Πέθανε ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος- Κατέφυγε στη λύση της μη υποβοηθούμενης ευθανασίας

Πέθανε ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος- Κατέφυγε στη λύση της μη υποβοηθούμενης ευθανασίας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
13

Σε ηλικία 63 ετών και με μη υποβοηθούμενη ευθανασία, πέθανε χθες το βράδυ ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος οποίος έπασχε από καρκίνο.

"Πίστευα και πιστεύω ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου να επιλέξει το πότε και το πώς του θανάτου του. Μανιάζω στη σκέψη ότι ο γιατρός, ο παπάς ή ο εισαγγελέας έχει δικαίωμα να σου υπαγορεύσει εκείνος τους όρους του θανάτου σου. Κι αυτή μου η πεποίθηση έγινε ακόμη πιο βιωματική διότι όλους αυτούς τους μήνες είδα στα νοσοκομεία εξαιρετικά καταθλιπτικές, απάνθρωπες σκηνές." είχε πει υπερασπιζόμενος την επιλογή του αυτή, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο LIFO.gr. 

Με φωτογραφίες στην προσωπική σελίδα της στο Facebook και έναν μικρό αποχαιρετισμό, ανακοίνωσε την απώλειά του, η σύζυγος του Αλέξανδρου Βέλιου, Νάντια Γερολυμάτου.

Η κηδεία του Aλέξανδρου Βέλιου θα γίνει την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 στις 15:00 το απόγευμα στο Α΄ νεκροταφείο της Αθήνας και θα ψαλεί νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται μέσα στο χώρο του νεκροταφείου.

Η τελευταία του επιστολή που δημοσιεύεται στο prettylife.gr

Η τελευταία μου νοσηλεία στο νοσοκομείο πιστοποίησε τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας μου.

Είναι, πλέον, θέμα λίγων εβδομάδων.
Αναστοχαζόμενος την εμπειρία των πρόσφατων μηνών και μπροστά στο φάσμα της περαιτέρω σωματικής και πνευματικής φθοράς μου, αποφάσισα απόψε να δώσω μόνος μου, ενώπιος ενωπίω με τον εαυτό μου, το τέλος που μου ταιριάζει. Να φύγω εν ειρήνη και εν συνειδήσει.


Έζησα με αξιοπρέπεια. Με αξιοπρέπεια επέλεξα να πεθάνω.


Αποχαιρετώ με αγάπη όλους εκείνους που δεν πρόλαβαν να με αποχαιρετίσουν, και ζητώ κατανόηση από τους δικούς μου ανθρώπους, στους οποίους δεν έδωσα την ευκαιρία να μου κλείσουν τα μάτια.


Έζησα δημιουργικά και, εν πολλοίς, ασυμβίβαστα.

Φεύγω πλήρης.

Αλέξανδρος Βέλιος
Κυριακή βράδυ, 4 - 9 - 16

Οδηγίες για την κηδεία

 

Γράφει ο δημοσιογράφος και φίλος του Αλέξανδρου Βέλιου, Κρικόρ Τσακιτζιάν:

Μερικές μέρες πριν το θάνατό του, ο Αλέξανδρος με είχε καλέσει στο σπίτι του στο Γέρακα όπου έμενε το τελευταίο διάστημα, για να μου δώσει άλλη μια χειρόγραφη επιστολή στην οποία έδινε γραπτές οδηγίες για την κηδεία του. Τις οδηγίες αυτές μου τις εμπιστεύθηκε προκειμένου να τις δημοσιεύσω και ζήτησε να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες του, τόσο από τους συγγενείς του, όσο και από τον κόσμο, ο οποίος μπορεί να αναρωτηθεί γιατί δεν έγιναν κάποια πράγματα σύμφωνα με τις παραδόσεις.


Στην επιστολή αυτή η οποία συντάχθηκε από τον ίδιο στις 15 – 7- 2016, ανέφερε συγκεκριμένα:

Θέλω το φέρετρό μου να είναι λιτό, από φυσικό ξύλο. Η αίσθηση της πολυτέλειας στον θάνατο μου φαίνεται άκρως κακόγουστη.
Η βασική μου επιθυμία είναι να μην υπάρχει σταυρός στον τάφο μου. Μια απλή στήλη, στην οποία θα αναγράφεται το όνομα και οι χρονολογίες γέννησης και θανάτου μου.


Πάνω στη μαρμάρινη πλάκα, να χαραχθεί η εξής φράση:
Ευ ζην, ευ θνήσκειν

Αν υπάρχει μια φωτογραφία μου σε λιτή κορνίζα. Όχι καντηλάκια και άλλα παρόμοια. Λίγα φρέσκα λουλούδια κάπου – κάπου, για να φαίνεται πως δεν έχω λησμονηθεί.


Αλέξανδρος Βέλιος

Πολιτισμός
13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εμβληματική ευρωπαϊκή συλλογή φτάνει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Ντεγκά, Ματίς, Μονέ και άλλοι 43 σπουδαίοι καλλιτέχνες σε μια έκθεση στην Αθήνα

83 αριστουργήματα από 45 καλλιτέχνες παγκόσμιας ακτινοβολίας, τα οποία προέρχονται από μια εμβληματική ευρωπαϊκή ιδιωτική συλλογή θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην Αθηνα από τον Δεκέμβριο στο μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων αποκάλυψε τις τέσσερις αγαπημένες του ταινίες

Πολιτισμός / Ο Πάπας Λέων αποκάλυψε τις τέσσερις αγαπημένες του ταινίες

Ο Πάπας Λέων θα υποδεχθεί το Σάββατο τη Μόνικα Μπελούτσι, τον Σπάικ Λι και τη Κέιτ Μπλάνσετ, μεταξύ άλλων,  σε μία ειδική ακρόαση για την «εμβάθυνση του διαλόγου με την κινηματογραφική τέχνη»
LIFO NEWSROOM
Ντάνιελ Ντέι Λιόυις, Παρκ Τσαν-Γουκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ντάνιελ Ντέι Λιόυις, Παρκ Τσαν-Γουκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Το ερμηνευτικό comeback του σπουδαίου πρωταγωνιστή, η διασκευή του Νοτιοκορεάτη δημιουργού στο «Τσεκούρι» του Γαβρά, το ριμέικ του «Running Man» και μια γιαπωνέζικη έκπληξη για τους φίλους του φανταστικού στις αίθουσες από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λουκέτο στο ιστορικό Antico Caffè Greco της Ρώμης μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη

Πολιτισμός / Λουκέτο στο ιστορικό Antico Caffè Greco της Ρώμης μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη

Το ιστορικό καφέ, το δεύτερο παλαιότερο της Ιταλίας μετά το Caffè Florian της Βενετίας, υπήρξε σημείο συνάντησης λογοτεχνών, καλλιτεχνών και διανοουμένων για περισσότερο από δυόμισι αιώνες
LIFO NEWSROOM
ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΣΥΡΙΑ

Πολιτισμός / Συρία: «Διέρρηξαν το εθνικό μουσείο» στη Δαμασκό - Τι φέρεται να άρπαξαν από πτέρυγα που έχει και ελληνιστικά εκθέματα

Τι απαντά η διεύθυνση του μουσείου που «είναι κλειστό για λόγους ασφαλείας» και διαθέτει έργα ανεκτίμητης αξίας από την πλούσια αρχαία και νεώτερη κληρονομιά της Συρίας
LIFO NEWSROOM