Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
0

Το θέμα της γεύσης το γνωρίζει πολύ καλά ο Βασίλης Ακρίβος. Είναι εκείνος που πριν από δεκατέσσερα χρόνια μας γνώρισε έναν διαφορετικό τρόπο να αντιμετωπίζουμε τους ψαρομεδέζες και τους θαλασσομεζέδες όταν έφτιαξε το Ψάριστον, ένα εστιατόριο που απείχε πολύ από αυτό που ανέμενε κανείς από μια τυπική ψαροταβέρνα. Η επιτυχία του αδιαμφισβήτητη όπως και η πρόθεσή του να ανανεώνεται συνεχώς και να αναζητεί καινούργιες γεύσεις στην κουζίνα του μέσα από το παιχνίδι των υλικών και των πρώτων υλών το οποίο χειρίζεται με αυθόρμητη έμπνευση και απροσποίητη μαεστρία.

 

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
«Umami Tales», ονομάζεται το κατάστημα με delicatessen προϊόντα που έφτιαξε ο Βασίλης και μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, στον αριθμό 18 της οδού Σοφοκλέους... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Αυτή ακριβώς η αγαπημένη του συνήθεια, η περιήγηση στις γεύσεις και τα υλικά, είναι που του έδωσε την αφορμή για την καινούργια του ενασχόληση μέσω της οποίας είναι αποφασισμένος να μας διηγηθεί πολλές «Ιστορίες γεύσης». Έτσι, «Umami Tales», ονομάζεται το κατάστημα με delicatessen προϊόντα που έφτιαξε ο Βασίλης και μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, στον αριθμό 18 της οδού Σοφοκλέους, απέναντι από την κεντρική αγορά.

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Ο κόσμος του Umami Tales αν και είναι κατά βάση φλογερός, δεν εξαντλείται στις hot & spicy γεύσεις. Θα βρεις αλάτια από διάφορα μέρη, τσάντνει, τσάγια, ζάχαρες αρωματισμένες, ιδιαίτερες μαρμελάδες, μουστάρδες έως και πολύ εξειδικευμένα προϊόντα όπως λίπος από wagyu.Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Umami Tales αν και είναι καινούργιο δείχνει να αισθάνεται ενσωματωμένο στην περιοχή της κεντρικής αγοράς ανάμεσα σε μαγαζιά με μπαχαρικά και βότανα. Μεγάλες ξύλινες προθήκες και ντουλάπια στο χρώμα του ξύλου που θυμίζουν παλιό μπακάλικο, μεταλλική σκάλα στο βάθος και προϊόντα που προδίδουν τις διαθέσεις εκείνου που τα επέλεξε.


«Θέλησα να μεταφέρω εμπειρίες από ταξίδια και γευστικές δοκιμές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Να γεμίσω τα ράφια με προτάσεις για εκείνους που θέλουν να ανακαλύψουν νέες γεύσεις, να δοκιμάσουν πέρα από τα συνηθισμένα. Ο στόχος μου δεν είναι να μιλήσω τη γλώσσα των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων. Αυτό ήδη γίνεται σε μεγάλη έκταση και με επιτυχία. Τα προϊόντα που επιλέγω απευθύνονται σε ανήσυχους μάγειρες που θέλουν να μπουν στην κουζίνα τους και να μαγειρέψουν καυτερά φαγητά, σε επαγγελματίες σεφ και μπάρμαν που πειραματίζονται με κοκτέιλ», λέει ο Βασίλης .

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Εύκολα διαπιστώνεις ότι από τα προϊόντα που εκτίθενται στα ράφια ξεχωρίζουν εκείνα που απευθύνονται στους φανατικούς των καυτερών γεύσεων. Σάλτσες από κάθε γωνιά του κόσμου Αγγλία, την Αυστραλία, την Αμερική την Τασμανία, Ελλάδα για δοκιμάσεις και να ...δακρύσεις από τον πόνο. «Διαπίστωσα ότι εκτός Ελλάδα η κουλτούρα του καυτερού έχει φανατικούς οπαδούς. Η μεγάλη ποικιλία από καυτερές πιπεριές σε διάφορες βαθμίδες έχουν δώσεις ιδέες για σάλτσες και συνδυασμούς υλικών που χαρίζουν πυροτεχνήματα στη γεύση. Προϊόντα σαν αυτά θέλησα να φέρω στο Umami Tales», εξηγεί ο Βασίλης. Χαζεύεις τα ράφια και βλέπεις να φιγουράρουν σάλτσες φτιαγμένες από διάφορα είδη πιπεριάς με εντυπωσιακές και φευγάτες ετικέτες όπως η σειρά Psycho με εμφανείς τις... προθέσεις του κατασκευαστή της.

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Τα προϊόντα που επιλέγω απευθύνονται σε ανήσυχους μάγειρες που θέλουν να μπουν στην κουζίνα τους και να μαγειρέψουν καυτερά φαγητά, σε επαγγελματίες σεφ και μπάρμαν που πειραματίζονται με κοκτέιλ», λέει ο Βασίλης ...Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Καθώς φαίνεται ότι η κουλτούρα του πικάντικου αποκτά πλέον «οργανωμένους» οπαδούς και στην Ελλάδα αξίζει να προσεγγίσουμε την ιστορία του. Το 1912 ο χημικός Wilbur Scoville δημιούργησε την κλίμακα Scoville για να μετρά το πόσο καυστικό είναι το κάθε είδος πιπεριάς. Η μέθοδος με την οποία κατέγραψε την κλίμακα ήταν η εξής: Χρησιμοποίησε καυστικό έλαιο που παρήχθη από πιπεριές το οποίο αραίωνε σταδιακά με ζαχαρούχο νερό έως ότου η καυστικότητα του ελαίου έπαυε να είναι ανιχνεύσιμη στη γεύση. Το χημικό συστατικό στο οποίο οφείλει την καυστικότητά της η πιπεριά είναι η καψικίνη η οποία στην καθαρή της μορφή χαρακτηρίζεται από καυστικότητα 16 εκατομμυρίων μονάδων της κλίμακας Scoville και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα.

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Ο κόσμος του Umami Tales αν και είναι κατά βάση φλογερός, δεν εξαντλείται στις hot & spicy γεύσεις. Θα βρεις αλάτια από διάφορα μέρη, τσάντνει, τσάγια, ζάχαρες αρωματισμένες, ιδιαίτερες μαρμελάδες, μουστάρδες έως και πολύ εξειδικευμένα προϊόντα όπως λίπος από wagyu. Ανεβαίνοντας την μεταλλική σκάλα προσγειώνεσαι στον γλυκό κόσμο με εξαιρετικές ιταλικές σοκολάτες, σοκολατάκια με αλάτι, τσίλι ή πιπέρι και τεράστιους κορμούς σοκολατένιους με φουντούκια. Ο Βασίλης υπόσχεται ότι η λίστα των προϊόντων θα μεγαλώσει σύντομα για να αντιμετωπίσει τις λίστες επιθυμιών κάθε φανατικού των καλών γεύσεων.

Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Ti άλλο θα βρεις στο Umami; Εξαιρετικές ιταλικές σοκολάτες, σοκολατάκια με αλάτι, τσίλι ή πιπέρι και τεράστιους κορμούς σοκολατένιους με φουντούκια. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το πιο "καυτό" delicatessen μόλις άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Umami Tales»

Σοφοκλέους 18, Αθήνα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