Απεργούν οι πιλότοι της SAS: Ακυρώνονται οι πτήσεις για 72.000 επιβάτες

Απεργούν οι πιλότοι της SAS: Ακυρώνονται οι πτήσεις για 72.000 επιβάτες Facebook Twitter
EPA
0

Οι πιλότοι των σκανδιναβικών αερογραμμών SAS αποφάσισαν να απεργήσουν από σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, οδηγώντας στην ακύρωση 673 πτήσεων που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει περισσότερους από 72.000 επιβάτες, εγκλωβίζοντας τους περισσότερους από αυτούς. 

Οι πιλότοι σε Νορβηγία, Σουηδία και Δανία κατέβηκαν σε απεργία, καθώς οι διαβουλεύσεις με τη διοίκηση για τα ωράρια και τις αποδοχές τους, που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, προσέκρουσαν σε αδιέξοδο. 

Στην ανακοίνωσή της, η SAS εκφράζει την «βαθιά θλίψη» της για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει αυτό στους επιβάτες.

Η απεργία καθηλώνει τόσο τα αεροσκάφη των μικρών δρομολογίων όσο και εκείνα που θα εκτελούσαν υπερατλαντικά ταξίδια. Οι μόνες πτήσεις που θα γίνουν, είναι εκείνες των συνεργαζόμενων εταιρειών με την SAS - δηλαδή μόλις το 30% των δρομολογίων. 

Η SAS συμβουλεύει όσους έχουν κλείσει εισιτήρια να συμβουλευτούν τα κατά τόπους γραφεία για την τύχη της πτήσης τους. Οι υπεύθυνοι δηλώνουν πρόθυμοι να καταλήξουν σε μία συμφωνία με τους πιλότους ώστε να λήξει η απεργία, αλλά τονίζουν πως αν υποχωρήσουν στα αιτήματα των ιπτάμενων, αυτό θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την εταιρεία. 

Οι πιλότοι προσπαθούν να πετύχουν αύξηση 13% στις ετήσιες αποδοχές τους την ώρα που ο μηνιαίος τους μισθός προς το παρόν διαμορφώνεται στα 8.690 ευρώ. Το σωματείο διαμαρτύρεται επίσης για τον τρόπο που κατανέμονται τα δρομολόγια στους ιπτάμενους καθώς «πολλοί από αυτούς δεν έχουν κανέναν έλεγχο στο πότε και για πόσο δουλεύουν». 

Οι ίδιοι παραπονούνται πως ορισμένες φορές αναγκάζονται να εργαστούν ακόμα και επτά Σαββατοκύριακα στην σειρά.

Την ίδια ώρα, η SAS πιέζεται οικονομικά από τον ανταγωνισμό των Norwegian, Easyjet και Ryanair και προσπαθεί να αντικαταστήσει τα παλαιότερα αεροσκάφη του στόλου της. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να το παραλάβει

«Αν έβγαινε από την επικράτεια της Βενεζουέλας ενώ εκκρεμούν ποινικές έρευνες σε βάρος της, θα θεωρείτο φυγόδικη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, θυμίζοντας ότι η Ματσάδο ερευνάται για «συνωμοσία, υποκίνηση μίσους και τρομοκρατία»
LIFO NEWSROOM