Μεσημεριανό στα σχολεία της γης

Facebook Twitter
1

Ιαπωνία

Κυρίως ψάρι και ρύζι, με συνοδεία σούπας, αν και μερικά σχολεία έχουν ολισθήσει στις δυτικές συνήθειες με μακαρόνια και κιμά.

Κορέα

Στην Κορέα χρησιμοποιούν στάνταρ μεταλλικούς δίσκους που γεμίζουν με ρύζι και σούπα με kimchi (τουρσί λάχανο, περίπου) στα μεγαλύτερα τμήματα, και τα μικρότερα γεμίζουν με ψάρι και λαχανικά.

Γαλλία 

Οι μικροί μαθητές αντιμετωπίζονται ως ενήλικες και τρώνε φαγητά όπως μύδια στον ατμό ή αγκινάρες που οι συνομήλικοι άλλων χωρών μερικές φορές περνάνε τα 30 πριν καταφέρουν να βάλουν στο στόμα τους.

Σουηδία

Πατάτες, λάχανο, φασόλια, κράκερ, χυμός από μούρα.

Τσεχία

Ιταλία

Η πλειονότητα των σχολείων στην Ιταλία προσφέρει στους μαθητές τοπικά προϊόντα, συχνά βιολογικά και με γεύσεις που στόχο έχουν να διδάξουν στα παιδιά την παράδοση και την κουλτούρα όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά της περιοχής τους. 

Σιγκαπούρη

Κένυα

...αβοκάντο.

Ονδούρες

Χυλός βρώμης.

Σλοβακία

Καπνιστό σκουμπρί.

Αγγλία

Ταϊβάν

Γκάνα

Ρύζι.

Χιλή

Φιλιππίνες

Τηγανιτό χοιρινό, σάλτσα από συκώτι, ρύζι

Εσθονία

Κρέας με πατάτες.

Βραζιλία

Ρύζι, φασόλια, κρέας με λαχανικά, σέσκουλα σαλάτα

Κίνα

Τζιμπουτί

Ρύζι με φασόλια.

ΗΠΑ

Πλούσια χώρα, φτωχό φαγητό - κατά τόπους τουλάχιστον.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Καλέ ? Πού είναι το Ελληνικό Κυλικείο που τόσο μου έχει λέιψει...! ..με τις χθεσινό-προχθεσινές του, κρύες τυρόπιτες που δεν περιέχουν μέσα τυράκι, αλλά πολτό ρυζιού, με τα αναψυκτικά, τα Milko του, τα σάντουιτς του με μπόλικη σως, τα μπισκότα, τα πατατάκια, τις καραμέλες και τα κουλούρια Θεσσαλονίκης που θα χρησίμευαν περισσότερο για κρίκους γυμναστικής??? -μικρές διατροφικές συνήθειες που ξεκινούν από τον χώρο της δεύτερης σημαντικότερης κοινωνικοποίησής μας, και υποδεικνύουν την κουλτούρα και την ποιότητα ζωής ενός λαού... εν γένει -