αυτή την εβδομάδα. Την Πέμπτη, ο «Σαράφης» επικοινώνησε δύο φορές με την υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ. και ανέφερε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ήταν ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου, για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του.

Ελλάδα
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει ο συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

Ελλάδα / Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

«Σκοτώνεις 104; Πλημμέλημα και πας σπίτι σου με 10 ευρώ την ημέρα» σχολιάζει συγγενής θύματος στο Μάτι που προσήχθη αφού πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο με το άκουσμα της απόφασης
NEWSROOM