Κύπρος: Κοινοτάρχης επιτέθηκε σε ομάδα για την προστασία των χελωνών σε παραλία που γεννούν τα αυγά τους

Κύπρος: Κοινοτάρχης επιτέθηκε σε ομάδα για την προστασία των χελωνών σε παραλία που γεννούν τα αυγά τους Facebook Twitter
1

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην παραλία της Αργάκας, στην Κύπρο, σε ζώνη εντός του δικτύου Natura 2000 που αφήνουν χελώνες τα αυγά τους.

Όπως μεταδίδει το τοπικό Philenews, στο σημείο λειτουργεί εστιατόριο - αναψυκτήριο και φαίνεται να είχαν τοποθετηθεί παράνομα ομπρέλες και ξαπλώστρες, χωρίς να έχει εγκριθεί τέτοια χρήση από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κοινοτάρχης Άργακας και κάτοικοι της περιοχής επιτέθηκαν σε ομάδα εμπειρογνωμόνων για το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ).

Ο κοινοτάρχης κατηγορείται ότι εμπόδισε την ομάδα να κάνει τη δουλειά της, ενώ στο σημείο βρισκόταν και εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων. Παρόντες ήταν και ξένοι εμπειρογνώμονες που μετέβησαν στην Κύπρο για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προστασίας των θαλασσίων χελωνών. Η συγκεκριμένη ζώνη Natura περιλαμβάνει τις κύριες παραλίες ωοτοκίας δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών, Caretta caretta και Chelonia mydas, στον Κόλπο Χρυσοχούς.

Όπως μεταδίδει το philenews.gr, ενώ η ομάδα του προγράμματος βρισκόταν στην περιοχή δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κοινοτάρχη Αργάκας, που τους κάλεσε να φύγουν από το σημείο, υποστηρίζοντας πως δεν είχαν εξασφαλίσει σχετική άδεια από την κοινοτική Αρχή. Τα μέλη του προγράμματος αγνόησαν το τηλεφώνημα και συνέχισαν την εργασία τους με βάση τη σχετική σύμβαση που έχουν με το ΤΑΘΕ. Τότε, ο κοινοτάρχης Αργάκας μετέβη στην παραλία και προσπάθησε να αποτρέψει τα μέλη του προγράμματος από το να τοποθετήσουν κλουβιά προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.

Μάλιστα στάθηκε πάνω από μία φωλιά θαλάσσιων χελωνών και δεν επέτρεψε την τοποθέτηση του κλουβιού, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν αβγά θαλάσσιων χελωνών στην άμμο, απαιτώντας να ανοιχθεί η φωλιά για να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός του. Όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο, ζητήθηκε από την ομάδα εμπειρογνωμόνων να αποχωρήσει.  Σημειώνεται πως οι θαλάσσιες χελώνες και τα αβγά τους προστατεύονται στην Κύπρο από το 1971 με βάση τον περί Αλιείας Νόμο (ΚΕΦ. 135) και Κανονισμούς (Κ.Δ.Π. 273/90).

Κύπρος: Κοινοτάρχης επιτέθηκε σε ομάδα για την προστασία των χελωνών σε παραλία που γεννούν τα αυγά τους Facebook Twitter
Κύπρος: Κοινοτάρχης επιτέθηκε σε ομάδα για την προστασία των χελωνών σε παραλία που γεννούν τα αυγά τους Facebook Twitter

Στην περιοχή της Μεσόγειου οι πράσινες χελώνες γεννούν σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο και στην Τουρκία, ενώ οι caretta - caretta  γεννούν και σε άλλες χώρες της Μεσογείου σε πιο μικρούς αριθμούς. Το αρμόδιο τμήμα αλιείας τονίζει ότι κάθε πολίτης είναι ευπρόσδεκτος να παρακολουθήσει τον εντοπισμό φωλιών, καθώς και την καταγραφή και διαδικασία ανοίγματος φωλιών, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.

Η αστυνομία διερευνά την υπόθεση

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου, έκανε λόγο για «μικρή διένεξη μεταξύ της ομάδας του Προγράμματος Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Κύπρο, η οποία κατείχε όλες τις άδειες για να βρίσκεται στην περιοχή, του κοινοτάρχη Αργάκας και κατοίκων της περιοχής». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι λήφθηκαν καταθέσεις και διερευνάται η παρεμπόδιση του έργου της ομάδας του Προγράμματος Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών.

Κύπρος: Κοινοτάρχης επιτέθηκε σε ομάδα για την προστασία των χελωνών σε παραλία που γεννούν τα αυγά τους Facebook Twitter
 
Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικροπλαστικά και τα «αιώνια» χημικά ένοχα για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου

Περιβάλλον / Τα μικροπλαστικά και τα «αιώνια» χημικά ένοχα για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα μικροπλαστικά και τα «αιώνια» πλαστικά δηλητηριάζουν το περιβάλλον, την τροφική αλυσίδα και τον ανθρώπινο οργανισμό και ευθύνονται για πολλές ορμονικές διαταραχές, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Καύσωνες μακράς διαρκείας, ισχυρές καταιγίδες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και μεγάλες πιέσεις στα συστήματα υγείας, στην εργασία και στον τουρισμό θα συνθέτουν το κλιματικό τοπίο το 2050.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: “Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα”»

Περιβάλλον / 3.000 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: «Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα»

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης από αποτσίγαρα
LIFO NEWSROOM
Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Περιβάλλον / Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Μετά από 40 χρόνια, η μικροσκοπική αράχνη Aulonia albimana εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ - Η ανακάλυψη θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές επανεμφανίσεις εξαφανισμένων ειδών στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια