Ο Γουόρεν Μπάφετ δώρισε μετοχές Berkshire αξίας $6 δισ. και σπάει το ρεκόρ ετήσιας φιλανθρωπίας

Ο Γουόρεν Μπάφετ δώρισε μετοχές Berkshire αξίας $6 δισ. και σπάει το ρεκόρ ετήσιας φιλανθρωπίας Facebook Twitter
Γουόρεν Μπάφετ / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ο Γουόρεν Μπάφετ δώρισε την Παρασκευή μετοχές της Berkshire Hathaway αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ετήσιας δωρεάς του από τότε που ξεκίνησε να μεταβιβάζει την περιουσία του, σχεδόν δύο δεκαετίες πριν.

Οι μετοχές του Μπάφετ διατέθηκαν στο Ίδρυμα Gates και σε τέσσερα οικογενειακά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, ο 94χρονος δισεκατομμυριούχος παραχώρησε περίπου 12,36 εκατομμύρια μετοχές Class B της Berkshire, ανεβάζοντας τη συνολική του συνεισφορά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς σε πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναλυτικά, δώρισε 9,43 εκατομμύρια μετοχές στο Ίδρυμα Gates, 943.384 μετοχές στο Ίδρυμα Susan Thompson Buffett, και 660.366 μετοχές σε καθένα από τα τρία ιδρύματα που διοικούνται από τα παιδιά του - Howard, Susie και Peter - τα οποία είναι το Ίδρυμα Howard G. Buffett, το Ίδρυμα Sherwood και το Ίδρυμα NoVo.

Ο Μπάφετ παραμένει μέτοχος - Στόχος η διαχείριση μετά θάνατον από τα παιδιά του

Ο Μπάφετ διατηρεί ακόμη το 13,8% των μετοχών της Berkshire, σύμφωνα με τις τρέχουσες μετοχές σε κυκλοφορία. Πριν από τη νέα δωρεά, η καθαρή του αξία ανερχόταν στα 152 δισεκατομμύρια δολάρια, κατατάσσοντάς τον ως πέμπτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, κατά το περιοδικό Forbes. Μετά τις τελευταίες δωρεές, εκτιμάται ότι υποχωρεί στην έκτη θέση.

Η φετινή του προσφορά ξεπερνά εκείνη των 5,3 δισ. δολαρίων του Ιουνίου 2023, ενώ το Νοέμβριο του 2023 είχε δωρίσει ακόμη 1,14 δισ. δολάρια σε οικογενειακά ιδρύματα.

Σε δήλωσή του, διαβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει μετοχές της Berkshire. Έχοντας ξεκινήσει τις φιλανθρωπικές του προσφορές το 2006, τροποποίησε πέρσι τη διαθήκη του, ορίζοντας ότι το 99,5% της περιουσίας του θα διατεθεί μετά τον θάνατό του σε φιλανθρωπικό ίδρυμα υπό την επίβλεψη των τριών παιδιών του.

Οι ίδιοι θα έχουν προθεσμία περίπου δέκα ετών για να διαθέσουν τους πόρους, λαμβάνοντας τις αποφάσεις ομόφωνα. Η Σούζι Μπάφετ είναι 71 ετών, ο Χάουαρντ Μπάφετ 70 και ο Πίτερ Μπάφετ 67.

Μπάφετ: Από την Omaha στον κόσμο - Το αποτύπωμα της Berkshire και των ιδρυμάτων

Ο Γουόρεν Μπάφετ ηγείται της Berkshire Hathaway, με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα, από το 1965. Ο όμιλος, που αποτιμάται στα 1,05 τρισεκατομμύρια δολάρια, περιλαμβάνει σχεδόν 200 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η Geico (ασφάλειες αυτοκινήτων), η σιδηροδρομική εταιρεία BNSF, καθώς και σημαντικά μετοχικά μερίδια σε κολοσσούς όπως η Apple και η American Express.

Η Σούζι Μπάφετ προεδρεύει του Ιδρύματος Susan Thompson Buffett, που έχει στόχο τη χρηματοδότηση δράσεων για την αναπαραγωγική υγεία. Το ίδρυμα φέρει το όνομα της μητέρας της, πρώτης συζύγου του Γουόρεν Μπάφετ.

Το Ίδρυμα Sherwood στηρίζει μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και την προσχολική εκπαίδευση στη Νεμπράσκα. Το Ίδρυμα Howard G. Buffett επικεντρώνεται στην παγκόσμια πείνα, την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και την επίλυση συγκρούσεων. Τέλος, το Ίδρυμα NoVo υποστηρίζει περιθωριοποιημένα κορίτσια και γυναίκες και αυτόχθονες κοινότητες.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ήδη από τον Ιούνιο του 2023 ότι οι δωρεές προς το Ίδρυμα Gates θα τερματιστούν μετά τον θάνατό του.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM