Ο Διονυσάκης, το νέο μαγειρείο στη Δάφνη, που κατάφερε σε ελάχιστους μήνες να γίνει σημείο αναφοράς, σου δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας από την πρώτη στιγμή που περνάς την πόρτα του.

 

Μπροστά σου μια μεγάλη βιτρίνα γεμάτη με φρεσκομαγειρεμένα φαγητά, πίσω μια ανοιχτή κουζίνα που βουίζει από κατσαρόλες και φούρνους, και γύρω μια μικρή σάλα με βυσσινί τοίχους και ξύλινα τραπεζάκια. Το πάσο μπροστά από την μεγάλη κουζίνα γεμάτο από όρθιους πελάτες που επιλέγουν το φαγητό που θα δοκιμάσουν είτε εκεί είτε στο σπίτι τους. Στον ημι-πεζόδρομο τα τραπέζια γεμίζουν φοιτητές της απέναντι Γυμναστικής Ακαδημίας, οικογένειες και γείτονες που γνωρίζουν πλέον καλά πως εδώ θα φάνε νόστιμα και χορταστικά.

 

σδφγ
Φώτο.: Θάλεια Ιωάννου/ LiFO
σδφγ
Φώτο.: Θάλεια Ιωάννου/ LiFO
 

 

Η φιλοσοφία του Διονυσάκη είναι απλή και ξεκάθαρη: σπιτικό φαγητό που μαγειρεύεται στ’ αλήθεια. Το μενού αλλάζει καθημερινά, όπως στο σπίτι, αλλά υπάρχουν και μερικά σταθερά πιάτα που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της κουζίνας: οι αφράτες πολπέτες, το μοσχάρι σάρτσα και τα αυγά σάρτσα. Το λάδι είναι αποκλειστικά ζακυνθινό, «το καλύτερο της Ελλάδας» όπως λέει ο Νικόλας, και η πρώτη ύλη αντιμετωπίζεται με σεβασμό.

 

σδφγ
Φώτο.: Θάλεια Ιωάννου/ LiFO
σδφγ
Φώτο.: Θάλεια Ιωάννου/ LiFO
 

 

Εδώ πυρήνας είναι η κουζίνα της Ζακύνθου. Δυνατές γεύσεις, πλούσιες σάλτσες και ξίδι, και φυσικά το διάσημο λαδοτύρι Ζακύνθου. Η σάρτσα – πυκνή σάλτσα ντομάτας με σκόρδο, ξίδι και τυρί – είναι το μεγάλο «μυστικό» και το κοινό νήμα που ενώνει τα περισσότερα πιάτα. Πολπέτες που βγαίνουν είτε στο φούρνο είτε στο τηγάνι, μοσχάρι σιγομαγειρεμένο μέχρι να λιώνει, κουνέλι ή κοτόπουλο σάρτσα, αλλά και πιο ιδιαίτερες προτάσεις όπως το αυγολέμονοπηχτό σαν κρέμα, με τριμμένο τυρί από πάνω.

 

Στο τραπέζι μπορείς να βρεις τα παραγιομιστά, πανσέτα ή κοτόπουλο γεμισμένο με φρυγανιά, σκόρδο, τυριά και κρεμμύδι, που ψήνεται ώστε η γέμιση να ξεχειλίζει. Και πάντα κάπου κοντά, η φρυγανιά – το πιο χαρακτηριστικό γλυκό του νησιού, με σιρόπι, κρέμα, σαντιγί και καρύδια.

 

σδφγ
Φώτο.: Θάλεια Ιωάννου/ LiFO
σδφγ
Φώτο.: Θάλεια Ιωάννου/ LiFO
 

 

Η εμπειρία ολοκληρώνεται με τα τυριά της Ζακύνθουπαλαιωμένο λαδοτύρι, φρέσκο «νιο», γραβιέρα και πρέντζα – που συνοδεύονται με το χειροποίητο ζυμωτό ψωμί αργής ωρίμανσης του Νικόλα. Ένα τραπέζι που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και σε μια πιο «ήπια» εκδοχή της ζακυνθινής κουζίνας, προσαρμοσμένη στις γεύσεις του σήμερα.

 

σδφγ
Φώτο.: Θάλεια Ιωάννου/ LiFO
σδφγ
Φώτο.: Θάλεια Ιωάννου/ LiFO
 

 

Πίσω από τον Διονυσάκη βρίσκονται τα αδέλφια Νικόλας και Διονύσης Κόκκαλης. Μεγάλωσαν μέσα στις κουζίνες και τις μαρμίτες των οικογενειακών εστιατορίων στη Ζάκυνθο, όπου έμαθαν να αγαπούν τη μεσογειακή κουζίνα με ιταλικές και ενετικές επιρροές.

 

Στην Αθήνα έκαναν πρώτα το βήμα με το Big Nick – ένα burgerάδικο που έφερε νέο αέρα στο street food και έγινε γρήγορα σημείο αναφοράς. Με τον Διονυσάκη όμως επιστρέφουν εκεί που ξεκίνησαν όλα: στη μαγειρική των ριζών τους, στο σπιτικό φαγητό που δεν χρειάζεται εξηγήσεις. 

 

σδφγ
Φώτο.: Θάλεια Ιωάννου/ LiFO
σδφγ
Φώτο.: Θάλεια Ιωάννου/ LiFO
 

 

Η δουλειά μοιράζεται αυθόρμητα: μια εβδομάδα μαγειρεύει ο Νικόλας, την επόμενη ο Διονύσης. Έτσι, το μενού έχει πάντα κάτι ζωντανό, κάτι που φέρνει την προσωπική σφραγίδα του καθενός.

 

Γιατί ο Διονυσάκης είναι τελικά κάτι περισσότερο από ένα μαγειρείο. Είναι μια προσπάθεια δύο αδελφών να μεταφέρουν στο αθηναϊκό κοινό τις γεύσεις της παιδικής τους ηλικίας στη Ζάκυνθο – με πίστη στην πρώτη ύλη, στο ελαιόλαδο και στη δύναμη της απλότητας.

 

Διονυσάκης

Εθνικής Αντιστάσεως 50, Δάφνη

Τηλ. 210 9713037

Οδηγός Γεύσης