Η Έμιλι Γουίλσον μεταφράζει ξανά την «Οδύσσεια» από την αρχή

Η Έμιλι Γουίλσον μεταφράζει ξανά την «Οδύσσεια» από την αρχή Facebook Twitter
φωτογραφία: Hannah Whitaker
0

Η Έμιλι Γουίλσον επιστρέφει στην «Οδύσσεια» από την αρχή. Η καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, που το 2017 έγινε η πρώτη γυναίκα που μετέφρασε την «Οδύσσεια» του Ομήρου στα αγγλικά, ανακοίνωσε ότι δουλεύει μια ολοκληρωτικά νέα απόδοση του έπους, λιγότερο από δέκα χρόνια μετά την έκδοση που την έκανε γνωστή πολύ πέρα από τον χώρο των κλασικών σπουδών.

Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για διορθωμένη έκδοση της παλιάς μετάφρασης, αλλά για νέα μετάφραση. Όπως είπε στο Associated Press, έχει ήδη φτάσει περίπου στη μέση, ενώ στους New York Times εξήγησε ότι αυτή τη φορά ακολουθεί μια προσέγγιση πιο κοντά στη δική της «Ιλιάδα»: περισσότερους στίχους από το αρχαίο πρωτότυπο, μεγαλύτερη ελευθερία στο μήκος των λέξεων και πιο ποικίλο ρυθμό.

Η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο της κινηματογραφικής «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, η οποία κυκλοφόρησε τον Ιούλιο. Ο Νόλαν είχε αναφέρει τη μετάφραση της Γουίλσον ως μία από τις επιρροές του, ακόμη και την περίφημη πρώτη φράση της, «Tell me about a complicated man». Η Γουίλσον, ωστόσο, υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρή απέναντι στην ταινία, γράφοντας στο London Review of Books ότι το σενάριο είναι «άθλιο» και ότι οι χαρακτήρες δεν έχουν πειστικά κίνητρα. Η κριτική της προκάλεσε αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από την Τζόις Κάρολ Όουτς.

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι η νέα μετάφραση δεν ξεκίνησε ως απάντηση στον Νόλαν. H Γουίλσον είχε ήδη μιλήσει την άνοιξη, πριν από τη δημόσια σύγκρουση γύρω από την ταινία, για την επιθυμία της να επιστρέψει στον Όμηρο και να ξαναδεί την «Οδύσσεια» με διαφορετική μεταφραστική λογική. Έχει πει ότι πιθανότατα θα κρατήσει την πρώτη φράση της εκδοχής του 2017, αλλά αναγνωρίζει πως σε άλλα σημεία θα κινηθεί αλλιώς  για παράδειγμα, θεωρεί πλέον ότι είχε χρησιμοποιήσει υπερβολικά συχνά τη λέξη «slave», εκεί όπου το αρχαίο κείμενο αποτυπώνει διαφορετικές μορφές υποδούλωσης.

Η νέα «Οδύσσεια» θα συνοδεύεται και από πολύ περισσότερα σχόλια. Η Γουίλσον έχει πει ότι σκοπεύει να τετραπλασιάσει τις σημειώσεις τέλους, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία έκδοσης.

Για μια μεταφράστρια της οποίας η πρώτη «Οδύσσεια» έγινε bestseller και μπήκε στο κέντρο μιας ευρύτερης συζήτησης για το ποιος έχει δικαίωμα να ξαναδιαβάζει τους κλασικούς, η επιστροφή στο ίδιο έργο δεν είναι απλώς φιλολογική άσκηση.

 Είναι μια σπάνια δημόσια στιγμή αυτοαναμέτρησης: η μετάφραση ως κάτι ζωντανό, που δεν τελειώνει επειδή τυπώθηκε.

Με στοιχεία από Guardian
 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς μεταφράζεις τον Όμηρο χωρίς να τον κάνεις ούτε μνημείο ούτε TikTok caption;

Πολιτισμός / Η Έμιλι Γουίλσον ξέρει ότι ο Όμηρος δεν μεταφράζεται αθώα

Την ώρα που η Οδύσσεια επιστρέφει ως μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός, η Έμιλι Γουίλσον, γνωστή για τις πολυσυζητημένες μεταφράσεις της Οδύσσειας και της Ιλιάδας, γράφει στο νέο της βιβλίο για τον Όμηρο, τη Σαπφώ και τη μετάφραση ως τέχνη επιλογών, απωλειών και ευθύνης.
THE LIFO TEAM
Πώς η σκληρή κριτική της Έμιλι Γουίλσον στην «Οδύσσεια» του Νόλαν προκάλεσε διεθνή καβγά

Πολιτισμός / Πώς η σκληρή κριτική της Έμιλι Γουίλσον στην «Οδύσσεια» του Νόλαν προκάλεσε διεθνή καβγά

