Νόμπελ Ειρήνης: Υποψίες ψηφιακής κατασκοπείας πίσω από την πρόωρη διαρροή του ονόματος της νικήτριας

ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ εκτιμά ότι ψηφιακή κατασκοπεία ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από την πρόωρη αποκάλυψη του ονόματος της νικήτριας του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2025, αρκετές ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο μόνιμος γραμματέας της Επιτροπής, δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για την παραβίαση ούτε με ποιον ακριβώς τρόπο έγινε. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι «ο ψηφιακός τομέας παραμένει ο βασικός ύποπτος».

Η υπόθεση άρχισε να προκαλεί ερωτήματα στις 10 Οκτωβρίου, όταν τα στοιχήματα υπέρ της επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, εκτοξεύτηκαν λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του βραβείου. Το συνολικό ποσό των στοιχημάτων έφτασε τα 2,2 εκατομμύρια δολάρια, παρότι το όνομά της δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως ούτε από ειδικούς ούτε από τα μέσα ενημέρωσης.

Στην έρευνα συμμετείχε και μία από τις τρεις υπηρεσίες πληροφοριών της Νορβηγίας, εξετάζοντας το ενδεχόμενο είτε εσωτερικής διαρροής είτε οργανωμένης κατασκοπείας από άτομο ή κρατική οντότητα.

Νόμπελ Ειρήνης: Άγνωστο ποιος απέκτησε πρόσβαση στην πληροφορία

Μέχρι στιγμής, πάντως, παραμένει άγνωστο ποιος και πώς κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στην πληροφορία.

Η Επιτροπή δεν μπορεί να αποκλείσει αν το κίνητρο πίσω από τη διαρροή ήταν το οικονομικό όφελος μέσω στοιχηματισμού ή η υπονόμευση της αξιοπιστίας του θεσμού. Όπως τονίζεται, προτεραιότητα πλέον αποτελεί η ενίσχυση των μηχανισμών ασφαλείας ώστε να αποτραπούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον.

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της κατά της δικτατορίας στη Βενεζουέλα. Όταν παρέλαβε το βραβείο, το αφιέρωσε -μεταξύ άλλων- στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο το προσέφερε αργότερα.

Η Νορβηγική Επιτροπή είχε ξεκαθαρίσει τότε ότι το Νόμπελ παραμένει συνδεδεμένο αποκλειστικά με το πρόσωπο ή τον οργανισμό που ανακηρύσσεται νικητής.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΑΝΤ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΧΟΥΘΙ

Διεθνή / Σαουδική Αραβία: Ο συνασπισμός υπό το Ριάντ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε βαλλιστικούς πυραύλους των Χούθι

Η Πολιτική Προστασία της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε για σύντομο χρονικό διάστημα προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους για ενδεχόμενο κίνδυνο στις πόλεις Ταΐφ και Γιανμπού
THE LIFO TEAM
ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΛΠΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΒΟΥΤΣΙΤΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Διεθνή / Εκλογές στη Σερβία: Στις κάλπες αύριο εκατομμύρια ψηφοφόροι – Ο Βούτσιτς απέναντι στο φοιτητικό κίνημα

Οι εν λόγω εκλογές θεωρούνται μία από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις στη σύγχρονη ιστορία της Σερβίας, καθώς λαμβάνουν μορφή άτυπου δημοψηφίσματος
THE LIFO TEAM
ΦΩΤΙΑ ΧΙΤΛΕΡ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΣΑΓΕΡΙ

Διεθνή / Γερμανία: Στις φλόγες επί 14 ώρες η τσαγερί του Χίτλερ - Μία σύλληψη για εμπρησμό

Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει τη «Φωλιά του Αετού», το ορεινό πανδοχείο στο Μπερχτεσγκάντεν της Βαυαρίας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως τσαγερί από τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τη ναζιστική περίοδο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ

Διεθνή / Ανάλυση Reuters: Το Ισραήλ μπορεί να αλλάξει ηγέτη αλλά όχι στάση απέναντι στο Ιράν

Στην εκλογική αναμέτρηση τίθενται αντιμέτωποι το δεξιό «Λικούντ» του Νετανιάχου με τους υπερεθνικιστές συμμάχους του και η αντιπολίτευση υπό το κόμμα «Γιασάρ» του πρώην αρχηγού του στρατού Γκάντι Άιζενκοτ
THE LIFO TEAM
Έβαλαν με AI τη σύζυγο του Σάντσεθ να «ομολογεί» — Δικαστική προσφυγή στην Ισπανία

Διεθνή / Έβαλαν με AI τη σύζυγο του Σάντσεθ να «ομολογεί» — Δικαστική προσφυγή στην Ισπανία

Το Λαϊκό Κόμμα δημοσίευσε βίντεο με ψεύτικες «ομολογίες» προσώπων που συνδέονται με τους Σοσιαλιστές. Μία από τις γυναίκες που εμφανίζονται σε αυτό ζητά την απόσυρσή του.
THE LIFO TEAM