Ηνωμένο Βασίλειο: Κοινό μέτωπο Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας για την ανεξαρτησία

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΟΥΑΛΙΑ ΣΚΩΤΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ Facebook Twitter
Φωτ. Unsplash
0

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Τζον Σουίνι, δήλωσε ότι ο Άντι Μπέρναμ θα είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο επικεφαλής της σκωτσέζικης κυβέρνησης προέβλεψε ότι οι Σκωτσέζοι θα επιλέξουν την αποχώρηση από τη Βρετανική Ένωση, εφόσον διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.  

Όπως σημείωσε ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP): «Αν δοθεί στους Σκωτσέζους η ευκαιρία να επιλέξουν την ανεξαρτησία σε ένα δημοψήφισμα, θα την αδράξουν. Όλα τα στοιχεία από τις τάσεις των δημοσκοπήσεων δείχνουν καθαρά ότι αυτή είναι η προτίμηση του λαού της Σκωτίας».  

Οι δηλώσεις του έρχονται στον απόηχο της κοινής συμφωνίας που υπέγραψαν οι ηγέτες του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP), του ουαλικού Plaid Cymru και του ιρλανδικού Sinn Féin, διακηρύσσοντας ότι «ο χρόνος του Ουέστμινστερ τελειώνει».

Η εξέλιξη αυτή ασκεί εκ νέου πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση για την έγκριση νέων δημοψηφισμάτων.  

Οι πρωθυπουργοί των τριών αποκεντρωμένων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τζον Σουίνι της Σκωτίας (SNP), ο Ραν απ Ιόρουερθ του ουαλικού κόμματος Plaid Cymru και η αντιπρόεδρος του βορειοϊρλανδικού Sinn Féin, Μισέλ Ο'Νιλ, υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας το πρωί της Δευτέρας στο Κάρντιφ.

Μαζί με την πρόεδρο του Sinn Féin, Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, η οποία ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ιρλανδικό κοινοβούλιο, κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να «προετοιμάσει, να σχεδιάσει και να διευκολύνει τη συνταγματική αλλαγή».

Παράλληλα, η Μισέλ Ο'Νιλ τόνισε ότι οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ υπέρ της ενοποίησης της Ιρλανδίας αποδεικνύουν πως η σχετική συζήτηση είναι «πιο ζωντανή από ποτέ».

Το Σαββατοκύριακο, ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράστηκε ανοιχτά υπέρ της ιρλανδικής επανένωσης. «Αυτό δείχνει πού βρισκόμαστε και πώς διαμορφώνεται η σκέψη γύρω από τον μεγάλο μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την ενοποίηση.  Μιλάμε για το τέλος της διαιώνισης της διχοτόμησης και για μια νέα αρχή σε μια ενωμένη Ιρλανδία», δήλωσε η Ο'Νιλ. 

«Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει»

Στο κείμενο της συμφωνίας υπογραμμίζεται: «Το πολιτικό σκηνικό σε αυτά τα νησιά αλλάζει.  Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι λαοί της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν ηγέτες που δεσμεύονται κοινά για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις, τόσο εδώ όσο και διεθνώς, δεν υπάρχει σαφέστερο μήνυμα ότι η εποχή του Ουέστμινστερ φτάνει στο τέλος της.  

Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος: έθνη που συνεργάζονται ως ισότιμοι εταίροι, ανταλλάσσοντας ιδέες και τεχνογνωσία, χτίζοντας σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και τα κοινά συμφέροντα.

Η δυναμική είναι με το μέρος μας και η συνταγματική αλλαγή είναι προ των πυλών.  Γι' αυτό δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των κομμάτων μας και να εντοπίσουμε πρακτικούς τομείς όπου η κοινή μας δράση θα φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα».

«Τα έθνη μας έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης»

Η συμφωνία θέτει ως στόχο την «απόρριψη του αποτυχημένου οικονομικού μοντέλου του Λονδίνου», την ανταλλαγή προτάσεων για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση των ενεργειακών πόρων, ενώ τονίζεται ότι «το μέλλον των εθνών μας ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι ηγέτες προσθέτουν: «Τα έθνη μας έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Καμία κυβέρνηση στο Λονδίνο δεν έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει τη δημοκρατία ή να υπονομεύει την αρχή ότι οι ίδιοι οι λαοί μας θα αποφασίσουν για το μέλλον τους.  Αναγνωρίζουμε ότι τα κόμματά μας έχουν διαφορετικές συνταγματικές θέσεις και ότι κάθε έθνος θα καθορίσει την πορεία του με τον δικό του τρόπο και στον δικό του χρόνο.Καλούμε τη βρετανική κυβέρνηση να προετοιμαστεί, να σχεδιάσει και να διευκολύνει τη συνταγματική αλλαγή σε κάθε επικράτεια».

Τι απαντάει το Λονδίνο

Μετά τη συνάντηση, η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι ο Άντι Μπέρναμ πιστεύει σθεναρά στην ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και εστιάζει στην ελάφρυνση των νοικοκυριών από την κρίση του κόστους διαβίωσης, αντί για «συνταγματικές συζητήσεις».  

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός είναι αφοσιωμένος στην προώθηση αλλαγών και στις τέσσερις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και πιστεύει ακράδαντα στη Βρετανική Ένωση.  

Το Ηνωμένο Βασίλειο μεγαλουργεί όταν οι άνθρωποι ενώνονται γύρω από κοινές αξίες και λύσεις, αντί για διαιρέσεις. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να εργάζεται για την ελάφρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών και την ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας, μακριά από συνταγματικές διαμάχες και νέα δημοψηφίσματα».  

Με πληροφορίες από independent

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Διεθνή / Η Ευρώπη σε κλοιό διαδηλώσεων: 410.000 στους δρόμους της Γαλλίας, επεισόδια στην Αλβανία, έφοδοι στην Ιταλία

110.000 διαδηλωτές στο Παρίσι - Σοβαρά επεισόδια στα Τίρανα, αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις ιταλικές πόλεις και ενισχυμένη αστυνομική παρουσία στις μεγάλες συγκεντρώσεις
THE LIFO TEAM
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΑΝΤ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΧΟΥΘΙ

Διεθνή / Σαουδική Αραβία: Ο συνασπισμός υπό το Ριάντ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε βαλλιστικούς πυραύλους των Χούθι

Η Πολιτική Προστασία της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε για σύντομο χρονικό διάστημα προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους για ενδεχόμενο κίνδυνο στις πόλεις Ταΐφ και Γιανμπού
THE LIFO TEAM
ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΛΠΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΒΟΥΤΣΙΤΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Διεθνή / Εκλογές στη Σερβία: Στις κάλπες αύριο εκατομμύρια ψηφοφόροι – Ο Βούτσιτς απέναντι στο φοιτητικό κίνημα

Οι εν λόγω εκλογές θεωρούνται μία από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις στη σύγχρονη ιστορία της Σερβίας, καθώς λαμβάνουν μορφή άτυπου δημοψηφίσματος
THE LIFO TEAM