Η Έμιλι Γουίλσον κατακεραύνωσε την Οδύσσεια του Νόλαν και άνοιξε έναν καβγά πολύ μεγαλύτερο από μια κακή κριτική: ποιος δικαιούται να ασχολείται σήμερα τον Όμηρο; Ο φιλόλογος, ο σκηνοθέτης, το κοινό ή το ίδιο το blockbuster;
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεξ, άνοια και συναίνεση: Η ταινία που ρωτά ποιος αποφασίζει για το σώμα όταν το μυαλό αρχίζει να χάνεται

Πολιτισμός / Σεξ, άνοια και συναίνεση: Η ταινία που ρωτά ποιος αποφασίζει για το σώμα όταν το μυαλό αρχίζει να χάνεται

Η «Βασίλισσα στη Θάλασσα» του Λανς Χάμερ, με τη Ζιλιέτ Μπινός, τον Τομ Κόρτνεϊ και την Άννα Κάλντερ-Μάρσαλ, έρχεται στις Νύχτες Πρεμιέρας και πιάνει το πιο δύσκολο ερώτημα της φροντίδας από εκεί όπου πονάει περισσότερο: μπορεί ένας άνθρωπος με άνοια να συναινέσει στο σεξ;
THE LIFO TEAM
Στην Όπερα της Βιέννης, η αυλαία είναι μια έκθεση 176 τετραγωνικών μέτρων

Πολιτισμός / Στην Όπερα της Βιέννης, η αυλαία είναι μια έκθεση 176 τετραγωνικών μέτρων

Από το 1998, ένας διαφορετικός καλλιτέχνης καταλαμβάνει κάθε σεζόν την τεράστια πυράντοχη αυλαία της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Η φετινή, 29η εκδοχή φέρει την υπογραφή του Αυστριακού ζωγράφου Χέρμπερτ Μπραντλ.
THE LIFO TEAM
THE DREAMERS ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΗΓΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ

Πολιτισμός / Ο Κωνσταντίνος Ρήγος σκηνοθετεί το «The Dreamers» - Εικόνες από τις πρόβες

Ο γνωστός σκηνοθέτης ανεβάζει την παράσταση «The Dreamers», την ερωτική ιστορία ενηλικίωσης που συνδέθηκε με τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, σε μία θεατρική μεταφορά που θα παρουσιαστεί για λίγες μόνο παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο
THE LIFO TEAM
«Do You Love Me»: Η Λάνα Ντάχερ έψαξε 20.000 πηγές για να ξαναβρεί τη μνήμη του Λιβάνου

Πολιτισμός / Η Λάνα Ντάχερ φέρνει στη Στέγη μια ερωτική επιστολή προς τη Βηρυτό

Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Do You Love Me» κάνει ελληνική πρεμιέρα στις 2 Οκτωβρίου, φέρνοντας στη Στέγη 70 χρόνια οπτικοακουστικής μνήμης του Λιβάνου. Μετά την προβολή, η Λάνα Ντάχερ θα συνομιλήσει με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου.
THE LIFO TEAM
Από τον Ιππόδρομο στα καφενεία: 1.600 χρόνια Κωνσταντινούπολης στο V&A

Πολιτισμός / Από την Κωνσταντινούπολη στην Ιστανμπούλ: Μια πόλη, δυο αυτοκρατορίες, στο V&A

Βυζαντινά κοσμήματα, χειρόγραφα, οθωμανικές πομπές και αντικείμενα καθημερινής ζωής συναντιούνται στη νέα έκθεση του V&A, που ανοίγει στις 7 Νοεμβρίου και διατρέχει 1.600 χρόνια ιστορίας της Κωνσταντινούπολης.
THE LIFO TEAM
CHECK ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Στην Σκιάθο με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για μια νέα «Φόνισσα»

Μουσική / Στη Σκιάθο με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για μια νέα «Φόνισσα»

Βρεθήκαμε στο νησί του Παπαδιαμάντη για την παγκόσμια πρεμιέρα του μελοδράματος «Η Φόνισσα», σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη να ερμηνεύει όλα τα πρόσωπα του έργου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Κάιλι Μινόγκ δεν είχε ποτέ ένα μόνο στιλ κι αυτό ήταν το μεγάλο της όπλο

Πολιτισμός / Η Κάιλι Μινόγκ δεν είχε ποτέ ένα μόνο στιλ κι αυτό ήταν το μεγάλο της όπλο

Ένα νέο βιβλίο διαβάζει τη σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών καριέρα της Κάιλι Μινόγκ μέσα από τα ρούχα της. Από τον Τζον Γκαλιάνο και το κοστούμι Paul Smith μέχρι τη λευκή ολόσωμη φόρμα του Can’t Get You Out of My Head, η μόδα έγινε για εκείνη τρόπος να ξανασυστήνεται κάθε φορά στο κοινό.
THE LIFO TEAM