Ο Γεράσιμος Μιχελής είχε τη νόσο του κινητικού νευρώνα, αποκάλυψε ο Μιχάλης Οικονόμου

Ο Γεράσιμος Μιχελής είχε τη νόσο του κινητικού νευρώνα, αποκάλυψε ο Μιχάλης Οικονόμου Facebook Twitter
0

Ο Γεράσιμος Μιχελής είχε τη νόσο του κινητικού νευρώνα, ALS, όπως αποκάλυψε σε ανάρτησή του, ο ηθοποιός, Μιχάλης Οικονόμου.

Μερικές ώρες αφότου γνωστοποιήθηκε ο θάνατος του ηθοποιού σε ηλικία 60 ετών, ο Μιχάλης Οικονόμου αποχαιρέτησε με ένα μακροσκελές μήνυμα τον «τύπο με τα μαύρα», τον «κακό» που αγάπησε το κοινό του «Παρά Πέντε», συνάδελφό του και ποιητή.

Στη δημοσίευση που έκανε, μοιράστηκε κοινές τους φωτογραφίες από συνεργασίες τους και αποκάλυψε την ασθένεια, την οποία ο Γεράσιμος Μιχελής αντιμετώπιζε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα τελευταία χρόνια.

«Καλό ταξίδι αδερφέ μου Γεράσιμε, πέτα στο φως!

Με τον Γεράσιμο Μιχελή δουλέψαμε μαζί στον Ξένο του Καμύ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη, και στο θέατρο στο ραδιόφωνο στον Οικοδιδάσκαλο του φεστιβάλ Αθηνών το 2017, ξαναβρεθήκαμε στην εκδήλωση για τη Γαλιλαία στο Μέγαρο το 2019, αλλά -κυρίως - μας άρεσε να αποκαλούμε ο ένας τον άλλο, πνευματικά αδέρφια. Από τη στιγμή που διαγνώστηκε με τη τρομερή νόσο του κινητικού νευρώνα στράφηκε όμως ακόμα πιο βαθιά στην ποίησή του, ατενίζοντας ήδη με μια ελπιδοφόρα ευχαριστία τον ουρανό» έγραψε ο Μιχάλης Οικονόμου.

Νωρίτερα, η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά, ανήρτησε πληροφορίες για την κηδεία του ηθοποιού, στην οποία αναφέρθηκε και ο φίλος του, Μιχάλης Οικονόμου, γράφοντας: «Για τον αγαπημένο μας Γεράσιμο, η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά, στην Πλάκα, την Παρασκευή, 18 Ιουλίου, στις 11.30. Η ταφή, στο Τρίτο Νεκροταφείο, στις 13.00».

Το ALS, συντομογραφία για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, σύμφωνα με την Ένωση ALS. Το ALS επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα, ή τους κινητικούς νευρώνες, που ελέγχουν τις εκούσιες μυϊκές κινήσεις. Οι πάσχοντες μπορεί να χάσουν τον έλεγχο των μυών και την ικανότητα να «μιλούν, να τρώνε, να κινούνται και να αναπνέουν», καθώς οι κινητικοί νευρώνες αρχίζουν να εκφυλίζονται, σύμφωνα με την Ένωση ALS. 

Η Ένωση ALS αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται μεταξύ 40 και 70 ετών, αν και το ALS μπορεί να εμφανιστεί σε νεότερα άτομα. Δεν υπάρχει θεραπεία που να επιβραδύνει την εξέλιξη. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, δηλώνουν ότι πρόσφατες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι έως και 30.000 άνθρωποι στη χώρα μπορεί να ζουν με ALS.

Είναι η νόσος την οποία αντιμετώπιζε ο Στίβεν Χόκινγκ και πρόσφατα, αποκάλυψε ότι με αυτή έχει διαγνωστεί, ο «δρ Σλόαν» του Grey's Anatomy, Έρικ Ντέιν.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ Bernard-Henri Lévy

Πολιτισμός / Γαλλία: Πάνω από 100 συγγραφείς εγκαταλείπουν ιστορικό εκδοτικό οίκο λόγω του ακροδεξιού ιδιοκτήτη

Στην πρωτοφανή αυτή μαζική αποχώρηση συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy και η φεμινίστρια συγγραφέας Virginie Despentes
THE LIFO TEAM
ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Η φετινή θεματική «Διαπραγμάτευση, όχι Συμβιβασμός. Ο Σχεδιασμός ως Διάλογος ανάμεσα στη Γη, την Τεχνολογία και τον Άνθρωπο» μας καλεί να επανεξετάσουμε την αρχιτεκτονική ως συνεχή διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε πολλαπλούς συντελεστές.
THE LIFO TEAM
Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Πολιτισμός / Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, το αρχείο με τα 1.200 ρούχα της Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο δεν φωτίζει απλώς τη «fashion πλευρά» της. Φέρνει ξανά μπροστά μια γυναίκα που έκανε τη φόρμα τρόπο παρουσίας και ξανανοίγει ένα γνώριμο ερώτημα: πόσες γυναίκες αρχίζουν να διαβάζονται ως πρόβλημα τη στιγμή ακριβώς που σταματούν να μικραίνουν τον εαυτό τους;
THE LIFO TEAM
Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Πολιτισμός / Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Λίγες μέρες πριν από τα 80ά γενέθλιά του στις 22 Απριλίου, ο Τζον Γουότερς παρουσίασε στο Μπέρκλεϊ τη νέα του παράσταση, επιστρέφοντας στη σκηνή με το ίδιο πνεύμα τρας, χιούμορ και ανυπακοής που τον έκανε εμβληματική μορφή της αμερικανικής αντικουλτούρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Η Μπλάνσετ αναλαμβάνει τον ρόλο της Μάρθα Στιούαρτ στο biopic «Good Thing», με τη Janicza Bravo του «Zola» στη σκηνοθεσία. Ο τίτλος παραπέμπει στη γνωστή φράση-σήμα κατατεθέν της Στιούαρτ, «It’s a good thing»
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Πολιτισμός / Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Ανάμεσα σε σκιές, νέα πρόσωπα και την υπόσχεση της ελευθερίας πάνω στην πίστα, η Μαντόνα ανακοίνωσε το «Confessions on a Dance Floor: Part II», το νέο της άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 3 Ιουλίου από τη Warner Records.
THE LIFO TEAM
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Πιστοποιούνται τα αρχαιολογικά μουσεία Αβδήρων και Αλεξανδρούπολης

Η διαδικασία πιστοποίησης ξεκίνησε, το 2024, με τη διενέργεια αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια και συνεχίστηκε με την εκπόνηση και την υλοποίηση εξατομικευμένων προγραμμάτων αναβάθμισης για κάθε μουσείο
THE LIFO TEAM
Στα 93 της, η Τζόαν Σεμέλ ζωγραφίζει ακόμη το γυμνό σώμα της χωρίς καμία ντροπή

Πολιτισμός / Δεν ήθελα ιδανικό σώμα, ήθελα αληθινό: Η Τζόαν Σεμέλ στα 93 της

Η αμερικανίδα ζωγράφος Τζόαν Σεμέλ, που σόκαρε τον κόσμο της τέχνης τη δεκαετία του 1970 ζωγραφίζοντας το δικό της γυμνό σώμα, επιστρέφει φέτος στο προσκήνιο με τη νέα έκθεση Continuities σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τιμάται με μεγάλη αναδρομική στο Jewish Museum.
THE LIFO TEAM
Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Πολιτισμός / Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Το Βατικανό ανακοίνωσε το περίπτερό του για τη Μπιενάλε της Βενετίας 2026, με την FKA twigs, τον Μπράιαν Ίνο, την Πάτι Σμιθ, τον Τζιμ Τζάρμους και άλλους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε ένα ηχητικό εγχείρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και την κληρονομιά της Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν
THE LIFO TEAM