LIVE!

Γάζα: Βοήθεια στον θύλακα για πρώτη φορά μετά από 80 ημέρες, επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ

Γάζα: Βοήθεια στον θύλακα για πρώτη φορά μετά από 80 ημέρες, επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ Facebook Twitter
Για 80 ημέρες η Γάζα ήταν αποκλεισμένη από οποιαδήποτε βοήθεια / Φωτ.: Getty Images
0

Μετά τον σχεδόν τρίμηνο αποκλεισμό της Γάζας από την παροχή οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας, φορτηγά με τρόφιμα και είδη βασικών αναγκών εισήλθαν στον θύλακα.

Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει, ότι εχθές το βράδυ άρχισε να διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότερους από δυόμισι μήνες (80 ημέρες) από την ημέρα που το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα.

Εχθές, Τετάρτη, «ο ΟΗΕ συγκέντρωσε τα φορτία περίπου 90 φορτηγών στο σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ και τα έστειλε στη Γάζα», ενημέρωσε σε ανακοίνωσή του ο Στεφάν Ντιζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Η βοήθεια που το Ισραήλ επιτρέπει να εισέλθει στη Γάζα είναι «σταγόνα στον ωκεανό» για τον ΟΗΕ, αναφορικά με τις ανάγκες του παλαιστινιακού λαού.

«Οι ισραηλινές αρχές είχαν επιτρέψει στις ομάδες μας να περάσουν μόνο από μια περιοχή που ήταν ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, που θεωρούσαμε ότι ήταν ανασφαλής και όπου θεωρούσαμε ότι ήταν πολύ πιθανό να γίνουν λεηλασίες» συνέχισε ο Ντιζαρίκ.

Όσο για τις συζητήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους για την εξεύρεση εναλλακτικών διαδρομών στο εσωτερικό της Γάζας, ανέφερε: «Έχουμε φέρει άδεια φορτηγά από διάφορα σημεία της Γάζας για να παραλάβουμε τις προμήθειες. Μερικά από αυτά τα φορτηγά έχουν ήδη γεμίσει. Είναι έτοιμα να ξεκινήσουν».

Γάζα: Βίντεο με τα φορτηγά

Βίντεο με φορτωμένα φορτηγά να οδηγούν στο σκοτάδι κατά μήκος ενός κεντρικού δρόμου στη νότια Γάζα άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής της τοπικής ένωσης μεταφορών της Γάζας, δύο από τα φορτηγά ανακόπηκαν από πλιατσικολόγους. Και σε ένα βίντεο, μια ομάδα ανδρών φαίνεται να σκίζει σακούλες με αλεύρι.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα επιβεβαίωσε ότι το φορτίο 87 φορτηγών εισήλθε στον θύλακα, με μήνυμά του στο Telegram στη διάρκεια της νύχτας.

Από την πλευρά του το Ισραήλ είχε επισημάνει εχθές, ότι 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ -αλεύρι, βρεφική τροφή και ιατρικά εφόδια- εισήλθε στη Γάζα, αφού 93 φορτηγά που πέρασαν στον θύλακα την Τρίτη και 10 τη Δευτέρα.

Όμως κανένα από τα φορτία αυτά δεν είχε καταφέρει να φύγει από τη ζώνη εκφόρτωσης του Κερέμ Σαλόμ μέχρι τώρα.

Νετανιάχου: «Ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων είναι όρος για να τελειώσει ο πόλεμος»

Ο εκτοπισμός του παλαιστινιακού πληθυσμού από τη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε την Τετάρτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δίνοντας την πρώτη του συνέντευξη Τύπου εδώ και μήνες.

Ο Νετανιάχου υπογράμμισε, ότι το Ισραήλ διαθέτει ένα «πολύ οργανωμένο» στρατηγικό σχέδιο για την επίτευξη των πολεμικών του στόχων, επαναλαμβάνοντας τους τρεις βασικούς άξονες της ισραηλινής επιχείρησης: την εξάλειψη της Χαμάς, την επιστροφή όλων των Ισραηλινών ομήρων και τη μόνιμη εξάλειψη της απειλής από τη Γάζα.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του πως η εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ για την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τον παλαιστινιακό θύλακα «είναι συμπληρωματικός στόχος και προϋπόθεση για την επίτευξη των άλλων δύο». Με τον τρόπο αυτό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνέδεσε τον γεωπολιτικό επανασχεδιασμό της περιοχής με τη στρατιωτική νίκη.

Όπως ανέφερε, 20 όμηροι φέρονται να είναι ακόμη ζωντανοί στη Γάζα, ενώ «έως και 38» έχουν δολοφονηθεί. «Θα τους φέρουμε όλους πίσω», υποσχέθηκε.

Σχολιάζοντας την αυξανόμενη διεθνή πίεση για αποκλιμάκωση, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε αμετακίνητος, δηλώνοντας πως το Ισραήλ έχει ήδη σημειώσει σημαντικές επιτυχίες όχι μόνο στη Γάζα, αλλά και στα μέτωπα του Λιβάνου και του Ιράν. «Ακόμα δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη στους Χούτι στην Υεμένη», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διέψευσε και τις αναφορές ότι ο Μοχάμεντ Σινουάρ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, είναι εν ζωή. «Προφανώς τον έχουμε σκοτώσει», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στο Ιράν, έκανε λόγο για «μια διαρκή και σοβαρή απειλή» και επανέλαβε ότι το Ισραήλ βρίσκεται «σε πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ» προκειμένου να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.

Με πληροφορίες από New York Times, AFP

 
 
Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Διεθνή / Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Οντάριο για «ψεύτικη» διαφήμιση που χρησιμοποίησε τη φωνή του Ρόναλντ Ρίγκαν
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο:

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Είδα έναν από τους εγκληματίες» - Οι πρώτες μαρτυρίες των υπαλλήλων

«Για εμάς ήταν απίστευτο ότι οι προθήκες θα μπορούσαν να σπάσουν... ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος... κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», δήλωσε μία υπάλληλος
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Ο Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε το Ισραήλ για να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μια διεθνής δύναμη ασφαλείας θα αναλάβει τον αφοπλισμό της οργάνωσης, χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Το Βέλγιο μπλοκάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω νομικών και οικονομικών κινδύνων. Διαβάστε πώς καθυστερεί η απόφαση και τι σημαίνει για το Κίεβο
LIFO NEWSROOM