Η Λαγκάρντ για τις φήμες ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Η Λαγκάρντ για τα «κουτσομπολια» ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου» Facebook Twitter
0

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αντέκρουσε την Πέμπτη τις έντονες φήμες, ότι θα εγκαταλείψει πρόωρα τη θέση της για να προεδρεύσει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Μπορώ να πω με σιγουριά, ότι ήμουν πάντα και απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσω την αποστολή μου και είμαι αποφασισμένη να ολοκληρώσω τη θητεία μου, οπότε με λύπη μου σας λέω ότι δεν πρόκειται να δείτε την πλάτη μου», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη.

Η τοποθέτησή της έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο Γερμανός οικονομολόγος, Κλάους Σβαμπ «προκάλεσε αμηχανία, αποκαλύπτοντας σε συνέντευξή του τα σχέδιά της να τον διαδεχθεί στο τιμόνι του WEF», σχολιάζει το Politico.

Ο Σβαμπ, ο οποίος παραιτήθηκε από τον οργανισμό τον Απρίλιο εν μέσω έρευνας για τη συμπεριφορά του, δήλωσε στους Financial Times ότι είχαν συζητήσει με τη Λαγκαρντ, το ενδεχόμενο, να εγκαταλείψει τη θέση της πριν από τη λήξη της θητείας της στην ΕΚΤ το 2027.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε, ότι η Λαγκάρντ «είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην αποστολή της και είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη θητεία της», μήνυμα που κυκλοφόρησε και εσωτερικά, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ΕΚΤ που γνωρίζουν την κατάσταση.

Ωστόσο, η προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση δεν απέκλειε το ενδεχόμενο ότι η Λαγκάρντ, τουλάχιστον σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να είχε σκεφτεί την ιδέα να φύγει πριν από το τέλος της θητείας της.

«Τουλάχιστον μερίδα του προσωπικού του οργανισμού των 5.000 εργαζομένων ένιωσε προσβεβλημένη από την αντίληψη ότι η Λαγκάρντ μπορεί να έβλεπε την ΕΚΤ ως ενδιάμεσο σταθμό», αναφέρει το Politico.

Ερωτήματα για τις φιλοδοξίες της πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ υπάρχουν από τότε που ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ στα τέλη του 2019, εν μέσω φημών ότι δεν την ενδιέφερε πραγματικά η νομισματική πολιτική και ότι προτιμούσε έναν πιο πολιτικό ρόλο. Οι φήμες αυτές δεν έχουν διαψευστεί από τις επανειλημμένες ομιλίες της για ευρύτερα γεωπολιτικά θέματα, που υπερβαίνουν τα συνηθισμένα όρια της νομισματικής πολιτικής.

«Αυτό κάπως ενισχύει την ιδέα ότι χρησιμοποιεί την ΕΚΤ ως σκαλοπάτι», δήλωσε υπάλληλος της Τράπεζας στο Politico.

Υπάλληλοι της ΕΚΤ δήλωσαν στο πρακτορείο, ότι κανείς στην Τράπεζα δεν έθεσε το θέμα στη γενική συνέλευση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, «στην καντίνα, στον καφέ κ.λπ., όλοι γι’ αυτό κουτσομπολεύουν», είπε ένας υπάλληλος.

Την Πέμπτη, η Λαγκάρντ, φορώντας ένα μενταγιόν που έγραφε “In Charge”, προσπάθησε να υποβαθμίσει την αξία των ισχυρισμών, τους οποίους χαρακτήρισε «πολύ λιγότερο σημαντικούς από το μέλλον της οικονομίας και της νομισματικής μας πολιτικής».

Με πληροφορίες από Politico

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Διεθνή / Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Πρώην συνεργάτες κατηγορούν την Πρισίλα Πρίσλεϊ για απάτη και εκμετάλλευση, με φερόμενες προσβολές της φήμης τους και σκηνές οικογενούς κρίσης μετά τον θάνατο της Λίζα Μαρί.
ΦΩΤ.: GETTY
Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Διεθνή / Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Η αποκαλυπτική έρευνα του +972 Magazine αποκαλύπτει τη «μονάδα νομιμοποίησης» του ισραηλινού στρατού, που σπιλώνει τη φήμη δημοσιογράφων της Γάζας για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες τους
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία κλονίζει την εμπιστοσύνη – Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Διεθνή / Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία: Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Σκάνδαλο πλαστών τίτλων σπουδών αναστατώνει την Τουρκία: σχεδόν 200 συλλήψεις, αντίδραση της κυβέρνησης, αμφισβήτηση στατιστικών και έντονο πολιτικό κλίμα. Πώς οι τεχνολογίες ευνοούν την παραποίηση και πώς αντιδρούν οι θεσμοί;
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Διεθνή / Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Η εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων American Bitcoin, υποστηριζόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και τον Έρικ Τραμπ, αναζητά εισηγμένες εταιρείες στην Ασία για στρατηγικές αγορές Bitcoin, στοχεύοντας σε νέα "θησαυροφυλάκια" ψηφιακών νομισμάτων
LIFO NEWSROOM