Ευρώπη: Η Βρετανία και η Γαλλία προετοιμάζονται για νέο κύμα καύσωνα

ΕΥΡΩΠΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Η Ευρώπη και συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία προετοιμάζονται για το πέμπτο κύμα καύσωνα της φετινής περιόδου, σε μια παρατεταμένη περίοδο ακραίων θερμοκρασιών, που από τον Μάιο έχουν προκαλέσει σημαντική άνοδο του υδραργύρου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας, Météo-France, προειδοποιεί για θερμοκρασίες που αναμένεται να πλησιάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου από την Τρίτη και μετά στη νοτιοανατολική Γαλλία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ίδια ώρα, θα τεθεί από την Τρίτη σε ισχύ πορτοκαλί προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία στο μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας, καθώς οι θερμοκρασίες προβλέπεται να φτάσουν τους 36 βαθμούς Κελσίου αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ευρώπη: Οι ακραίες θερμοκρασίες ξεκίνησαν τον Μάϊο

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι ακραίες θερμοκρασίες άρχισαν από τον Μάιο και έχουν συμβάλει στην εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών, στην παρατεταμένη ξηρασία και στην καταγραφή νέων εθνικών ρεκόρ θερμοκρασίας, ενώ εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους που συνδέονται με τον καύσωνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2026 είναι μέχρι στιγμής το τρίτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, μετά το 2024 και το 2025, σύμφωνα με τα κλιματικά στατιστικά στοιχεία. Ωστόσο, το 2026 έχει ακόμη χρόνο για να καλύψει τη διαφορά. Εξαιτίας του συνδυασμού της επιταχυνόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και ενός ιδιαίτερα ισχυρού φαινομένου El Niño – της περιοδικής θέρμανσης τμημάτων του Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία προκαλεί μεταβολές στις θερμοκρασίες σε ολόκληρο τον κόσμο – αυξάνονται οι πιθανότητες μέχρι το τέλος του έτους το 2026 να εξελιχθεί στο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με επιστήμονες.

Τον Ιούλιο καταγράφηκε η υψηλότερη μέση θερμοκρασία επιφάνειας της θάλασσας

Ο περασμένος μήνας κατέγραψε την υψηλότερη μέση θερμοκρασία επιφάνειας της θάλασσας που έχει καταγραφεί ποτέ για μήνα Ιούλιο στους ωκεανούς εκτός των πολικών περιοχών, δηλαδή στους ωκεανούς που δεν καλύπτονται από εποχικό θαλάσσιο πάγο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία κλιματικής παρακολούθησης Copernicus.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, το ρεκόρ αυτό οφειλόταν εν μέρει στην ανάπτυξη συνθηκών El Niño στον ισημερινό Ειρηνικό. Η νέα μέση θερμοκρασία-ρεκόρ για τον Ιούλιο ανήλθε στους 20,96 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 20,89 βαθμών Κελσίου που είχε καταγραφεί το 2023.

Ωστόσο, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια τον περασμένο μήνα ήταν 16,90 βαθμοί Κελσίου, καθιστώντας τον Ιούλιο του 2026 τον δεύτερο θερμότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί ποτέ, μαζί με τον Ιούλιο του 2024, σύμφωνα με το Copernicus.

Με πληροφορίες από AP News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΗΕ

Διεθνή / Μήνυμα Ερντογάν από τον ΟΗΕ για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο: Τι είπε για το Κυπριακό

«Επιθυμία μας είναι τα υφιστάμενα ζητήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να επιλυθούν στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΛΟΥΛΑ ΟΗΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Διεθνή / Επίθεση Λούλα στον ΟΗΕ: «Η αξιοπιστία του δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλή» - Προειδοποίηση για ξένη παρέμβαση στις εκλογές

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατήγγειλε την «παράλυση» του Συμβουλίου Ασφαλείας και ζήτησε να ανακτήσει ο ΟΗΕ τον ρόλο του ως «δύναμη για την ειρήνη»
THE LIFO TEAM
ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΚΑΤΑ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Νετανιάχου κατά Μαμντάνι: «Ντροπή σου που υποστηρίζεις τα τρομοκρατικά τέρατα της Χαμάς»

Το αεροσκάφος του Νετανιάχου θα προσγειωθεί στο Νιου Τζέρσεϊ αντί για τη Νέα Υόρκη λόγω ανησυχιών για τον Μαμντάνι, ενόψει της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
THE LIFO TEAM
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε πει στον αδελφό της: «Ο Κάρολος είναι ερωτευμένος με τον προσωπικό του υπηρέτη»

Διεθνή / Η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε πει στον αδελφό της: «Ο Κάρολος είναι ερωτευμένος με τον προσωπικό του υπηρέτη»

Ο Τσαρλς Σπένσερ γράφει στο νέο του βιβλίο ότι η αδελφή του τού είπε τη φράση σε γεύμα στο Λονδίνο, την περίοδο που του ανακοίνωνε ότι ο γάμος της τελείωνε. Σε νέα συνέντευξή του επιμένει ότι θυμάται ακριβώς τα λόγια της
THE LIFO TEAM