Μοζαμβίκη: Κρούσματα χολέρας και ελονοσίας μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ιντάι

Μοζαμβίκη: Κρούσματα χολέρας και ελονοσίας μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ιντάι Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Κρούσματα χολέρας αναφέρθηκαν στην πόλη Μπέιρα της Μοζαμβίκης, η οποία ισοπεδώθηκε από τον καταστροφικό κυκλώνα Ιντάι την περασμένη εβδομάδα.

Το γεγονός έγινε γνωστό σήμερα από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Οι ομάδες των εθελοντών που βοηθούν τους πληγέντες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το ξέσπασμα επιδημιών στην περιοχή.

«Ήδη, έχουν αναφερθεί στην Μπέιρα ορισμένα κρούσματα χολέρας, καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας μεταξύ των ανθρώπων που παγιδεύτηκαν από τα νερά της πλημμύρας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η χολέρα μεταδίδεται από τα κόπρανα σε μολυσμένα νερά ή τρόφιμα και μια επιδημία μπορεί πολύ γρήγορα να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση, ιδίως σε περιοχές όπου έχει καταστραφεί το σύστημα αποχέτευσης.

Η ασθένεια μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγες ώρες, αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Σύμφωνα με τον επίσημο, προσωρινό απολογισμό, που θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί, ο κυκλώνας Ιντάι σκότωσε περίπου 400 ανθρώπους στη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε.

Χιλιάδες άλλοι έχασαν τα σπίτια τους, τις καλλιέργειές τους, μέχρι και τα ρούχα που φορούσαν.

Η διευθύντρια της Unicef, Ενριέτα Φορ, που βρίσκεται στη Μοζαμβίκη, τόνισε ότι αφού διανοιχθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες και απεγκλωβιστούν όσοι βρίσκονται ακόμη σε πλημμυρισμένες ζώνες, το επόμενο στάδιο είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό «γιατί διαφορετικά αυτό που έχουμε να περιμένουμε είναι οι ασθένειες».

Εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι εξαιτίας των σορών που αποσυντίθενται, της έλλειψης υγιεινής και υποδομών, υπάρχει κίνδυνος θα αυξηθούν τα κρούσματα χολέρας και ελονοσίας, δεδομένου ότι τα βρόμικα νερά λιμνάζουν και προσελκύουν πολλά κουνούπια.

Στο μεταξύ, η διανομή τροφίμων στους πληγέντες σε άλλες περιοχές ξεκίνησε μεν, αλλά με χαοτικό τρόπο. Στο Ντόντο, στην κεντρική Μοζαμβίκη, εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν την Πέμπτη να πάρουν από μια μερίδα σε ένα σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταυλισμό εκτοπισμένων.

«Έχω παιδιά, έχω τέσσερα παιδιά και θα φάνε σκέτο ψωμί; Δώστε μου μια τσάντα με τρόφιμα», είπε ένας άνδρας με φανερά τα σημάδια της πείνας στο πρόσωπό του.

«Η έκταση του προβλήματος ξεπερνά τα μέσα που έχει στη διάθεσή της οποιαδήποτε χώρα και οποιαδήποτε κυβέρνηση. Θα περάσουν μήνες προτού να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα μπορούμε πραγματικά να βοηθήσουμε όλους όσοι έχουν ανάγκη», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέρι Μπουρκ, ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιο Προγράμματος Τροφίμων (PAM), κάνοντας έκκληση στη διεθνή αλληλεγγύη.

Το PAM «χρειάζεται αμέσως οικονομική στήριξη από τα κράτη και τους πολίτες για να χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Και τη χρειάζεται τώρα», είπε.

Οι αρχές της Μοζαμβίκης δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη φάση της εκτίμησης των ζημιών, μία εβδομάδα μετά το πέρασμα του κυκλώνα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 293, οι πληγέντες ξεπερνούν τις 350.000 και τουλάχιστον 30.000 σπίτια έχουν καταστραφεί.

Από σήμερα, οι διασώστες χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα, μικρά αεροσκάφη για να επιθεωρούν τις πλημμυρισμένες ζώνες και να έχουν μια καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Σέισο Κορέια είπε ότι αύριο Σάββατο θα οργανωθούν και νέοι καταυλισμοί για τους εκτοπισμένους.

Οι περισσότεροι σήμερα, τόσο στη Ζιμπάμπουε όσο και στη Μοζαμβίκη, ζουν σε σχολεία, ξενοδοχεία και εκκλησίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Διεθνή / Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Τραμπ, εν μέσω απαιτήσεων των ΗΠΑ για Μπολσονάρου - Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Βραζιλία αυξήθηκαν στο 50% από την Τετάρτη
LIFO NEWSROOM
Δασμούς 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Μετά την πίεση του Αμερικανού προέδρου, η Apple δεσμεύτηκε για νέα επένδυση 100 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά - Δασμοί-μαμούθ σε ημιαγωγούς και εξαρτήματα, αν δεν μεταφερθεί η παραγωγή στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM