Πού θα φας στο νησί;

Πού θα φας στο νησί; Facebook Twitter
0
Πού θα φας στο νησί; Facebook Twitter
M-eating

Θαλασσάκι, Τήνος
22830 31366
Είναι πάνω στο κύμα και δικαιολογεί απόλυτα το όνομά του, Tο Θαλασσάκι, στην Τήνο, στην περιοχή Υστέρνια. Η φήμη για τη νοστιμιά της κουζίνας του έχει ξεπεράσει τα όρια του νησιού. Η Αντωνία Ζάρπα μαγειρεύει με την καρδιά της αξιοποιώντας τα λαχανικά από το μποστάνι της και τα ντόπια προϊόντα. Άπαιχτες μελιτζάνες, ψημένες στη σχάρα, με πικάντικη γεύση, χταπόδι στο φούρνο με πετιμέζι και μύδια με ντομάτα που απογειώνει γευστικά η μαστίχα. Πιάτα που μοσχοβολούν κυκλαδίτικο καλοκαίρι.

Καφεπαντοπωλείο, Φολέγανδρος
22860 41436
Η Φολέγανδρος είναι μαγικό νησί και οι τοπικές συνταγές εκφράζουν τη λιτότητα του τόπου. Στο Καφεπαντοπωλείο στην Άνω Μεριά θα πάρεις καλή γεύση από τα χειροποίητα ζυμαρικά ματσάτα που φτιάχνει η κυρία Ειρήνη και τα συνοδεύει με κρέας κοκκινιστό. Φαγητό μαμαδίστικο. Δοκίμασε και το ντόπιο φρέσκο τυρί, σουρωτό από αιγοπρόβειο γάλα.

Μασασούρα, Ρόδος
Μαριτσά, Ρόδος, 22410 48109
Στο Νησί των Ιπποτών υπάρχουν μέρη που υμνούν την ντόπια γαστρονομία σε πείσμα της τουριστικής λαίλαπας. Στο χωριό Μαριτσά το εστιατόριο «Μασασούρα» εδώ και δύο δεκαετίες έχει βρει τη θέση του σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 1932. Στη γοητευτική αυλή του θα γευτείς υπέροχα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και πλιγούρι, χειροποίητες παραδοσιακές πίτες και σταβλίσια μπριζόλα που ψήνεται μαστόρικα στη σχάρα.

Θέα, Πάρος
Πούντα, Πάρος, 22840 91220
Η κουζίνα της Θέας στην Πούντα της Πάρου είναι... αντισυμβατική, αν την αντιμετωπίσεις με τα κλασικά κριτήρια ενός καλού νησιώτικου εστιατορίου, καθώς φημίζεται για τις πολίτικες νοστιμιές της. Ο ιδιοκτήτης της Νίκος Κουρουμλής μετέφερε την πολίτικη κληρονομιά του και μαζί την αγάπη του για τον οίνο. Η φήμη της κάβας του με ελληνικά κρασιά ποιοτικά, παλαιές χρονιές και σπάνιες ετικέτες ξεπερνάει τα σύνορα του νησιού. Θα δοκιμάσεις παστουρμαδόπιτα για δυνατούς παίχτες, καπνιστή μελιτζάνα με πλιγούρι και γιαούρτι και αρνάκι παλατιανό μαγειρεμένο με βερίκοκα. Οι λάτρεις του κρασιού έχουν τη δυνατότητα να γευτούν κρασιά που δεν θα βρουν εύκολα αλλού.

Ελληνικό Καφενείο, Σύρος
22810 89248
Το Ελληνικό Καφενείο τιμά την παράδοση του αρχοντικού νησιού της Σύρου σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο πάνω στην πλατεία της Ερμούπολης. Κάτω από τις μαρμαρόκτιστες καμάρες με θέα το επιβλητικό Δημαρχείο θα πιεις τον καφέ σου και θα τσιμπολογήσεις νόστιμους μεζέδες, φτιαγμένους με τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου, πλούσιες σαλάτες και πιάτα φτιαγμένα με μεράκι. Μια καλή και νόστιμη πρόταση για όλες τις ώρες της μέρας.


Πού θα φας στο νησί; Facebook Twitter
Θαλασσάκι

Μαρουσώ, Αμοργός
Αρκεσίνη, Αμοργός, 22850 72331
Η μαμά Μαρουσώ στην ομώνυμη παραδοσιακή ταβέρνα στην Αρκεσίνη της Αμοργού ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '70 να μαγειρεύει την αμοργιανή κουζίνα. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας συνεχίζεται απ' όλη την οικογένεια. Τα ζαρζαβατικά είναι από τον κήπο τους και θα το νιώσεις στη νοστιμιά των κολοκυθοκεφτέδων. Γλείφεις και τα δάχτυλά σου όταν δοκιμάζεις το λεμονάτο κατσικάκι και το εξαιρετικό πατατάτο με γίδα.

