Ανατρεπτική απόφαση στη Γαλλία: Μεγάλα πρόστιμα για φωτογραφίες μοντέλων που δεν αναφέρεται πως έχουν φώτοσοπ

Ανατρεπτική απόφαση στη Γαλλία: Μεγάλα πρόστιμα για φωτογραφίες μοντέλων που δεν αναφέρεται πως έχουν φώτοσοπ Facebook Twitter
0

Το ότι οι φωτογραφίες των μοντέλων πολύ συχνά επεξεργάζονται με Photoshop ώστε τα σώματα να δείχνουν πιο αδύνατα ή με περισσότερες καμπύλες σε κάποιες περιπτώσεις, τα πόδια πιο μακριά για να αγγίζουν τις αναλογίες μανεκέν, το δέρμα πιο λείο και τα μάτια μεγαλύτερα δεν είναι κάτι καινούργιο. 

Ωστόσο από την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στη Γαλλία οποιαδήποτε φωτογραφία για εμπορικούς σκοπούς έχει υποστεί τέτοιου είδους ψηφιακή επεξεργασία θα πρέπει υποχρεωτικά να το αναφέρει σε σημείωση, όπως εκείνες που υπάρχουν στα πακέτα των τσιγάρων. Συγκεκριμένα θα πρέπει να συνοδεύεται με την προειδοποιητική φράση «Photographie retouchée», δηλαδή ρετουσαρισμένη φωτογραφία. Τους παραβάτες που δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες περιμένει αντίστοιχα πρόστιμο μέχρι και 37.500 ευρώ ή 30% του κόστους παραγωγής της διαφήμισης. 

Η πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την «μάστιγα» των ρετουσαρισμένων φωτογραφιών που συνιστά πλέον κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει επίσης πως θα καταφέρει να καταπολεμήσει την ύπαρξη υπερβολικά αδύνατων μοντέλων και τα προβλήματα που προκαλούν οι εικόνες σωματότυπων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ούτε μπορεί κανείς να αποκτήσει ποτέ, καθώς είναι είτε εντελώς ψεύτικες είτε προϊόντα ψηφιακής επεξεργασίας.

«Η έκθεση νέων ανθρώπων σε εικόνες από μη ρεαλιστικά σώματα τούς κάνει να υποτιμούν τον εαυτό τους και να έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, που με τη σειρά της επηρεάζει την ψυχική υγεία τους», σχολίασε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Marisol Touraine. 

Βέβαια, να σημειωθεί πως ο νέος νόμος αφορά μόνο φωτογραφίες όπου έχει υποστεί επεξεργασία το σώμα των μοντέλων και όχι εκείνες που έχουν πειραχτεί με Photoshop τα μαλλιά ή το δέρμα. 

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δανάη Παππά: «Για ποιον λόγο να είμαι υπόλογη» - Το σχόλιο για την υπόθεση Μπισμπίκη

TV & Media / Δανάη Παππά: «Για ποιον λόγο να είμαι υπόλογη;» - Το σχόλιο για την υπόθεση Μπισμπίκη

«Βγήκα ένα βράδυ με τους φίλους μου, διασκέδασα, όπως κάνω πάντα. Την επόμενη ημέρα υπήρχαν άρθρα, τηλέφωνα» ανέφερε η ηθοποιός φανερά απορημένη με όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες
LIFO NEWSROOM
Έρικ Μεταξάς: Ο συντηρητικός Ελληνοαμερικανός που θέλει να γίνει ο νέος Jimmy Kimmel

TV & Media / Έρικ Μεταξάς: Ο συντηρητικός Ελληνοαμερικανός που θέλει να γίνει ο νέος Jimmy Kimmel

Ο Μεταξάς, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παρουσιαστής και ευαγγελικός διανοούμενος, παρουσιάστηκε ως ο άνθρωπος που θα επαναφέρει τη «χαρά» στην ψυχαγωγία, απαλλαγμένη από το «δηλητήριο των φιλελεύθερων talk show»
LIFO NEWSROOM
Amazon Prime Video: Απέσυρε τις φωτογραφίες με τον «άοπλο» πράκτορα 007 μετά τις αντιδράσεις

TV & Media / Amazon Prime Video: Απέσυρε τις φωτογραφίες με τον «άοπλο» πράκτορα 007 έπειτα από αντιδράσεις

Ως απάντηση στο κύμα επικρίσεων, η Amazon αντικατέστησε τις φωτογραφίες με πιο παραδοσιακές, από τις ίδιες τις ταινίες, αν και, όπως επισημαίνεται, ούτε αυτές περιλαμβάνουν όπλα
LIFO NEWSROOM
Η κόρη του Ρόμπιν Γουίλιαμς ξεσπά για τα deepfake που «ανασταίνουν» τον πατέρα της

TV & Media / Η κόρη του Ρόμπιν Γουίλιαμς ξεσπά για τα deepfake που «ανασταίνουν» τον πατέρα της

Η Ζέλντα Γουίλιαμς, κόρη του Ρόμπιν Γουίλιαμς, ξεσπά κατά της τεχνητής νοημοσύνης και των deepfake βίντεο που «ανασταίνουν» τον πατέρα της, καταγγέλλοντας τη χρήση του AI στη βιομηχανία ψυχαγωγίας ως ανήθικη και προσβλητική προς την ανθρώπινη δημιουργία
LIFO NEWSROOM