Μητσοτάκης: Πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα δεν εμπίπτουν στους μνημονιακούς περιορισμούς

Μητσοτάκης: Πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα δεν εμπίπτουν στους μνημονιακούς περιορισμούς Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
1

«Είναι ντροπή ότι το αναπτυξιακό σχέδιο θα το ξαναγράψουν στις Βρυξέλλες», δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" και προσθέτει ότι τον δεσμεύουν μόνο οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «...Δεν θέτουμε εμείς τις πολιτικές προτεραιότητες. Γι' αυτό λέω ξεκάθαρα ότι αυτό το σχέδιο δεν με δεσμεύει. Με δεσμεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσω να τους επαναδιαπραγμτευτώ... Αλλιώς γιατί να κάνουμε εκλογές; Γιατί να είμαι δεσμευμένος σε ένα σχέδιο που έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους και δεν θα ενσωματώνει τις δικές μου προτεραιότητες;».

Ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και σημειώνει ότι «πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα δεν εμπίπτουν στους μνημονιακούς περιορισμούς, όπως οι μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση, οι στοχευμένοι έλεγχοι στην φοροδιαφυγή, η παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων».

Για τις παρούσες και μελλοντικές πολιτικές συνεργασίες, ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε Σοσιαλδημοκρατία και να προσεγγίσει το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει ότι «πρόκειται για ένα κυνικό σύστημα διαχείρισης της εξουσίας που θα έχει τεράστια προβλήματα όταν βρεθεί εκτός».

Εκτιμά ότι αν ο κ. Τσίπρας είχε «ξεφορτωθεί τον κ. Καμμένο τον Σεπτέμβριο του 2015 θα είχε θέσει τις βάσεις για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ... Τώρα τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά τα ακούω βερεσέ». Όσο για το δικό του κόμμα σημειώνει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι την επομένη των εκλογών να υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές γιατί σε μία σειρά ζητήματα πολιτειακά και πολιτικά θα χρειαστούν ευρύτερες συναινέσεις.

Εκτιμά ότι δεν υπάρχει ζωτικός χώρος ούτε στα δεξιά της ΝΔ, ούτε στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο για νέο κόμμα. Για τα περί ίδρυσης κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, λέει ότι πρόκειται «για γραφικές ιστορίες που ακούω και δεν δίνω σημασία», ενώ και για το Ποτάμι αναφέρει ότι «αν υπήρχε λόγος ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια».

Αναφερόμενος στα εσωτερικά της ΝΔ λέει ότι «είμαι ο πρώτος αρχηγός που δεν διέγραψε τον βασικό του αντίπαλο», και προσθέτει ότι «αν κάποιοι θεωρούν ότι κάνουν πολιτική παρέμβαση πίνοντας καφέδες στην πλατεία Κολωνακίου και σχολιάζοντας τις εξελίξεις, εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να παίξω αυτό το παιχνίδι».

Επιμένει πάντως ότι θα προχωρήσει την ανανέωση του κόμματος σε πρόσωπα και στελέχη και σημειώνει ότι από το Μητρώο Στελεχών -που από την πρώτη στιγμή πολεμήθηκε-, έχουν μέχρι στιγμής αξιολογηθεί πάνω από 2000 στελέχη.

Δηλώνει ότι από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε επιδίωξε ευρύτερες συναινέσεις και κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι τορπίλισε κάθε δυνατότητα συνεννόησης «υιοθετώντας ο ίδιος και το επιτελείο του έναν λόγο τόσο τοξικό που δεν αφήνει κανένα περιθώριο ωφέλιμου διαλόγου σε όποιον διαφωνεί μαζί του... Το Γραφείο Τύπου τού πρωθυπουργού φροντίζει να κρατά ζωντανή τη χειρότερη μορφή του αυριανισμού».

Για τα σενάρια κατάτμησης της Β΄ Αθηνών ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει την δική του πρόταση πακέτο που περιλαμβάνει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. «Ας έλθει τώρα στη Βουλή να τα ψηφίσουμε και τα δύο μαζί. Χρειάζονται 200 ψήφοι και ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές», λέει απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα.

Διευκρινίζει ότι η πρόταση της ΝΔ αφορά τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Θα μπορούν να προσέλθουν στις πρεσβείες και στα προξενεία και θα ψηφίζουν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

Πολιτική / Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

«Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Κι ερωτώ ξανά: Για ποιο λόγο δεν είχαν γίνει λοιπόν τόσα χρόνια που ήταν κυβέρνηση η ΝΔ αυτές οι τόσο ζωτικής σημασίας διαρθρωτικές αλλαγές; Μήπως γιατί εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα; Κι αν ναι, γιατί να τον εμπιστευτούμε ότι δε θα εξυπηρετήσει ξανά το κόμμα του τέτοια συμφέροντα; Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού λέει ο λαός.