Στέφανος, Σκύρος
Μαγαζιά, Σκύρος, 22220 91272
Τα χρυσοκόκκινα μπαρμπούνια βγαίνουν από το τηγάνι τσιτσιριστά και η φρεσκάδα τους τρυπάει τα ρουθούνια στην ταβέρνα «Στέφανος» πάνω στην παραλία Μαγαζιά της Σκύρου. Το βλέμμα ταξιδεύει στη γαλάζια θάλασσα που αστραποβολεί και τα ευωδιαστά γεμιστά που έρχονται στο τραπέζι καταφέρνουν να αποσπάσουν την προσοχή σου. Χαλαρό περιβάλλον και φιλική εξυπηρέτηση.

Σελήνη, Σαντορίνη
Πύργος Σαντορίνης, 22860 22249
Η γαστρονομία της Σαντορίνης ήταν διαφορετική πριν από 30 χρόνια. Ήταν τότε που ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης άνοιξε το εστιατόριο Σελήνη και ταυτόχρονα τον δρόμο για να γίνει το νησί του ηφαιστείου διεθνής γαστρονομικός προορισμός. Αυτήν τη σεζόν η κουζίνα μεγαλουργεί με πιάτα δημιουργικά, όπως χτένια, καβούρι ρεβιθάδα, κολοκυθάκι, πιπερόριζα, βούτυρο κακάο και µυρωδικά ή ο μπακαλιάρος του Αιγαίου που γίνεται ποσέ και παντρεύεται με σκορδάτη σαντορινιά φάβα, στρείδια, γρανίτα λάιµ, κάππαρη, κρεμμύδι πίκλα και πέρλες από κουρκούτι. Στο all day Selene meze & wine θα συνοδεύσεις το κρασί σου με εκπληκτική ποικιλία κυκλαδίτικων τυριών και αλλαντικών, ντοματοκεφτέδες σε πιτούλες με σος φάβας, ντολμαδάκια με σος αυγολέμονο. Στο Σελήνη θα φας εξαιρετικά και θα απολαύσεις τη μοναδική φιλοξενία.

M-eating, Μύκονος
22890 78550
Το M-eating στην καρδιά της Μυκόνου, σε ένα παραδοσιακό κτίριο από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, με έναν κήπο-κόσμημα, σε ταξιδεύει με τις γεύσεις του στην τοπική γαστρονομία. Ο Μυκονιάτης Παναγιώτης Μενάρδος, σεφ και ιδιοκτήτης, έχει μεγαλώσει με τα φαγητά του νησιού του που τιμά στην κουζίνα του, χαρίζοντάς τους μια μοντέρνα προσέγγιση. Εξαιρετική κρεμμυδόπιτα, φτιαγμένη με τυροβολιά, φιλέτο ψαριού με σάλτσα γαλλική μπουγιαμπέσα πάνω σε πουρέ πατάτας και αλμύρα μαζεμένη από τα βράχια της Μυκόνου, καλοφτιαγμένη παραδοσιακή μελόπιτα στο τηγάνι.

Salt, Ίος
Μυλοπότας, Ίος, 22860 92217
Το Salt πάνω στην παραλία του Μυλοπότα στην Ίο προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον που σε παρασύρει όμορφα στους δικούς τους ρυθμούς. Ο συνιδιοκτήτης Νίκος Αρχολέκας, αν και σπούδασε Οινολογία, θέλησε να εκφράσει την αγάπη του για το κρασί με τα ντόπια προϊόντα. Στην κουζίνα ο σεφ Δημήτρης Μαγκάκης μαγειρεύει με κέφι, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα φημισμένα τοπικά τυριά και ζαρζαβατικά. Στο μενού φιγουράρουν η ψητή μελιτζάνα με ντομάτα, φέτα και άφθονο δυόσμο, το μανούρι με κρούστα από φιστίκι και γλυκό βύσσινο, το κοτόπουλο μαγειρεμένο με μαστίχα Χίου, πράσο και φινόκιο, αλλά και το καλαμάρι με κουσκούς που ευωδιάζει θρούμπι και ρίγανη. Η λίστα κρασιών είναι καλοστημένη και δίνει ιδέες για να παντρέψεις όμορφα το φαγητό σου με ένα καλό κρασί.

Ερημίτης, Παξοί
26620 31957
Ένα νησί-καταπράσινη «μπουκιά» στην αγκαλιά του Ιονίου και στη δυτική πλευρά, στο χείλος των βράχων, βρίσκεται το εστιατόριο «Ερημίτης». Φημίζεται για το μοναδικό ηλιοβασίλεμα αλλά και για την εξαιρετική δημιουργική ελληνική κουζίνα του. Το καλό χέρι του σεφ Μιλτιάδη Αρμένη θα το ανακαλύψεις στη γεμιστή μελιτζάνα με φρέσκο τυρί και σάλτσα ελληνικού καφέ αλλά και στο σταρότο με μελιτζάνες και καψαλισμένη φέτα. Το γλυκό σαν μουσακάς κάνει την έκπληξη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