Η χορογράφος Λίντα Καπετανέα στο τιμόνι της ΚΣΟΤ

Η χορογράφος Λίντα Καπετανέα στο τιμόνι της ΚΣΟΤ Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα σύγχρονου χορού Λίντα Καπετανέα αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης μετά την παραίτηση του Δάφνι Κόκκινου που ήταν στο τιμόνι της σχολής από το 2020.

Η Λίντα Καπετανέα, απόφοιτος και η ίδια της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, αναλαμβάνει τη θέση μετά από την επταετή θητεία της ως καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, θέση από την οποία αποχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Η Λίντα Καπετανέα, με σχεδόν τρεις δεκαετίες στον χορό, ανακοίνωσε από τους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media την ανάληψη της θέσης, γράφοντας: 

«Μια νέα πρόκληση, μια μεγάλη τιμή: αναλαμβάνω τη Διεύθυνση της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. 

Ευχαριστώ θερμά το ΔΣ και τον Δάφνι Κόκκινο για την πρόταση και την εμπιστοσύνη τους. 

Να έχουμε μια δημιουργική χρονιά!»

Η Λίντα Καπετανέα, που διαδέχεται τον επί σειρά ετών χορευτή και βοηθό της Πίνα Μπάους και μέχρι σήμερα διευθυντή προβών του διάσημου χοροθεάτρου του Βούπερταλ, Δάφνι Κόκκινο, μετά την αποφοίτησή της από την ΚΣΟΤ συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Νέα Υόρκη ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Από το 2002 έως το 2006, ήταν μέλος της ομάδας ULTIMA VEZ του Wim Vandekeybus, συμμετέχοντας στις παραστάσεις «Blush», «Sonic Boom» και «Pure» και στις ταινίες χορού «Blush» και «Here After». 

Το 2007 ίδρυσε μαζί με τον Γιόζεφ Φρούτσεκ την ομάδα Rootlessroot, με την οποία έχουν παρουσιάσει 24 έργα σε πάνω από 30 χώρες του κόσμου (Ευρώπη, Ασία, Β. Αμερική) αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις. Μαζί με τον Γιόζεφ Φρούτσεκ έχουν αναπτύξει, επίσης, την τεχνική Fighting Monkey Practice, την οποία διδάσκουν σε διακεκριμένες σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Από το 2006 μέχρι 2012 υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. 

Η Λίντα Καπετανέα με τη θητεία της στο φεστιβάλ Καλαμάτας έδωσε στον θεσμό έναν αέρα εξωστρέφειας και πνοή στην πόλη, με εκδηλώσεις καθημερινά στην πλατεία της, ενώ ενέταξε όλες τις μορφές σύγχρονου χορού στο πρόγραμμά της. 

«Χωρίς περιττές σπατάλες και πολυτέλειες, με προτεραιότητα στο καλό όνομα του φεστιβάλ και στις πολύ βασικές ανάγκες και ελλείψεις του, αποχωρώ γνωρίζοντας ότι έκανα το καλύτερο για τον μοναδικό αυτό θεσμό. Όχι μόνο για τα αντικειμενικά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζετε, αλλά και για το γεγονός ότι η δική μου προσπάθεια, μαζί με την προσπάθεια της μικρής μου ομάδας, ξεπέρασε το 100%. Η αγάπη μου για αυτό που κάνω είναι ανεξάντλητη και η πίστη όλων μας ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε ό,τι σχεδιάσαμε ήταν δεδομένη» είχε δηλώσει όταν δεν ανανεώθηκε η σύμβασή της.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Πολιτισμός / Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Η επιτροπή σημείωσε ότι ο Κρασναχορκάι βραβεύεται «για τη μαγνητική, εκτενή πρόζα του που με υπομονετική ένταση και φιλοσοφική οξύτητα αποκαλύπτει το χάος, την ειρωνεία και τη μοναξιά του ανθρώπινου πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM