Τραγανά, αλμυρά και γλυκά!

Τραγανά, αλμυρά και γλυκά! Facebook Twitter
4
Τραγανά, αλμυρά και γλυκά! Facebook Twitter

Χωράνε στο συρτάρι του γραφείου σου , στο σακίδιο και δίπλα στο p.c. , αντικαθιστούν τη φρυγανιά , συνοδεύουν το καφέ, προσωρινώς διασκεδάζουν τη πείνα και με λίγο τυρί ή ένα ντιπ συνοδεύουν ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα. Είναι ελληνικά , νόστιμα , ελαφρά και αγαπημένα. 

 

Τραγανά, αλμυρά και γλυκά! Facebook Twitter

1. Χειροποίητα κριτσίνια ολικής άλεσης με κρασί (5 ευρώ) και σουσαμένια (4.50 ευρώ) από τον Ζ.Κακλαμάνη στο χαριτωμένο σχήμα φιογκάκι.

2. Κριτσινάκι ολικής άλεσης με ελιά καλαμών (250 γραμ., 5.50 ευρώ) ή με δυόσμο και άνιθο (250 γραμ., 4.90 ευρώ) της Πυλιακής Γής (www.piliakigi.gr). Μικρό και χαριτωμένο, τέλειο για να συνοδεύσει μπύρα , ούζο, τσικουδιά και κρασί.

3. Παξιμαδάκι νησιώτικο με γλυκάνισο από το Ηράκλειο Κρήτης (400 γραμ., 4.70 ευρώ). Δαμιανάκης. Απλά πράγματα με το γλυκάνισο να θυμίζει φούρνο στο νησί.

4. Κρίθινες μπουκιές με προζύμι (400 γραμ., 3 ευρώ) και μπισκότα Καλορίζικα αμυγδάλου (400 γραμ. , 4 ευρώ). Νύκταρης. Οι μπουκιές μπαίνουν ολόκληρες στη χωριάτικη σαλάτα και στις σούπες αντί για κρουτόν και τα μπισκοτάκια αμυγδάλου μπλούμ στο καφέ. 

5. Καβρουμαδάκια με γραβιέρα Κρήτης και άλλες γεύσεις, (250 γραμ., 4.40 ευρώ). Τα Σφακιά. Αδύνατον να σταματήσεις άμα αρχίσεις. Ταιριάζει με ούζο και τσίπουρο.

6. Κριτσινάκι οκτάσπορο (300 γραμ. ,3.65 ευρώ). Μανούσος. Τρώγεται μόνο του ή με μιά πικάντικη γραβιέρα.  

7. Μπισκότα πορτοκαλιού με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (300 γραμ. , 3.90 ευρώ). Οίκος Αδαμαντίνα. Βραβευμένο μαλακό μπισκότο με αγνά υλικά.

Ευχαριστούμε το κατάστημα ΚΑΝΕΛΑ-ΒΑΝΙΛΙΑ (Λουίζης Ριανκούρ 73, Πανόρμου, www.vaniliakanela.com) για τη φιλοξενία της φωτογράφισης. 

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
απλως τα χρηματα που ξοδευεις πηγαίνουν για να στηριξουν ελληνικες επιχειρήσεις. Σε τελικη ειναι λογικο να εισαγουμε προιοντα που δεν παράγουμε αλλα και ειδη διατροφης που παραγουμε και μαλιστα υψηλης ποιότητας ειναι κοροϊδία
Ενώ αποτελούν μια καλή διατροφική επιλογή είναι δυστυχώς από τα πιο ακριβά είδη που μπορείς να βρεις. Μαράζι. Δειτε πόσο πάει το κιλό: πχ. το κριτσινάκι ολικής με ελιές καλαμών κοστίζει 22 ευρώ το κιλό! Υπολογίστε ότι το καλύτερο βιολογικο αλεύρι ολικής κοστίζει (το κιλό) λιγότερο από 2,5 ευρώ. Πόσο να κάνει πια η ελιά και μια κουταλιά λάδι; Δεν γνωρίζω πολλά πράγματα (εκτός από τα ακριβά αλκοολούχα ποτά) που να έχουν τέτοιες τιμές. Το χαβιάρι και ο σολωμός ίσως ή - δε ξέρω, μπορεί να είμαι κι εγώ τσίπης και να μου φαίνονται όλα ακριβά.