Νότια Κορέα: Προφυλακίστηκε ο επικεφαλής της Samsung

Νότια Κορέα: Προφυλακίστηκε ο επικεφαλής της Samsung Facebook Twitter
0

Ο ντε φάκτο επικεφαλής της Samsung, του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της Νότιας Κορέας, προφυλακίστηκε σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας για το εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην καθαίρεση της προέδρου της χώρας, Παρκ Γκουν-Χιέ.


Αντιπρόεδρος της Samsung Electronics και γιος του προέδρου του ομίλου, ο 48χρονος Λι Τζέι-Γιονγκ κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι δωροδόκησε με σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια μια έμπιστη φίλη της Παρκ, με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. Πρόκειται για ένα νέο πλήγμα στη δημόσια εικόνα του ομίλου, ο οποίος εμπλέκεται σ' αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς και αθέμιτης άσκησης επιρροής που διαρκεί εδώ και μήνες.


«Αποδείχθηκε πως είναι απαραίτητο να συλληφθεί (ο Λι) με βάση ένα νέο κατηγορητήριο και νέες αποδείξεις», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου από το οποίο ζήτησαν οι ανακριτές να εκδώσει ένταλμα σύλληψης.


Ο Λι είχε εγκλειστεί σε κέντρο κράτησης εν αναμονή της απόφασης της δικαιοσύνης. Θα παραμείνει έγκλειστος μέχρι να απαγγελθούν επισήμως οι κατηγορίες σε βάρος του και να οδηγηθεί ενδεχομένως σε δίκη, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Ο όμιλος Samsung αντέδρασε μετρημένα, ενώ οι μετοχές διαφόρων θυγατρικών του υποχωρούσαν στο Χρηματιστήριο της Σεούλ. Η ναυαρχίδα του ομίλου, η Samsung Electronics, πρώτος στον κόσμο κατασκευαστής smartphones, έχασε 0,4%. 


«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.


Ο Λι είχε ήδη ανακριθεί πολλές φορές στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης. Πριν από έναν μήνα παραλίγο να συλληφθεί, αλλά η δικαιοσύνη έκρινε πως οι αποδείξεις δεν ήταν επαρκείς. Οι ανακριτές επανέλαβαν το αίτημά τους για έκδοση εντάλματος σύλληψης αφού βρήκαν νέα στοιχεία εναντίον του, σύμφωνα με τους ίδιους. Εξήγησαν πως θέλουν να τον ανακρίνουν και πάλι αύριο, Σάββατο, κάτι που σημαίνει ότι θα εμφανιστεί δημοσίως με χειροπέδες.


Το σκάνδαλο επικεντρώνεται στην επί 40 χρόνια φίλη της προέδρου Παρκ, την Τσόι Σουν-Σιλ, η οποία είναι ύποπτη ότι ανάγκασε τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους να «δωρίσουν» σχεδόν 70 εκατ. δολάρια σε ύποπτα ιδρύματα που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό της.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σχετικά με την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στον λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Ιαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Διεθνή / Ίαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Ο 48χρονος, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή σε βρετανική φυλακή για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών, εντοπίστηκε με σοβαρά τραύματα και υπέκυψε επί τόπου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

Διεθνή / ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

«Πολλοί τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες έτρεξαν προς κοντινές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες για να βρουν καταφύγιο από τους πυροβολισμούς», ανέφερε το Γραφείο του Σερίφη
LIFO NEWSROOM
Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM