Ιστορική Συμφωνία Σεούλ-Τόκιο για τις "γυναίκες ανακούφισης"

Ιστορική Συμφωνία Σεούλ-Τόκιο για τις "γυναίκες ανακούφισης" Facebook Twitter
Δικαίωση για τα χιλιάδες νεαρά κορίτσια από την Κορέα και άλλες χώρες της Ασίας απήχθησαν και χρησιμοποιήθηκαν ως σεξουαλικές σκλάβες για τις ανάγκες των στρατιωτών της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
4


Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία συνομολόγησαν σήμερα ιστορική συμφωνία για το θέμα των "γυναικών ανακούφισης", ενός συστήματος υποχρεωτικής εκπόρνευσης που εφαρμόσθηκε από τον ιαπωνικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών.


Η συμφωνία αυτή θα είναι οριστική και μη αναστρέψιμη, εάν η Ιαπωνία αναλάβει τις ευθύνες της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιουν Μπιουνγκ-Σε μετά τις συνομιλίες του με τον ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Τόκιο δέχθηκε να καταβάλει ποσόν ύψους 1 δισεκατομμυρίου γεν (7,5 εκατομμυρίων ευρώ) ως αποζημίωση στις "γυναίκες ανακούφισης", τις γυναίκες που επιστρατεύθηκαν βιαίως στα πορνεία του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε εξέφρασε προς τα θύματα "τη συγγνώμη και τη μετάνοια, από τα βάθη της καρδιάς του", πρόσθεσε ο Φούμιο Κισίντα.


Σειρά διαφορών, κυρίως εδαφικών, βαρύνουν εδώ και χρόνια τις σχέσεις ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, δύο σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή. Ωστόσο, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκιούν-Χιε, η οποία είχε υιοθετήσει αδιάλλακτη στάση για το θέμα των "γυναικών ανακούφισης", είχε ακόμη και πρόσφατα δηλώσει ότι αυτή η ιστορική διαφορά είναι "το μεγαλύτερο εμπόδιο" στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.


Οι περισσότεροι ιστορικοί εκτιμούν ότι μέχρι και 200.000 γυναίκες, οι περισσότερες Κορεάτισες , αλλά και Κινέζες, Ινδονήσιες και γυναίκες από άλλες ασιατικές χώρες, επιστρατεύθηκαν δια της βίας στα πορνεία του αυτοκρατορικού στρατού.


Μέχρι στιγμής, το Τόκιο υποστήριζε ότι το θέμα αυτό είχε διευθετηθεί το 1965 με τη συμφωνία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Τόκιο και τη Σεούλ.


Ωστόσο, η Σεούλ απαιτούσε από την Ιαπωνία να ζητήσει συγγνώμη και να δηλώσει μετάνοια, αλλά και να καταβάλει αποζημιώσεις σε 46 "γυναίκες ανακούφισης" που βρίσκονται ακόμη εν ζωή.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Διεθνή / Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η βρετανικής προέλευσης βόμβα με βάρος 250 κιλά, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης, δεν ήταν εφικτό να μετακινηθεί και έπρεπε να εξουδετερωθεί επιτόπου
LIFO NEWSROOM
Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Διεθνή / Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Η Zara έχει ήδη αφαιρέσει τις διαφημίσεις και δήλωσε ότι και τα δύο μοντέλα διέθεταν ιατρικές βεβαιώσεις που αποδείκνυαν ότι ήταν καλά στην υγεία τους όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες
LIFO NEWSROOM
Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Διεθνή / Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Το περισσότερο νερό αντλείται από πηγάδια με υφάλμυρο νερό που έχει μολυνθεί περαιτέρω από λύματα και χημικά που στάζουν από τα ερείπια, εξαπλώνοντας τη διάρροια και την ηπατίτιδα.
LIFO NEWSROOM
Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Διεθνή / Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Ο πατέρας του δήλωσε πως ο γιος του ήταν «φανατικός» οπαδός του συγκροτήματος και πως ολόκληρη η οικογένεια είναι συγκλονισμένη από τον θάνατό του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Καλώς έπραξαν οι ηγέτες της Ιαπωνίας ζητώντας συγνώμη για αυτήν τους τη θηριωδία και αποζημιώνοντας τις 46 εν ζωή γυναίκες που με την βία είχαν εξωθήσει στην πορνεία, αλλά αυτό δεν αδικεί όσες από αυτές δεν ζουν πια και τις οικογένειες τους;
Δεν εννοώ αγαπητέ ότι μπορεί η φρίκη που βίωσαν μπορεί απλά να σβηστεί με την χρηματική αποζημίωση. Απλά θεωρώ ότι θα έπρεπε να γίνει κάτι αντίστοιχο με τις οικογένειες των υπολοίπων γυναικών που δεν ζουν πια.