Σενάριο δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit εξετάζει η Μέι

Σενάριο δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit εξετάζει η Μέι Facebook Twitter
EPA
0

Σε σενάριο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit έχει προχωρήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.


Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ελπίζει να βρει έναν τρόπο για να καταφέρει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο ένα σχέδιο για το Brexit χωρίς να υπάρξει ένα ακόμα δημοψήφισμα, αλλά οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα για μια συμβιβαστική στρατηγική εξόδου δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποια συμφωνία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph, η Μέι είχε συνομιλίες με κάποιους αξιωματούχους και υπουργούς για τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος που θα έδινε στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της αποχώρησης από την ΕΕ με μια συμφωνία, της αποχώρησης χωρίς συμφωνία και της μη αποχώρησης από το μπλοκ.

  

Το δημοσίευμα επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, που δήλωσαν ότι το σχέδιο του δημοψηφίσματος θα έχει κάποια συνάφεια μόνο εάν οι συνομιλίες με τους Εργατικούς αποτύχουν και η πλειοψηφία των βουλευτών ταχθεί υπέρ της διενέργειας ενός ακόμα δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με την Telegraph, πηγή στο γραφείο της Μέι αρνήθηκε ότι υπήρξε συνάντηση για να συζητηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ΕΕ.

Το βρετανικό δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση από την ΕΕ, όπου το 52% των πολιτών τάχθηκαν υπέρ του Brexit και το 48% κατά αυτού, συνεχίζει να διχάζει τη χώρα και να παραλύει το πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι έχασε την ημερομηνία εξόδου της 29ης Μαρτίου και υπάρχει τεράστια ανησυχία για το πώς, το πότε ακόμα και το εάν η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η Μέι δημοσίως τάσσεται κατά της διενέργειας ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Έχει πει ότι εάν οι συνομιλίες με τους Εργατικούς αποτύχουν, το κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει επί μιας σειράς επιλογών για την άρση του αδιεξόδου, αλλά αυτές οι επιλογές δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

Οι συνομιλίες με τους Εργατικούς, που έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν υπό όρους ένα δεύτερο δημοψήφισμα, πρόκειται να επαναληφθούν αύριο και οι υπουργοί της Μέι τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για μια γρήγορη συμφωνία.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες που διέρρευσαν για έναν πιθανόν συμβιβασμό έχουν εξοργίσει τους διαπραγματευτές των Εργατικών και βουλευτές και από τις δύο πλευρές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια διακομματική συμφωνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΜΠΝΤΑΛΑ Β' ΓΑΖΑ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Διεθνή / Ο βασιλιάς της Ιορδανίας μίλησε για τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στον πόλεμο στη Γάζα - «Έχουν επιλέξει την αδράνεια»

«Αν το διεθνές δίκαιο μπορεί να αγνοείται επί δεκαετίες, τι αξία έχει;», διερωτήθηκε, χαρακτηριστικά, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β', από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM
Ερντογάν στον ΟΗΕ: Οι «πολιτικές ουδετεροποίησης του φύλου» στοχοποιούν οικογένειες και παιδιά

Διεθνή / Ερντογάν στον ΟΗΕ: Οι «πολιτικές ουδετεροποίησης του φύλου» στοχοποιούν οικογένειες και παιδιά

Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τις «παγκόσμιες πολιτικές ουδετεροποίησης του φύλου», μία εβδομάδα μετά τις εκτεταμένες εφόδους και συλλήψεις με στόχο ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις στην Τουρκία.
THE LIFO TEAM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Ο Μαμντάνι απαντά στην επίθεση Νετανιάχου: «Είναι ο αρχιτέκτονας μιας φρικτής γενοκτονίας»

Λίγο πριν από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξαπέλυσε δημόσια επίθεση στον δήμαρχο της πόλης, με αφορμή παλαιότερη δήλωση του Μαμντάνι ότι θα ζητούσε από την αστυνομία να τον συλλάβει
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΙΡΑΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Τραμπ: Μετά την απειλή ότι θα «εξολοθρεύσει» το Ιράν, είπε πως Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν μια «πολύ καλή συνάντηση»

Όσα είπε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ιρανό πρόεδρο, Μασούντ Πεζεσκιάν
THE LIFO TEAM