Ο Τζεφ Μπέζος θα πουλήσει μετοχές της Amazon αξίας έως και 4,75 δισ. δολαρίων

ΤΖΕΦ ΜΠΕΖΟΣ Facebook Twitter
Τζεφ Μπέζος / Φωτογραφία αρχείου © ΕΡΑ
0

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, σχεδιάζει να πουλήσει μετοχές της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου αξίας έως και 4,75 δισ. δολαρίων τους επόμενους 12 μήνες, όπως αποκαλύφθηκε την Παρασκευή από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ο Μπέζος, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του τεχνολογικού ομίλου με έδρα το Σιάτλ στα μέσα του 2021, θα πουλήσει έως και 25 εκατ. μετοχές μέσω ενός σχεδίου ομαλής διαπραγμάτευσης που θα διαρκέσει έως το τέλος Μαΐου 2026. Η αποκάλυψη έγινε λίγες ώρες αφότου η Amazon προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης (1/5) για τις επιπτώσεις του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου και των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, προβλέποντας ότι οι καθαρές πωλήσεις και τα λειτουργικά κέρδη θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις της Wall Street.

Ο Μπέζος είχε προηγουμένως ξεφορτωθεί μετοχές της Amazon αξίας άνω των 13,4 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του 2024, ενός έτους κατά το οποίο η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυξήθηκε πάνω από τα 2 δισ. δολάρια, τροφοδοτούμενη από τον ενθουσιασμό των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει σταδιακά απομακρύνει την προσοχή του από την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου που ίδρυσε το 1994, δίνοντας νέα έμφαση στη διαστημική του επιχείρηση Blue Origin και στην αμερικανική εφημερίδα The Washington Post.

Ο Μπέζος χρησιμοποίησε τις πωλήσεις μετοχών της Amazon για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της Blue Origin και είναι ο μοναδικός μέτοχος του ομίλου. Η εταιρεία δεν αποκαλύπτει οικονομικές πληροφορίες, αλλά τα έξοδά της ξεπερνούν τα 2 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Τα έσοδα από τα ομοσπονδιακά συμβόλαια καλύπτουν ένα μέρος των δαπανών της, ενώ ο ιδρυτής της Amazon καλύπτει κάθε έλλειμμα.

Ο Μπέζος επιδιώκει επαναπροσέγγιση με τον Τραμπ

Τους τελευταίους μήνες ο Μπέζος έχει επίσης επιδοθεί σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αποκαταστήσει τη σχέση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κάποτε επέκρινε ως «απειλή για τη δημοκρατία». Η σχέση έχει έκτοτε θερμανθεί, με τον Μπέζος να συναντά τον Τραμπ πολλές φορές τον περασμένο χρόνο και να παρευρίσκεται στη δεύτερη ορκωμοσία του μαζί με την αρραβωνιαστικιά του Λόρεν Σάντσεζ.

Εν τω μεταξύ, ο ιδρυτής της Amazon έδωσε εντολή στην Washington Post να επικεντρωθεί πιο στενά στις προσωπικές ελευθερίες και τις ελεύθερες αγορές. Η στροφή του προς τον Τραμπ έχει προκαλέσει παραιτήσεις από την εφημερίδα, η οποία φέρεται να έχει χάσει εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM