O Arturo, ένα από τα πιο δυστυχισμένα ζώα του πλανήτη πέθανε κλεισμένος σε ζωολογικό κήπο

O Arturo, ένα από τα πιο δυστυχισμένα ζώα του πλανήτη πέθανε κλεισμένος σε ζωολογικό κήπο Facebook Twitter
4

Ήταν ένα ζώο μεγαλοπρεπές που από οκτώ ετών ζούσε στην αιχμαλωσία και πριν δύο χρόνια είχε καταφέρει να συγκινήσει εκατομμύρια ανθρώπους που προσπάθησαν με μια παγκόσμια εκστρατεία να εξασφαλίσουν τη μεταφορά του από το ζωολογικό κήπο της Αργεντινής.

Ο Arturo έγινε διάσημος για τους πιο λάθος λόγους και σύμβολο για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του πλαισίου λειτουργίας των ζωολογικών κήπων. Ο τίτλος που συνόδευε τα άρθρα γι΄αυτόν έκανε λόγο για "Ένα από τα πιο δυστυχισμένα ζώα του πλανήτη." Πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 30 ετών, και τελικά αυτό δε συνέβη στο φυσικό περιβάλλον ή σε κάποιο καταφύγιο άγριων ζώων, αλλά στο κλουβί του.

 

Έχοντας περάσει πάνω από 20 χρόνια σε ένα μικρό χώρο, συντροφιά με μια μικρή, ρηχή και συχνά βρώμικη πισίνα και έναν τοίχο που έχει ζωγραφισμένο ένα παγωμένο τοπίο, ο Αrturo είχε παρουσιάσει δεκάδες προβλήματα με κάποιους να κάνουν λόγο για ένα ζώο που "τρελαίνεται".  Η θερμοκρασία στον ζωολογικό κήπο Μεντόζα έφτανε συνήθως τους 30 - 35 βαθμού και όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τις ανάγκες του ζώου.

 

O Arturo, ένα από τα πιο δυστυχισμένα ζώα του πλανήτη πέθανε κλεισμένος σε ζωολογικό κήπο Facebook Twitter

Η κατάσταση του ζώου επιδεινώθηκε όταν πριν από τέσσερα περίπου χρόνια  ο συγκάτοικος του πέθανε και ο Αrturo έμεινε τελείως μόνος.

 

Ο ζωολογικός κήπος έχει απορρίψει κάθε αίτημα μεταφοράς του ζώου, ισχυριζόμενος πως ο Arturo ήταν πια πολύ μεγάλος σε ηλικία και έχει επιβαρυμένη κατάσταση υγείας για να αντέξει ένα ταξίδι. Οι σύμμαχοί του ισχυρίστηκαν πως αυτές οι θεωρίες ήταν δικαιολογίες επειδή ο ζωολογικός κήπος δεν ήθελε να χάσει την ατραξιόν του και μάλιστα με τρόπο που θα έδειχνε σαν να παραδέχεται τα λάθη του.

 

Ο Bill McDonald του οργανισμού Winnipeg Humane Society ισχυρίζεται πως ο Arturo "τρελαίνονταν" και παρουσιάζει συμπεριφορά στρεσαρισμένου ζώου, παρουσιάζοντας το παρακάτω βίντεο:

Στο διαδίκτυο είχαν κατά καιρούς κυκλοφορήσει και άλλα βίντεο που έδειχνα τις άθλιες συνθήκες και το στάσιμο νερό της πισίνας του. Ένα από αυτά δείχνει πως μια ομάδα επισκεπτών που χρησιμοποιώντας ένα λάστιχο καταφέρνει να προσελκύσει την αρκούδα που απολαμβάνει λίγες στιγμές δροσιάς και το φρέσκο νερό.

