Ταϊβάν: «Η Κίνα προετοιμάζεται για εισβολή» – Πολεμικές ασκήσεις και ανησυχία για την υποστήριξη των ΗΠΑ

Η Ταϊβάν σε συναγερμό: «Η Κίνα προετοιμάζεται για εισβολή» – Πολεμικές ασκήσεις και ανησυχία για την υποστήριξη των ΗΠΑ Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Πενγκού στην Ταϊβάν, εκρήξεις και συναγερμοί σπάνε τη σιωπή. Δεν πρόκειται όμως για πραγματική επίθεση — είναι μέρος πανεθνικών στρατιωτικών ασκήσεων για να ελεγχθεί η πολιτική και πολιτική ετοιμότητα του νησιού απέναντι σε ένα ενδεχόμενο πόλεμο.

Το ερώτημα είναι απλό και κρίσιμο: Είναι έτοιμος ο λαός της Ταϊβάν για σύγκρουση με την Κίνα;

Το αρχιπέλαγος Πενγκού, μόλις 50 χλμ. δυτικά από το κύριο νησί της Ταϊβάν, θα μπορούσε να αποτελέσει εύκολο και πρώιμο στόχο σε ενδεχόμενη σύγκρουση — και γι’ αυτό η προετοιμασία είναι ζωτικής σημασίας.

Όμως, ακόμα και κυβερνητικοί παρατηρητές εκφράζουν ανησυχία για την ανεπαρκή οργάνωση. «Θα περιμένουν 7.000 άνθρωποι και δεν θα πάρουν τίποτα», προειδοποιεί ανώτερος αξιωματούχος σε σημείο διανομής τροφίμων.

Ταϊβάν: «Η Κίνα προετοιμάζεται να εισβάλει»

Η απειλή δεν είναι υποθετική. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Wu Chihchung, δηλώνει ξεκάθαρα: «Ο πληθυσμός δεν πρέπει να είναι αφελής όπως στο παρελθόν. Η Κίνα προετοιμάζεται να εισβάλει».

Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας και έντασης στο Στενό της Ταϊβάν. Ο νέος πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε έχει υιοθετήσει πιο δυναμική στάση, που προκαλεί αντιδράσεις στο Πεκίνο.

Ο ίδιος ο Λάι έχει χαρακτηρίσει την Κίνα «ξένη εχθρική δύναμη» και έχει επαναφέρει στρατοδικεία, απελάσει φιλοκινεζικούς influencers και τετραπλασιάσει τις συλλήψεις για κατασκοπεία.

Την ίδια ώρα, η Κίνα εφαρμόζει καθημερινές πιέσεις με στρατιωτικές ασκήσεις, παραβιάσεις και ύποπτα πλοία χωρίς διακριτικά που περνούν τη διαχωριστική γραμμή στο στενό. Οι ψαράδες στο Πενγκού δηλώνουν τρομοκρατημένοι. «Παλιά πηγαίναμε στην Κίνα, τώρα φοβόμαστε να ψαρέψουμε στα δικά μας νερά», λέει ο επικεφαλής της τοπικής αλιευτικής ένωσης.

Ερευνητικά κέντρα στην Ταϊβάν αναφέρουν 30 παραβιάσεις από πλοία χωρίς ονομασία ή εγγραφή, που δρουν ως «παραστρατιωτικές δυνάμεις». Η Κίνα, από την πλευρά της, αρνείται τις κατηγορίες και επιμένει πως οι ενέργειες αυτές είναι «αναγκαία μέτρα προστασίας της εθνικής κυριαρχίας».

Οι ΗΠΑ, ο Τραμπ και η κρίσιμη στήριξη

Ο Ντόναλντ Τραμπ, με την επιστροφή του, έχει δηλώσει πως η Ταϊβάν «κλέβει» τη βιομηχανία μικροτσίπ των ΗΠΑ και έχει επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς 32% (που έχουν προσωρινά «παγώσει»).

Στην Ταϊβάν υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για το κατά πόσο μπορούν να βασιστούν πλέον στην υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια κρίση.

Πάντως, ο τεχνολογικός κολοσσός TSMC ανακοίνωσε επενδύσεις $100 δισ. για εργοστάσια στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια διατήρησης των δεσμών. «Χωρίς ταϊβανέζικα τσιπ, ο Τραμπ δεν μπορεί να κάνει την Αμερική ξανά μεγάλη», σχολιάζει δηκτικά ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Ταϊβάν: Άμυνα α λα Ουκρανία, αλλά όχι επαρκής

Η Ταϊβάν προσπαθεί να ενισχύσει την άμυνά της με μη επανδρωμένα συστήματα και ασύμμετρες τακτικές, εμπνευσμένη από την Ουκρανία. Ωστόσο, η παραγωγή drones είναι στο 5% του επιθυμητού στόχου για το 2028.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Thunder Tiger, Gene Su, δηλώνει: «Η Ουκρανία ήταν το καμπανάκι. Προσπαθούμε, αλλά ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι».

Η Κίνα κατηγορεί την κυβέρνηση Λάι ως «αποσχιστική δύναμη» και τονίζει πως το ζήτημα της Ταϊβάν είναι «αποκλειστικά εσωτερικό θέμα». Ο ίδιος ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φέρεται να έχει ζητήσει από τον στρατό να είναι έτοιμος για εισβολή μέχρι το 2027. Παρότι η διατήρηση του status quo έχει διασφαλίσει σχετική ειρήνη επί δεκαετίες, η εύθραυστη ισορροπία δείχνει πιο απειλούμενη από ποτέ.

Με πληροφορίες από Sky News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Αγρότες υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM