ΤΗΕ LIFO TALKS

O Arturo, ένα από τα πιο δυστυχισμένα ζώα του πλανήτη πέθανε κλεισμένος σε ζωολογικό κήπο

O Arturo, ένα από τα πιο δυστυχισμένα ζώα του πλανήτη πέθανε κλεισμένος σε ζωολογικό κήπο Facebook Twitter
4

Ήταν ένα ζώο μεγαλοπρεπές που από οκτώ ετών ζούσε στην αιχμαλωσία και πριν δύο χρόνια είχε καταφέρει να συγκινήσει εκατομμύρια ανθρώπους που προσπάθησαν με μια παγκόσμια εκστρατεία να εξασφαλίσουν τη μεταφορά του από το ζωολογικό κήπο της Αργεντινής.

Ο Arturo έγινε διάσημος για τους πιο λάθος λόγους και σύμβολο για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του πλαισίου λειτουργίας των ζωολογικών κήπων. Ο τίτλος που συνόδευε τα άρθρα γι΄αυτόν έκανε λόγο για "Ένα από τα πιο δυστυχισμένα ζώα του πλανήτη." Πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 30 ετών, και τελικά αυτό δε συνέβη στο φυσικό περιβάλλον ή σε κάποιο καταφύγιο άγριων ζώων, αλλά στο κλουβί του.

 

Έχοντας περάσει πάνω από 20 χρόνια σε ένα μικρό χώρο, συντροφιά με μια μικρή, ρηχή και συχνά βρώμικη πισίνα και έναν τοίχο που έχει ζωγραφισμένο ένα παγωμένο τοπίο, ο Αrturo είχε παρουσιάσει δεκάδες προβλήματα με κάποιους να κάνουν λόγο για ένα ζώο που "τρελαίνεται".  Η θερμοκρασία στον ζωολογικό κήπο Μεντόζα έφτανε συνήθως τους 30 - 35 βαθμού και όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τις ανάγκες του ζώου.

 

O Arturo, ένα από τα πιο δυστυχισμένα ζώα του πλανήτη πέθανε κλεισμένος σε ζωολογικό κήπο Facebook Twitter

Η κατάσταση του ζώου επιδεινώθηκε όταν πριν από τέσσερα περίπου χρόνια  ο συγκάτοικος του πέθανε και ο Αrturo έμεινε τελείως μόνος.

 

Ο ζωολογικός κήπος έχει απορρίψει κάθε αίτημα μεταφοράς του ζώου, ισχυριζόμενος πως ο Arturo ήταν πια πολύ μεγάλος σε ηλικία και έχει επιβαρυμένη κατάσταση υγείας για να αντέξει ένα ταξίδι. Οι σύμμαχοί του ισχυρίστηκαν πως αυτές οι θεωρίες ήταν δικαιολογίες επειδή ο ζωολογικός κήπος δεν ήθελε να χάσει την ατραξιόν του και μάλιστα με τρόπο που θα έδειχνε σαν να παραδέχεται τα λάθη του.

 

Ο Bill McDonald του οργανισμού Winnipeg Humane Society ισχυρίζεται πως ο Arturo "τρελαίνονταν" και παρουσιάζει συμπεριφορά στρεσαρισμένου ζώου, παρουσιάζοντας το παρακάτω βίντεο:

Στο διαδίκτυο είχαν κατά καιρούς κυκλοφορήσει και άλλα βίντεο που έδειχνα τις άθλιες συνθήκες και το στάσιμο νερό της πισίνας του. Ένα από αυτά δείχνει πως μια ομάδα επισκεπτών που χρησιμοποιώντας ένα λάστιχο καταφέρνει να προσελκύσει την αρκούδα που απολαμβάνει λίγες στιγμές δροσιάς και το φρέσκο νερό.

O Arturo, ένα από τα πιο δυστυχισμένα ζώα του πλανήτη πέθανε κλεισμένος σε ζωολογικό κήπο Facebook Twitter
O Arturo, ένα από τα πιο δυστυχισμένα ζώα του πλανήτη πέθανε κλεισμένος σε ζωολογικό κήπο Facebook Twitter

H ανακοίνωση για το θάνατο του αναφέρει πως ο Arturo πέθανε λόγω προβλημάτων υγείας που επιδεινώθηκαν από το προχωρημένο της ηλικίας του.  Τον τελευταίο καιρό έχανε συνεχώς βάρος και είχε πάψει να τρώει. Οι αρμόδιοι του ζωολογικού κήπου ανέφεραν πως είχαν σκοπό να προχωρήσουν σε ευθανασία αν έφτανε σε σημείο να βασανιστεί περισσότερο, αλλά τελικά αυτό δεν χρειάστηκε.

Χιλιάδες χρήστες που σχολιάζουν το θάνατό του επιμένουν πως το ζώο αυτό είναι ακόμη ένα θύμα της αιχμαλωσίας και πως δεν θα είναι το τελευταίο.

4

ΤΗΕ LIFO TALKS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΚΡΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΡΩΣΙΚΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ

Διεθνή / Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και 28 τραυματίες από νέα ρωσικά πλήγματα

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα περίπου 1.600 κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες, 48 πυραύλους και σχεδόν 2.300 επιθετικά drones κατά της Ουκρανίας
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΦΟΝΤΟ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Βουλγαρία: Στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές με φόντο τις ανησυχίες για επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Η πρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα, η οποία τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τη Μόσχα και αντιτίθεται στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, προηγείται στην κούρσα για μία νέα θητεία στο αξίωμα
THE LIFO TEAM
ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Νετανιάχου: Εάν το Ιράν διαταράξει τις εκλογές «θα υποστεί αντίποινα»

Εντείνεται η ανησυχία του για τις εκλογές στο Ισραήλ - Νωρίτερα το Axios μετέδωσε ότι «έχει ζητήσει τις τελευταίες ημέρες από τον Τραμπ να εκφράσει πιο ανοικτά τη στήριξή του στην προεκλογική του εκστρατεία»
THE LIFO TEAM
ΟΜΠΑΜΑ ΤΡΑΜΠ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Μετά από 2 χρόνια χάους έχετε την ευκαιρία να πείτε «Αρκετά» - Η ομιλία Ομπάμα ενόψει εκλογών

«Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να περιορίσουμε τουλάχιστον μερικές από τις ανοησίες αυτής της κυβέρνησης», είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Ντρέπομαι για το είδος μας...Ο Αρτούρο ήταν άτυχος που συνάντησε ανθρώπους στη ζωή του.Τουλάχιστον δε βασανίζεται άλλο... Ψυχούλα μου. Πως άντεχαν οι άνθρωποι του ζωολογικού να τον βλέπουν έτσι;
Τα ζώα ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Για αυτό και πρέπει πιστέβω από αυριό να κλήσει οπωσδήποτε όλες οι επηχηρήσεις που έχουν ζώα ως αντράξιων. Υ.γ Μία φόρα πήγα σε ζωολογικό κήπο παιδί και εγώ τότε 13 χρόνων και με στηγμάτησαν τα βλέμματα λύπεις των ζωών νομιζώ ξέρετε τη λέω.
Το ίδιο βλέμμα έχω δει από κουτάβι σε pet shop, φυλακισμένο σε ένα ελάχιστο χώρο και χωρίς να μπορεί να κοιμηθεί αφού του είχαν τοποθετήσει μια λάμπα από πάνω του.Αυτό βέβαια είχε μια τύχη να ελευθερωθεί κάποια στιγμή σε αντίθεση με τον Arturo.Κλείσιμο στους ζωωολογικούς κήπους χτες.