O Arturo, ένα από τα πιο δυστυχισμένα ζώα του πλανήτη πέθανε κλεισμένος σε ζωολογικό κήπο Facebook Twitter
O Arturo, ένα από τα πιο δυστυχισμένα ζώα του πλανήτη πέθανε κλεισμένος σε ζωολογικό κήπο Facebook Twitter

H ανακοίνωση για το θάνατο του αναφέρει πως ο Arturo πέθανε λόγω προβλημάτων υγείας που επιδεινώθηκαν από το προχωρημένο της ηλικίας του.  Τον τελευταίο καιρό έχανε συνεχώς βάρος και είχε πάψει να τρώει. Οι αρμόδιοι του ζωολογικού κήπου ανέφεραν πως είχαν σκοπό να προχωρήσουν σε ευθανασία αν έφτανε σε σημείο να βασανιστεί περισσότερο, αλλά τελικά αυτό δεν χρειάστηκε.

Χιλιάδες χρήστες που σχολιάζουν το θάνατό του επιμένουν πως το ζώο αυτό είναι ακόμη ένα θύμα της αιχμαλωσίας και πως δεν θα είναι το τελευταίο.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Διεθνή / Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Οι υπάλληλοι του οργανισμού καταγγέλλουν ότι η μακροχρόνια ρητορική του Κένεντι κατά των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τον κορωνοϊό, έχει τροφοδοτήσει το κλίμα εχθρότητας απέναντι στη δημόσια υγεία
LIFO NEWSROOM
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ συμφωνεί να ξοδέψει $500 εκατ. σε εκπαιδευτικά προγράμματα για να αποκαταστήσει δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, κλείνοντας μήνες αντιπαράθεσης με τη διακυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Από «πασιφίστρια» η Ιαπωνία γίνεται μεγάλος εξαγωγέας όπλων με την επιλογή της Mitsubishi για φρεγάτες

Διεθνή / Ιαπωνία: Από ειρηνευτική δύναμη γίνεται μεγάλος εξαγωγέας όπλων με την επιλογή της Mitsubishi για φρεγάτες

Η συμφωνία Αυστραλίας-Mitsubishi ύψους 6,5 δισ. δολαρίων για φρεγάτες είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής πώληση ιαπωνικού οπλικού συστήματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Ο Σέργκει Μοσούνωφ εξαγοράζει τη Fabergé έναντι 50 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Η Φαμπερζέ των αυτοκρατορικών αυγών περνά στα χέρια του Σέργκει Μοσούνωφ έναντι 50 εκατ. δολαρίων

Ο επιχειρηματίας Σέργκει Μοσούνωφ απέκτησε το διάσημο brand Φαμπερζέ, γνωστό για τα πολυτελή κοσμήματα και τα περίφημα αυγά, σε μια συμφωνία ύψους 50 εκατ. δολαρίων, συνεχίζοντας την κληρονομιά της εμβληματικής μάρκας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Ντρέπομαι για το είδος μας...Ο Αρτούρο ήταν άτυχος που συνάντησε ανθρώπους στη ζωή του.Τουλάχιστον δε βασανίζεται άλλο... Ψυχούλα μου. Πως άντεχαν οι άνθρωποι του ζωολογικού να τον βλέπουν έτσι;
Τα ζώα ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Για αυτό και πρέπει πιστέβω από αυριό να κλήσει οπωσδήποτε όλες οι επηχηρήσεις που έχουν ζώα ως αντράξιων. Υ.γ Μία φόρα πήγα σε ζωολογικό κήπο παιδί και εγώ τότε 13 χρόνων και με στηγμάτησαν τα βλέμματα λύπεις των ζωών νομιζώ ξέρετε τη λέω.
Το ίδιο βλέμμα έχω δει από κουτάβι σε pet shop, φυλακισμένο σε ένα ελάχιστο χώρο και χωρίς να μπορεί να κοιμηθεί αφού του είχαν τοποθετήσει μια λάμπα από πάνω του.Αυτό βέβαια είχε μια τύχη να ελευθερωθεί κάποια στιγμή σε αντίθεση με τον Arturo.Κλείσιμο στους ζωωολογικούς κήπους χτες.