Βραζιλία: Ενοχή Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος ζητούν οι εισαγγελείς

ΜΠΟΛΣΟΝΑΡΟΥ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ Facebook Twitter
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου/ ΕΡΑ
0

Να καταδικάσει τον πρώην πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου για τις κατηγορίες της απόπειρας πραξικοπήματος και της «ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης» ζήτησαν σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας.

Στο πλαίσιο της δίκης του που προκάλεσε διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και έπειτα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, οι εισαγγελείς παρουσίασαν τη θέση τους, σύμφωνα με την οποία ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος και επτά πρώην συνεργάτες του επιχείρησαν να διασφαλίσουν ότι θα παρέμεναν στην εξουσία «μέσω προσπαθειών βίαιης διασάλευσης της δημοκρατικής τάξης», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Ο Μπολσονάρου κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 40 ετών. Φέρεται ότι ήταν «ο ηγέτης εγκληματικής οργάνωσης» που συνωμότησε ώστε να παραμείνει στην εξουσία, όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2022, τις οποίες κέρδισε ο υποψήφιος της αριστεράς και νυν πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο γενικός εισαγγελέας σημείωσε ότι έχει αποδειχθεί η εμπλοκή των κατηγορουμένων στα όσα συνέβησαν τότε και τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να καταδικαστούν (…) για ένοπλη εγκληματική οργάνωση (…) απόπειρα κατάργησης του δημοκρατικού κράτους (…) πραξικόπημα» και για άλλα αδικήματα, σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσια περιουσία.

Η τύχη του πρώην προέδρου και των συγκατηγορουμένων του είναι πλέον στα χέρια του δικαστή Αλεξάντρ ντε Μοράες, τον οποίο οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις, λόγω των αποφάσεων που έχει λάβει σε βάρος αμερικανικών ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η δίκη Μπολσονάρου προκάλεσε την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στενού συμμάχου του, ο οποίος κατηγόρησε τη Βραζιλία για «κυνήγι μαγισσών» και προανήγγειλε ότι θα της επιβάλει δασμούς ύψους 50% από την 1η Αυγούστου.

Ο ίδιος ο Μπολσονάρου δηλώνει αθώος και «διωκόμενος», ωστόσο ενώπιον του Δικαστηρίου παραδέχτηκε ότι εξέτασε την πιθανότητα να προσφύγει σε μια «συνταγματική διάταξη» για να εμποδίσει την ορκωμοσία του Λούλα. Υποστηρίζει επίσης ότι είναι θύμα «πολιτικής δίωξης» με στόχο να τον εμποδίσουν να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2026, μολονότι έχει στερηθεί το δικαίωμα αυτό μέχρι το 2030 εξαιτίας μιας άλλης υπόθεσης, για διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με το εκλογικό σύστημα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλικός φωτογράφος μοιράζεται την αγαπημένη του φωτογραφία, με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ σε μια αυθόρμητη στιγμή

Διεθνή / Βασιλικός φωτογράφος αποκαλύπτει σπάνιο αυθόρμητο «κλικ» του πρίγκιπα Ουίλιαμ με τα παιδιά του

«Ήταν πραγματικό προνόμιο να φωτογραφίζω τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας τα τελευταία δύο χρόνια και αυτή ίσως είναι η αγαπημένη μου λήψη μέχρι σήμερα», έγραψε σε ανάρτησή του ο φωτογράφος Josh Shinner
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν πως εάν χρειαστεί οι ΗΠΑ θα «διασώσουν» τους διαδηλωτές της χώρας

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν πως εάν χρειαστεί οι ΗΠΑ θα «διασώσουν» τους διαδηλωτές της χώρας

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι Ιρανοί πολίτες διαμαρτύρονται για την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας τους - Εχθές υπήρξαν αναφορές για τουλάχιστον 6 νεκρούς
THE LIFO TEAM
Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τον Τραμπ για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών

Διεθνή / Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να μιλήσει με τον Τραμπ για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών

Ο Μαδούρο απέφυγε να σχολιάσει τη φερόμενη επίθεση των ΗΠΑ σε περιοχή πρόσδεσης σκαφών στη Βενεζουέλα, την οποία, σύμφωνα με τον Τραμπ, χρησιμοποιούσαν τα καρτέλ ναρκωτικών
THE LIFO TEAM