Πούτιν: Οι πολιτικές διώξεις επί Σοβιετικής Ένωσης δεν μπορούν να δικαιολογηθούν

Πούτιν: Οι πολιτικές διώξεις επί Σοβιετικής Ένωσης δεν μπορούν να δικαιολογηθούν Facebook Twitter
EPA/ALEXANDER NEMENOV
1

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εγκαινιάζοντας σήμερα το «Τείχος της Λύπης», ένα μνημείο αφιερωμένο στην μνήμη των θυμάτων των πολιτικών διώξεων που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιόδους του παρελθόντος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτικές διώξεις που υπήρξαν επί Σοβιετικής Ένωσης δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, αλλά ούτε και να ξεχαστούν.


Αναφερόμενος μάλιστα στο παρελθόν αυτό των πολιτικών διώξεων, υπονοώντας σαφώς ότι οι πλέον εκτεταμένες διώξεις πραγματοποιήθηκαν την περίοδο του Στάλιν, είπε ότι κατά τις περιόδους εκείνες, με βάση τα ιστορικά γεγονότα, «στον καθένα μπορούσαν να προσάψουν χαλκευμένες και εντελώς παράλογες κατηγορίες, εκατομμύρια άνθρωποι χαρακτηρίζονταν εχθροί του λαού, εκτελέσθηκαν ή έμειναν ανάπηροι, έζησαν τα μαρτύρια των φυλακών ή των στρατοπέδων ή των εξοριών».


«Αυτό το φοβερό παρελθόν δεν μπορούμε να το διαγράψουμε από την εθνική μας μνήμη και πολύ περισσότερο δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να το δικαιολογήσουμε. Ούτε να πούμε ότι έγιναν για το λεγόμενο καλό του λαού» είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «ομαδικοί τάφοι με θύματα των διώξεων υπάρχουν αρκετοί στη Ρωσία» που μπορεί να τους επισκεφθεί κανείς «για να καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία γι αυτά τα εγκλήματα».


Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο «οι πολιτικές διώξεις υπήρξαν τραγωδία για όλο τον λαό μας, για ολόκληρη την κοινωνία, ένα σκληρό πλήγμα για τον λαό μας, τις ρίζες του, την κουλτούρα του και την αυτογνωσία του». «Τις συνέπειες αυτού του πλήγματος τις νοιώθουμε μέχρι σήμερα, γι' αυτό χρέος μας είναι να μην το ξεχάσουμε», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «η ίδια η μνήμη, η σαφής και κατηγορηματική θέση σε σχέση με αυτά τα θλιβερά γεγονότα αποτελούν ισχυρό αναστολέα ώστε να μην επαναληφθούν και πάλι».


Το «τείχος της Λύπης», που έχει μήκος 30 μέτρων και συνιστά ένα σύμπλεγμα προσώπων και ανθρώπινων φιγούρων που περιπλέκονται μεταξύ τους, βρίσκεται επί της λεωφόρου Αντρέι Σάχαροφ και είναι έργο του διάσημου ρώσου γλύπτη Γκεόργκι Φραγνκουλιάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/TASS

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες, λέει η εισαγγελέας

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες» λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας του Παρισιού εκτιμά πως η συγκεκριμένη ληστεία δεν συνδέεται με τα ανώτερα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος και δηλώνει αισιόδοξη ότι τα κοσμήματα μπορούν να ανακτηθούν άθικτα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια