Το πρόσωπο της βραζιλιάνικης μουσικής

Το πρόσωπο της βραζιλιάνικης μουσικής Facebook Twitter
0

Τα μαλλιά του έχουν γκριζάρει αλλά την κοτσίδα αρνείται να την κόψει. Ναρκωτικά εχει δοκιμάσει διάφορα γι'αυτό και πάντα θα επιμένει ότι είναι ευεργετικά. Φόρεσε το κοστούμι του υποργού Πολιτισμού της Βραζιλίας επί Λούλα (2003-2008) αλλά το έβγαλε γιατί δεν του πήγαινε. Εχει φυλακιστεί για τα πολιτικά του φρονήματα αλλά σήμερα είναι Πρέσβης της Ουνέσκο για την Ειρήνη. "Ποτέ δεν είχα πολιτικές φιλοδοξίες", είπε πρόσφατα στην Guardian. "Ωστόσο ήξερα πάντα από παιδί ότι κάποια στιγμή θα έρθει η σειρά μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Και τότε θα έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Οταν, λοιπόν, αυτό συνέβη, ναι ήμουν προετοιμασμένος".

Οσα χρόνια και να περάσουν ο Ζιλμπέρτο Ζιλ παραμένει μια μεγάλη φυσιογνωμία της Βραζιλιάνικης μουσικής. Συνθέτης, στιχουργός, εξαίρετος κιθαρίστας ο ηγέτης του κινήματος tropicalia, έχει κυκλοφορήσει περί τα πενήντα άλμπουμ, έχει αλλάξει μουσικά στιλ κατά περίπτωση, έχει βραβευτεί με διάφορα Γκράμι, έχει τιμηθεί κατ' επανάληψη.
Αντιστασιακός κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Βραζιλία φυλακίστηκε και ύστερα υποχρεώθηκε σε εξορία στο Λονδίνο. "Εκεί μου ανοίχτηκαν νέοι μουσικοί δρομοι", παραδέχεται σήμερα. "Ενιωθα ότι ήμουν στην καρδιά των γεγονότων. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που επέλεξα αυτήν την πόλη. Δεν είχε να κάνει μόνο με τη μουσική αλλά με την συνολικά επαναστατική συμπεριφόρα των νέων".

"Οι άνθρωποι με ρωτούν αν προσπαθώ να αλλάξω τον κόσμο. Η αν προσπαθώ να βάλω την πολιτική στη μουσική. Λοιπόν τους απαντώ ότι καμιά φορά η μουσική είναι όσο αυθόρμητη είναι και η ομιλία. Τα τραγούδια μιλάνε γι'αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Αν το αντιληφθείς καταλαβαίνεις τις εμπειρίες και τα συναισθήματα του άλλου. Ακόμα κι αν δεν μιλάς με άμεσο τρόπο για την πολιτική, αυτή υπάρχει σε κάθε μορφή εκφρασης. Το τραγούδι είναι η καταγραφή μιας ανθρώπινης εμπειρίας. Και η ανθρώπινη εμπειρία είναι η γραμμή εκκίνησης της πολιτικής".

Στα 71 του χρόνια σήμερα, αυτή η σπουδαία προσωπικότητα της παγκόσμιας μουσικής εμφανίζεται αυτές τις μέρες στο Φεστιβάλ WOMAD (25-28 Ioυλίου) στο Charlton Park.

*****

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ηλεκτρονική μουσική δεν είναι απολιτίκ - ή τουλάχιστον δεν ήταν

Μουσική / Η ηλεκτρονική μουσική δεν είναι απολιτίκ - ή τουλάχιστον δεν ήταν

Μέσα σε ένα παγκόσμιο σκηνικό βίας, πολέμων και γενοκτονιών, η ηλεκτρονική μουσική καλείται να ξαναβρεί τη χαμένη της τιμή, ανακτώντας τον άμεσο, ενωτικό και απελευθερωτικό της χαρακτήρα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
«Έπαθα νευρολογική διαταραχή, είχα αυτοκτονικές σκέψεις» - Κι εκεί γεννήθηκε ο Ivy Robins

Μουσική / Πέτρος Βεντουρής: «Έγραψα τραγούδια για να μην πεθάνω»

Όταν ο Πέτρος Βεντουρής βυθίστηκε στη σιωπή της κατάθλιψης λόγω μιας νευρολογικής ασθένειας, γεννήθηκε ένας άλλος εαυτός, ο Ivy Robins. Περνώντας μέσα από το σκοτάδι, την απώλεια και την ψυχοθεραπεία, βρήκε στη μουσική τον τρόπο να ξανασταθεί στα πόδια του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Φεστιβάλ Ελάτειας: Εκεί που η μουσική στήνει φωλιά κάτω απ’ τα πλατάνια εδώ και 12 χρόνια

Φεστιβαλ Ελάτειας / «Δεν ήταν φεστιβάλ, δεν υπήρχε σκηνή, ούτε πρόγραμμα»

Ξεκίνησε ως ένα πάρτι στο δάσος. Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά, το Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας έχει γίνει σημείο αναφοράς για όσους πιστεύουν στη δύναμη της κοινότητας, της αυθεντικότητας και της μουσικής που ενώνει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT