Πώς η Ισλανδία σχεδιάζει να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα απαιτεί ίσες μισθολογικές αποδοχές για τα δύο φύλα

Πώς η Ισλανδία σχεδιάζει να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα απαιτεί ίσες μισθολογικές αποδοχές για τα δύο φύλα Facebook Twitter
Η Ισλανδία κρίθηκε από το World Economic Forum η καλύτερη χώρα στον κόσμο σε επίπεδο ισότητας των δύο φύλων.
1

«Η ισότητα των φύλων μάς ωφελεί όλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Bjarni Benediktsson, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, με την κυβέρνησή του να εργάζεται την ίδια στιγμή πάνω στη θέσπιση νόμων που θα καλούς τις επιχειρήσεις να πληρώνουν τις γυναίκες και τους άντρες υπαλλήλους τους με τον ίδιο μισθό για την ίδια δουλειά.

Ο Benediktsson αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο σχέδιο στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε σε μια σύνοδο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ο νόμος,που πιστεύεται πως είναι πρώτος του είδους του σε διεθνές επίπεδο, θα αφορά όλες τις εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 25 υπαλλήλους, σύμφωνα με τον ίδιο. Οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλονται σε ελέγχους πιστοποίησης κάθε τρία χρόνια προκειμένου να διασφαλίζεται πως οι πολιτικές τους ακολουθούν τους κανόνες. 

Στις ΗΠΑ, έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για να κλείσει το μισθολογικό χάσμα με μερική επιτυχία, αλλά σε κάθε περίπτωση παραμένει μεγάλο: Πέρυσι τον Ιανουάριο, το Bureau of Labor Statistics είπε πως πρόσφατα στοιχεία διαπιστώνουν ότι οι γυναίκες κερδίζουν κατά 83% λιγότερα χρήματα από τις αντίστοιχες εβδομαδιαίες απολαβές των ανδρών. Η Πολιτεία της Μινεσότα, από την άλλη, έχει θεσπίσει τον δικό της σχετικό νόμο, τοποθετώντας έναν εξωτερικό σύμβουλο που βοηθά στη ρύθμιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η Ισλανδία φιλοδοξεί να ένα βάλει σε εφαρμογή τον εξαγγελθέντα νόμο μέχρι το 2020. Η πρόταση αναμένεται δε να τύχει και μεγάλης αποδοχής από το ευρύτερο κοινοβούλιο, που επί του παρόντος απαρτίζεται ισομερώς από άντρες και γυναίκες βουλευτές. 

Η Ισλανδία κρίθηκε από το World Economic Forum η καλύτερη χώρα στον κόσμο σε επίπεδο ισότητας των δύο φύλων, αλλά οι γυναίκες της εξακολουθούν να κερδίζουν, κατά μέσο όρο, περίπου 14-18% λιγότερα από τους άντρες. Τον Οκτώβριο χιλιάδες γυναίκες της Ισλανδίας έφυγαν από τις δουλειές τους στις 2:38 μ.μ. και έκαναν πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών υπολόγισαν πως από εκείνη την ημέρα κι έπειτα, για όσες είχαν απομείνει μέχρι το τέλος του έτους, οι γυναίκες ουσιαστικά εργάζονταν δωρεάν.

«Μπορεί να είμαστε πρώτοι στον κόσμο αυτή τη στιγμή, αλλά η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε σχετικά ο Ισλανδός πρωθυπουργός. Ενώ βρισκόταν στην Νέα Υόρκη, ο Bjarni Benediktsson επιδόθηκε κάποια στιγμή και στη διακόσμηση ενός κέικ που έφερε το μήνυμα «He For She», το οποίο στη συνέχεια έδωσε στον Phumzile Mlambo, Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού UN WOMEN. Εκείνη το χαρακτήρισε απόδειξη πως τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μπορούν ταυτόχρονα να φτιάχνουν κέικ και κυβερνούν μια χώρα. 

* Με πληροφορίες από NPR

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν υπαρχουν γυναικες στην Ευρωπη που βγαζουν λιγοτερα λεφτα απο τους αντρες ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. Αυτο ειναι παρανομο εδω και πολλα χρονια. Αλλα λεει ο νομος και αλλα εσεις. Σταματηστε να γραφετε πραγματα που δεν ισχυουν επιτελους.