ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πρώτη νίκη του Lee Se-Dol κατά της τεχνητής νοημοσύνης της Google στη Σεούλ

Πρώτη νίκη του Lee Se-Dol κατά της τεχνητής νοημοσύνης της Google στη Σεούλ Facebook Twitter
Demis Hassabis και Lee Se-Dol
0

Μετά από τρεις διαδοχικές ήττες στο αρχαίο κινεζικό επιτραπέζιο παιχνίδι GO, o 18 φορές παγκόσμιoς πρωταθλητής Νοτιοκορεάτης Lee Se-dol κατάφερε να επανακάμψει νικώντας το λογισμικό AlphaGo, του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης DeepMind της Google, στην τέταρτη από τις συνολικά πέντε προγραμματισμένες παρτίδες αναμέτρησης ανθρώπου και μηχανής, στην Σεούλ.

Η πρώτη νίκη του Lee, πριν από λίγη ώρα ήρθε μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι όπου το λογισμικό AlphaGo έμοιαζε να μπερδεύει τις κινήσεις του, με αποτέλεσμα οι σχολιαστές να αναρωτιούνται αν ήταν όντως λάθη ή - όπως είδαμε κατ' επανάληψη στους μεταξύ τους αγώνες- ασυνήθιστες στρατηγικές που ήταν δύσκολο να αντιληφθεί ένας ανθρώπινος εγκέφαλος.

Πάντως, σύμφωνα με τα Tweets του κυπριακής καταγωγής Demis Hassabis, ιδρυτή του τμήματος DeepMind της Google και εφευρέτη του λογισμικού AlphaGO, το σύστημά του υπέπεσε σε σφάλματα, αποδεικνύοντας ότι η επινοητικότητα ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να πέσει θύμα της ανθρώπινης διαίσθησης, βασικού χαρακτηριστικόυ που απαιτεί το παιχνίδι GO.

Μετά το πέρας του νικηφόρου ματς, ο κορυφαίος παίκτης Lee Se-dol δήλωσε, ότι "Ποτέ άλλοτε δεν έχω δεχτεί τόσα συγχαρητήρια επειδή κέρδισα μια μόνο παρτίδα GO" θεωρώντας ότι η νίκη επί του λογισμικού (το οποίο είχε προβλέψει ότι θα το νικήσει με 5-0 ή 4-1) έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, μετά τις τρεις ήττες που υπέστη από αυτό.

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM