Έρευνες και στα σπίτια θα μπορεί να κάνει η Εφορία

Έρευνες και στα σπίτια θα μπορεί να κάνει η Εφορία Facebook Twitter
7

«Φοροεπιδρομή» στην κατοικία ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων για διενέργεια φορολογικών ελέγχων και αναζήτηση χρημάτων για είσπραξη φόρων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο θα μπορούν να διενεργούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ακόμα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατά τα πρότυπα των υπηρεσιών των ΗΠΑ (IRS).

Τα φορολογικά όργανα θα μπορούν χωρίς την εγγύηση της παρουσίας εισαγγελέα να ερευνήσουν ενδελεχώς γραφεία και κατοικίες αναζητώντας κρυμμένα μετρητά σε χώρους των οικημάτων.

Το Έθνος αποκαλύπτει πως το  «πράσινο φως» για την «έφοδο» των ελεγκτών όχι μόνο για να ελέγξουν φορολογικά όταν έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και για να ψάξουν να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη οφειλομένων άναψε γνωμοδότηση-σοκ του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η απόφαση εκδόθηκε με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων) από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να ξεκαθαριστεί το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπεται η είσοδος των  φορολογικών οργάνων σε κατοικίες για ελέγχους και έρευνες. Το άρθρο 9 του Συντάγματος θεσπίζει το άσυλο της κατοικίας και δεν επιτρέπει την έρευνα σε αυτή, παρά μόνο αν υπάρχει ρητή νομοθετική πρόβλεψη και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής».

 

Σύμφωνα με το Έθνος, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατέληξε ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτή η είσοδος των φορολογικών οργάνων στην κατοικία  για τη διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων που αποσκοπούν ευθέως ή εμμέσως στην είσπραξη φόρων και λοιπών εσόδων.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BLACKROCK CEO AI ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ

Οικονομία / BlackRock: Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης θα διευρύνει το χάσμα πλούτου, προειδοποιεί ο CEO

Όπως σημείωσε, όταν η χρηματιστηριακή αξία αυξάνεται αλλά η ιδιοκτησία παραμένει περιορισμένη, η ευημερία γίνεται λιγότερο αισθητή για όσους βρίσκονται εκτός αυτής της δυναμικής
THE LIFO TEAM
ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Ξεκινά η λειτουργία του ψηφιακού μητρώου ΜΙΔΑ - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ως το τέλος Μαρτίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να θέσει σε λειτουργία το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) - Ποια η λειτουργία του
THE LIFO TEAM
Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

Οικονομία / Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης δήλωσε βέβαιος για την επίτευξη των στόχων για τη φετινή χρονιά -«δεν αποκλείεται να πάμε και λίγο καλύτερα, εργαζόμαστε ήδη για την περίοδο 2027-2028», είπε- και παρέθεσε 3 παράγοντες στους οποίους εδράζονται οι εκτιμήσεις αυτές:
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Ποιος μου εγγυάται ότι αυτά που θα βρουν (αν βρουν) δεν θα τα βάλουν στην τσέπη τους?Εφόσον δεν φαίνονται πουθενά και δεν θα έχω αποδεικτά στοιχεία ότι ήταν δικά μου?