Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει τις γεωτρήσεις στην Αρκτική

Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει τις γεωτρήσεις στην Αρκτική Facebook Twitter
0

Νέο διάταγμα που προβλέπει την επέκταση των γεωτρήσεων στην Αρκτικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, το συγκεκριμένο διάταγμα θα δημιουργήσει «χιλιάδες θέσεις εργασίας», ενώ όπως μεταδίδει το BBC, η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να ακυρώσει μία από τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης Ομπάμα, με βάση την οποία απαγορευόταν η άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο μεγαλύτερο κομμάτι των βόρειων υπεράκτιων κτήσεων, ορίζοντας ως «δια παντός απαγορευμένες» περιοχές της Αρκτικής και του Ατλαντικού Ωκεανού.

Η κίνηση του Ομπάμα αποσκοπούσε στην προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων των ανωτέρων περιοχών και βασιζόταν σε νομοθεσία του 1953 που επιτρέπει στον Πρόεδρο τον των ΗΠΑ, να ενεργοποιήσει τη δια παντός απαγόρευση εξόρυξης πετρελαίου στις υπεράκτιες περιοχές της χώρας.

Μία από τις πρώτες εξαγγελίες του Τραμπ ήταν η αναστολή της συγκεκριμένης απόφασης, ενώ την ώρα που υπέγραφε το διάταγμα «για την πρώτη υπεράκτια στρατηγική ενέργειας» (σ.σ. America-First Offshore Energy Strategy) ο ίδιος δήλωσε: «Η χώρα μας είναι ευλογημένοι με απίστευτους φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αποθεμάτων φυσικού αερίου, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κρατούσε το 94% των υπεράκτιων αυτών περιοχών κλειστό για αναζήτηση και εξόρυξη κοιτασμάτων. Αυτό στερεί στη χώρα μας από χιλιάδες πιθανές θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια δολάρια».

Όπως επισημαίνει το BBC και παρά τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, είναι εξαιρετικά θολό το μέγεθος των κερδών που μπορεί να προκύψει από την αναστολή της απόφασης Ομπάμα. Και αυτό γιατί η τιμή του πετρελαίου έχει υποστεί σημαντική πτώση τα τελευταία χρόνια, με μία πρόσφατη έκθεση του πρακτορείου Reuters να εκτιμά ότι τα χρήματα που ξοδεύουν οι πετρελαϊκές εταιρίες στον Κόλπο του Μεξικού έχουν μειωθεί κατά 75% μεταξύ 2012 και 2017.

Ακτιβιστές και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις καταδικάζουν την απόφαση του Τραμπ και προαναγγέλλουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοκσόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Διεθνή / Δημοσκόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ προτιμούν τον σοσιαλισμό έναντι του καπιταλισμού – Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κόμματος;
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

Διεθνή / Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

H αλήθεια πίσω από το ΚΚ Παρκ και άλλες παράνομες εγκαταστάσεις στη Μιανμάρ - Πώς οι εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται τους σκλάβους για απάτες και τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
«Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Διεθνή / «Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Σχολιάζοντας κατά πόσο η αμερικανική επιχείρηση στην Καραϊβική, όπου drone κατέστρεψε ταχύπλοο, σκοτώνοντας έντεκα Βενεζουελάνους, συνιστά έγκλημα πολέμου, ο Βανς απάντησε «Δεν με νοιάζει πώς το αποκαλείτε» «I don’t give a sh*t what you call it»
LIFO NEWSROOM
Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Διεθνή / Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία: Η αστυνομία επιτίθεται σε διαδηλωτές του CHP έξω από τα κεντρικά γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, εν μέσω δικαστικών αποφάσεων που απειλούν να διαλύσουν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας!» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Διεθνή / Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Ο Τραμπ καλεί τις πολυεθνικές να σεβαστούν τους μεταναστευτικούς νόμους των ΗΠΑ μετά από μαζική έφοδο σε εργοστάσιο της Hyundai. Μπορεί η πολιτική του να βλάψει τις ξένες επενδύσεις;
LIFO NEWSROOM